Ο Κ.Μητσοτάκης χάραξε χθες στο υπουργικό συμβούλιο τις γραμμές της προσωπικής του άμυνας για τις υποκλοπές, “δείχνοντας” πρωτίστως τη Ρωσία αλλά και την Τουρκία με θεωρίες “συνωμοσίας” για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης

Τις γραμμές της προσωπικής του άμυνας για τις υποκλοπές χάραξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ταυτόχρονα επιχείρησε να αλλάξει ατζέντα και να εστιάσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, χωρίς όμως να πέσει στην παγίδα των υψηλών προσδοκιών εν όψει ΔΕΘ, καθώς και η οικονομία αποτελεί ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση επέκτεινε ειδικότερα τον ισχυρισμό περί… σκοτεινών δυνάμεων από το εξωτερικό που επιβουλεύονται την κυβέρνηση. Ισχυρισμό που είχε επαναλάβει αόριστα στη Βουλή κατά την προ ημερησίας, ονοματίζοντας σήμερα όμως ευθέως Ρωσία και Τουρκία.

Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ειδικότερα ότι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια με το φυσικό αέριο είναι οργανωμένοι, ώστε η ακρίβεια να γίνει καταλύτης για την αμφισβήτηση κυβερνήσεων στην Ευρώπη.

Δήλωσε μάλιστα: “Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα.”

Με τον ισχυρισμό αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να συσπειρώσει τόσο το δεξιό όσο και το κεντρώο ακροατήριο. Δέχεται όμως και κατηγορίες για θεωρίες συνομωσίας από την αντιπολίτευση, αλλά και το ερώτημα πως ακριβώς σχετίζεται η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ με τις όποιες επιδιώξεις Μόσχας και Άγκυρας.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως επικαλούνται την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι, την ανάσυρση βίντεο για την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν και παλιότερες δηλώσεις Πούτιν για το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω του ενεργειακού “πολέμου”.

Ο κ.Μητσοτάκης θέλησε επίσης να αποκρούσει εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Δήλωσε ότι οι κάλπες θα στηθούν σε εννέα μήνες. Ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πως δεν ανέχεται “υποβολείς”, την ώρα που φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ, αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συζητάνε για εκλογές ή για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε λοιπόν προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτές τις κεντρικές αποφάσεις θα τις πάρει ο ίδιος, δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από το πολιτικό παιχνίδι.

Όταν πάντως έκλεισαν οι κάμερες, ο πρωθυπουργός είπε στα μέλη της κυβέρνησης ότι μέχρι τις εκλογές του 2023 το υπουργικό συμβούλιο θα λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά, ως “ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.”

Σε αντίθεση λοιπόν με το μέχρι σήμερα μοντέλο του “επιτελικού κράτους” και τον ασφυκτικό έλεγχο του Μαξίμου σε όλες τις πτυχές της κυβερνητικής δράσης, ο πρωθυπουργός “βάζει πιο πολύ στο πολιτικό παιχνίδι” τους υπουργούς.

Πρόκειται όμως για μία κίνηση διπλής ανάγνωσης: Ο κ.Μητσοτάκης “καλοπιάνει” μεν τα μέλη της κυβέρνησης υποσχόμενος να συζητά μαζί τους πολιτικά και να τους ακούει περισσότερο. Αλλά την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι η υπόθεση των υποκλοπών έχει φέρει την κυβέρνηση σε λεπτή πολιτική θέση, ο πρωθυπουργός μοιράζει και τις ευθύνες για την κυβερνητική στρατηγική και επιχειρεί να βάλει όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στο κάδρο.

Το βαθύτερο μήνυμα επομένως είναι “όλοι μαζι θα χάσουμε ή όλοι μαζί θα κερδίσουμε”. Και βεβαίως με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να φυλάξει τα νώτα του και από επίδοξους δελφίνους, που θα έμπαιναν σε σκέψεις για αλλαγή ηγεσίας “εν κινήσει” πριν τις επόμενες εκλογές.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις