Μεταξύ των καταγγελιών που οδήγησαν στην καταδίκη των τριών κατηγορούμενων, υπήρξε και μία που αφορούσε σε προγραμματισμό κατασκευής περίφραξης σε πλατεία… που δεν υπήρχε!

Με ποινή κάθειρξης οκτώ ετών τιμώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον Ευάγγελο Μπαλάσκα, τελευταίο νομάρχη του Κιλκίς πριν από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», για απιστία και ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος, για έργα που ανατέθηκαν απευθείας, τα λεγόμενα «45άρια».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το voria.gr, ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο καταδίκασε, επίσης, τον -τότε- διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών, όπως και μία υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας, η οποία ήταν στην επιτροπή παραλαβών. Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς η έφεσή τους έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με την προϋπόθεση ο πρώην νομάρχης να καταβάλει εγγύηση 5.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορά έργα της περιόδου 2005 – 2007, τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατατμήθηκαν για να εκτελεστούν με απευθείας αναθέσεις ύψους 45.000 ευρώ, όπως και άλλα που κατασκευάστηκαν, αντί άλλων, τα οποία είχαν μελετηθεί και προϋπολογιστεί. Το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών ήταν «καταπέλτης», καθώς αναφερόταν μέχρι και σε προγραμματισμό κατασκευής περίφραξης σε πλατεία που δεν υπήρχε, ή σε προσθήκη σχολικής αίθουσας χωρίς ουσιαστικές μελέτες.

Η έρευνα για τα «45άρια» του Κιλκίς άρχισε ύστερα από καταγγελίες της τότε αντιπολίτευσης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κιλκίς και το ύψος της απιστίας υπολογίστηκε από το κατηγορητήριο σε 320.000 ευρώ, ενώ η ψευδής βεβαίωση για έργα που δήθεν παραδόθηκαν, σύμφωνα με την απόφαση, αφορά ποσό 241.000 ευρώ.

Αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Ο –τότε- νομάρχης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 χρόνων, αφού τού αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, δικάστηκε διά πληρεξουσίου και η θέση του για τις κατηγορίες ήταν ότι δεν έγινε καμία κατάτμηση των έργων και πως παραδόθηκαν κανονικά, παρά τις αντίθετες αναφορές του κατηγορητηρίου.

Ο -τότε- διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 χρόνων για ηθική αυτουργία στην απιστία και ψευδή βεβαίωση, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως τα έργα ήταν αυτοτελή και πως ο ίδιος έκανε τη δουλειά του. Τού αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, όπως και στην υπάλληλο που ήταν στην επιτροπή παραλαβών και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων. Και εκείνη αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Σημειώνεται πως, στην έναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο απάλλαξε οκτώ κατηγορούμενους, υπαλλήλους και εκλεγμένους στην τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, καθώς η απιστία αφορούσε ποσά μικρότερα των 120.000 ευρώ, που, πλέον, είναι πλημμέλημα και έχει παραγραφεί.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις