Μια φράση του, όπως πχ «συγνώμη, ήταν παπάτζα αυτό που είπα», αρκούσε για να μαζέψει όσο γίνεται την «πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση που δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη».

 

Τέλειωσε την Νομική αλλά δούλεψε ως φαρμακέμπορος και φαρμακοποιός. Κρίμα που δεν έφτασε και γιατρός. Θα μπορούσε να εισηγηθεί μια επαναστατική πατέντα στις νεκροτομές: να ψάχνουν και το φρόνημα ως αιτία θανάτου..

Αυτές τις μέρες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Δρίτσας κατανοεί «έναν θυμό, μια αγανάκτηση»- μπορεί και δύο- από την πλευρά της ΝΔ.

Πως έτσι; Απλώς «τα περισσότερα θύματα της δράσης της “17 Νοέμβρη”, είτε εκδότες, είτε πολιτικά πρόσωπα, είτε οτιδήποτε άλλο ανήκαν σε αυτή την πολιτική παράταξη».

Στατιστικά λοιπόν «μπορεί να καταλάβει». Ίσως αν ήταν τα λιγότερα θύματα από αυτή την παράταξη, να τον δυσκόλευε.

Από τη νεκροψία πάντως του προκύπτει ότι «ο Μπακογιάννης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιός».

Να εννοεί άραγε ότι η αναφορά του ονόματός του στον κατάλογο των θυμάτων τον μπερδεύει; Η ότι στην περίπτωσή του ο βαθμός κατανόησής του μεταβάλλεται;

Ο Δρίτσας ακόμη και όταν εντάχθηκε στον κοινοβουλευτικό ΣΥΡΙΖΑ κουβαλούσε υπολείμματα από τη θητεία του στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά-στη δικτατορία και στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Ενίοτε υπάρχει ένας ο αψύς ιδεολογικός τόνος της νεότητάς του στις προσεγγίσεις του. Παρεξηγήσιμος ακόμη και στα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν βαβυλωνιακός, με συνιστώσες και αυτοπροσδιοριζόμενους «αλλού». Η συμμετοχή του στους 53+ «νομιμοποιούσε» κάπως τις φραστικές εκτροπές του.

Έκανε υπουργός της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Αλλά σχεδόν δυο δεκαετίες μετά την αποσυναρμολόγηση του εγχώριου «αντάρτικου πόλης» αποφαίνεται :

-«Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές». Από τη μια η «πολιτική της 17Ν και από την άλλη οι «άλλες» πολιτικές.

Ο Φάντης μπλέκει το ρετσινόλαδο και το χαρμάνι βγαίνει μερέντα για το ψωμί του κάθε πικραμένου ακροδεξιού-που ψάχνει λόγια περί της «Δημοκρατίας που δεν εκβιάζεται», για να μην μπει ότι προτιμάει τον νεκρό ινδιάνο.

Κάποιοι αναζήτησαν πρόβλημα πολιτικού ορθολογισμού στο λόγο του βουλευτή. Μάλλον πρόβλημα πνευματικής ισορροπίας υποκρύπτεται στην αδυναμία ενσυναίσθησης ότι κάποιοι δεν έχουν απλώς τρομοκρατηθεί από τη 17Ν: Οι νεκροί από τις σφαίρες και τις βόμβες της.

Η ΝΔ μοίρασε τη μερέντα που της έστειλε στον μιντιακό μηχανισμό της και – σιγά μην έχανε- κάλεσε και τον Τσίπρα «να πάρει θέση».

Το ρεπορτάζ κατέγραψε ότι ο βουλευτής ειδοποιήθηκε να καταπιεί τη θεωρία πως στις παρελάσεις έραιναν με άνθη το άγημα του Κουφοντίνα. Μαζί με την αναβάθμιση της ιατροδικαστικής επιστήμης στο επίπεδο «αν κάποιος είναι λίγο δεξιός, δεν πεθαίνει τόσο πολύ από τις τρομοκρατικές ομάδες».

Μια φράση του, όπως πχ «συγνώμη, ήταν παπάτζα αυτό που είπα», αρκούσε για να μαζέψει όσο γίνεται την «πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση που δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη».

Αλλά και η «διορθωτική δήλωση» στάζει μερέντα: το «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν», πήγαινε , λέει, στην «ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, που δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες».

Μάλλον δεν κατάλαβε ότι το ίδιο είπε πάλι, στο πιο λάιτ.

Καημένε Τσίπρα τι τραβάς…

ieidiseis.gr