Σε μία περίοδο που αποδεικνύεται ξανά με δραματικό τρόπο η πλήρης διάλυση του ΕΣΥ, όπως έδειξαν τα τραγικά περιστατικά σε Κω, Νέα Μάκρη και Χαλκιδική, με τρεις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, η Κουμουνδούρου έχει και πάλι μπροστά της την άχαρη υποχρέωση να αποτρέψει τα στελέχη της από τη διολίσθηση σε αμφιλεγόμενες ατζέντες, όπως η συζήτηση στην οποία μπήκε ο Νίκος Φίλης για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Είναι ενδεικτικό της προσοχής που δίνει η Κουμουνδούρου στο μέτωπο αυτό ότι έριξε στην πρώτη γραμμή της μάχης την Αθηνά Λινού (εξελέγη πρώτη στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας στις 21 Μαΐου), ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγοντας την εκλογική περιφέρεια του Ρεθύμνου, θέλησε να στείλει μήνυμα στήριξης όχι απλά του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αλλά και του έργου του στον ευαίσθητο αυτό κοινωνικό τομέα.

«Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Αν θα έχουμε ανασυγκρότηση και ισχυρό ΕΣΥ ή πλήρη διάλυσή του» τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ για δημόσια δωρεάν και καθολική περίθαλψη όλων, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής, μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει στο ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αναδειχθεί το γεγονός ότι η απαράδεκτη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί μία από τις πλέον εκκωφαντικές αποτυχίες της γαλάζιας διακυβέρνησης. Την ώρα μάλιστα που οι απάνθρωπες δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού ότι στα νοσοκομεία πρέπει να γίνεται διαλογή ασθενών για να μειωθούν τα έξοδα (!!!), αποτελεί την επιτομή μίας ολόκληρης φιλοσοφίας με την οποία κινήθηκε και κινείται η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το στέλεχος της ΝΔ πρότεινε να ρίξουμε στον Καιάδα συνανθρώπους μας για να μειωθούν τα κόστη. Πρόκειται για αδιανόητα πράγματα που ντροπιάζουν τον πολιτισμό μας. Η ΝΔ ζητά μείωση των δαπανών σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, της περίθαλψης και της αξιοπρέπειας των ασθενών. Το πραγματικό της σχέδιο, πέρα από τα προεκλογικά πυροτεχνήματα περί δήθεν στόχου αναβάθμισης του ΕΣΥ, είναι η ιδιωτικοποίηση και περαιτέρω υποβάθμισή του», σχολίαζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτουν με νόημα: «Με την πανδημία στην Ευρώπη γεννήθηκε μια νέα ευαισθησία για τα δημόσια συστήματα Υγείας με αποτέλεσμα να δοθούν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τεράστια ποσά για την αναβάθμιση τους. Εν αντιθέσει λοιπόν με τη μνημονιακή περίοδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέθετε τα αναγκαία κονδύλια για να καλύψει τα κενά και να εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ. Δυστυχώς δεν το έπραξε. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα κυκλοφορούν στο Λεκανοπέδιο 52 νοσοκομειακά ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (εν μέσω Μνημονίου δηλαδή) κυκλοφορούσαν 84».

Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για:

  1. αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος,
  2. μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, -μονιμοποίηση των συμβασιούχων,
  3. 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας,
  4. γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, -ένταξη στα ΒΑΕ και εισαγωγικό μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς,
  5. νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές.

Προβλέπεται επίσης ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ) και τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ).

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις