Μοιράσου το άρθρο
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η εκδήλωση μνήμης στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, στη Θεσσαλονίκη, για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς.

Λίγο μετά τις 11:30, ξεκίνησε η σιωπηλή πορεία μνήμης με σύνθημα «ποτέ ξανά», από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Συγκίνηση στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό

Στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, δεκάδες πολίτες άφησαν κεράκια και λουλούδια στις ράγες των τρένων, τιμώντας έτσι τη μνήμη των 50.000 Εβραίων που βρήκαν φρικτό θάνατο στο Άουσβιτς.

Το πρώτο λουλούδι άφησε συμβολικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση η κα Σακελλαρόπουλου ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών.

«Στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, την οποία ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει με συναισθήματα βαριάς συντριβής,σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να διατηρήσουμε την μνήμη ενός από τα πιο επαίσχυντα και οδυνηρά γεγονότα του 20ου αιώνα», ανέφερε αρχικά η κα Σακελλαροπουλου.

Αναφερόμενη στην πορεία μνήμης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ξεκινώντας από την πλατεία Ελευθερίας, ενός τόπου εξευτελισμού και απάνθρωπης μεταχείρισης των Ελλήνων Εβραίων, οι συμμετέχοντες της πορείας μνήμης, πορεύθηκαν σιωπηλοί, έως τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου αναχώρησε η πρώτη αμαξοστοιχία για το στρατόπεδο εξόντωσης χιλιάδων Εβραίων.

«Ήταν μόνο μια από τις πολλές που μετέφεραν σταδιακά και υπό άθλιες συνθήκες σε βαγόνια μεταφοράς ζώων περίπου 46.000 Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα της φρίκης. Εκδηλώσεις μνήμης όπως η σημερινή είναι απαραίτητες για να προβάλλονται έστω και με καθυστέρηση, τα πραγματικά γεγονότα της σύλληψης, του εκτοπισμού και τελικά της εξόντωσης των Εβραίων, γεγονότα αποτρόπαια που σφράγισαν την ιστορία της πόλης», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι η Θεσσαλονίκη έχει αναγνωρίσει το μερίδιο που της αναλογεί και έχει ρητά καταδικάσει τα σφάλματα του παρελθόντος σε μια προσπάθεια να επουλώσει το ιστορικό τραύμα. «Με την πορεία μνήμης τιμούμε τα θύματα του ναζισμού και συμμετέχουμε στο πένθος των απογόνων τους, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους χιλιάδες πολίτες, κάνοντας πράξη το πανανθρώπινο σύνθημα ποτέ ξανά».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ολοκαυτώματος αλλά και για τους νεκρούς της Τραγωδίας των Τεμπών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, o Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, βουλευτές των κομμάτων και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Την πορεία διοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις