Όταν ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα, σχεδίαζε να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα μακροχρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τη Βρετανία. Οι πρώτες του προτεραιότητες περιλάμβαναν την αναζωογόνηση της στάσιμης οικονομίας και την αποκατάσταση του δοκιμαζόμενου Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS-National Health System).
Ξαφνικά, τώρα, αντιμετωπίζει ένα πιο άμεσο και απροσδόκητο πρόβλημα, το οποίο αποδεικνύεται η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της κυβέρνησής του και μάλιστα εντός των τειχών.

Η Αγγλία και η Βόρεια Ιρλανδία κλονίζονται εδώ και μια εβδομάδα από ταραχές ακροδεξιών και νεοναζί εναντίον μεταναστών και αλλόθρησκων σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις και έχουν κλιμακωθεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ταραχές ξέσπασαν μετά από επίθεση με μαχαίρι σε μάθημα χορού για παιδιά στην πόλη Southport, κοντά στο Λίβερπουλ, που άφησε τρία μικρά κορίτσια νεκρά και η επακόλουθη βία τροφοδοτήθηκε από παραπληροφόρηση σχετικά με την ταυτότητα του δράστη. Δεν ήταν, όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι, αιτών άσυλο, αλλά αυτό είχε μικρή σημασία καθώς η παραπληροφόρηση εξαπλώθηκε διαδικτυακά, από ιδιωτικά κανάλια μηνυμάτων μέχρι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το X.
Ηταν βρετανός υπήκοος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία – και σύμφωνα με το BBC – οι γονείς του είναι από τη Ρουάντα.

Και έτσι, ο Κ. Στάρμερ και η κυβέρνησή του βρέθηκαν να μάχονται σε δύο μέτωπα: διαδικτυακά και στους δρόμους όπου οι ταραξίες σάρωσαν περισσότερες από 15 πόλεις και κωμοπόλεις, τραυματίζοντας δεκάδες αστυνομικούς, λεηλατώντας επιχειρήσεις, στοχοποιώντας τζαμιά και βάζοντας φωτιές έξω από ξενοδοχείο που φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο.

Μέχρι στιγμής, ο βρετανός πρωθυπουργός – και εξαιρετικά έμπειρος νομικός – έχει υιοθετήσει μια ισορροπημένη πολιτική προσέγγιση νόμου και τάξης, υποσχόμενος να καταστείλει τους δράστες και να απαγγείλει κατηγορίες γρήγορα, καθώς και να τοποθετήσει περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους παρέχονταν επιπλέον προσωπικό ασφαλείας στις μουσουλμανικές κοινότητες με έξοδα του βρετανικού κράτους.
Και, μέχρι στιγμής αυτή του η πολιτική έχει αποδώσει με τους πολιτικούς του αντιπάλους να έχουν ενωθεί μαζί του εκφράζοντας την αντίθεσή τους προς την απρόκλητη και στοχοποιημένη βία. Ωστόσο, ο Κ. Στάρμερ αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αντιμετώπιση της βίας που έχει κλονίσει σοβαρά τις κοινότητες, σε μεγάλο μέρος, όπως λένε οι αναλυτές, επειδή κληρονόμησε ένα υπερφορτωμένο ποινικό σύστημα.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιταχύνει τις ακροάσεις για όσους κατηγορούνται σε σχέση με τις ταραχές, αλλά το σωφρονιστικό σύστημα ήταν ήδη πλήρες, πριν αρχίσει η βία. Η κατάσταση ήταν τόσο άσχημη μάλιστα που η νέα κυβέρνηση είχε ήδη εισαγάγει έκτακτα μέτρα πρόωρης αποφυλάκισης για μη βίαιους παραβάτες.
Παράλληλα, η μειωμένη εμπιστοσύνη προς την αστυνομία των Βρετανών πολιτών,  μαζί με τις περικοπές στην κοινοτική αστυνόμευση έχουν επίσης δυσκολέψει στην αντιμετώπιση των ταραχών.


Και τα δικαστήρια ήταν ήδη υπερφορτωμένα με τις υποθέσεις τους με σοβαρό φόρτο εργασίας σε όλα τα επίπεδα του δικαστικού συστήματος, ακόμη και πριν από το νέο κύμα συλλήψεων από την αρχή του ξεσπάσματος των ταραχών.
«Υπάρχουν πραγματικά σοβαρές προκλήσεις – από την αστυνόμευση έως τα ποινικά δικαστήρια, τις φυλακές και την επιτήρηση», είπε η Κάσια Ρόουλαντ, ανώτερη ερευνήτρια στο Institute for Government, ένα βρετανικό think-tank που ασχολείται με αυτά τα θέματα, μιλώντας σε αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν είναι σαφές εάν το όριο για τους χώρους στις φυλακές θα ξεπεραστεί αριθμητικά πριν η κυβέρνηση καταφέρει να φέρει σε πέρας την καταστολή των ταραχών και, αν ναι, οι αρμόδιες πολιτικές και σοφρωνιστικές αρχές θα πρέπει γρήγορα να απελευθερώσουν μερικούς ανθρώπους που δεν έχουν πράξει σοβαρά αδικήματα.

«Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφείς τις φιλοδοξίες της να αντιμετωπίσει μερικά από αυτά τα μακροχρόνια προβλήματα», είπε η Κ. Ρόουλαντ. «Αλλά αυτό δεν είναι απλό πρόβλημα. Χρειάζεται χρόνο, κάτι που κάνει το να να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, πολύ δύσκολο.»

Θα πίπτει ράβδος…

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί σκληρή και γρήγορη καταστολή της «ακροδεξιάς αλητείας», όπως την αποκάλεσε ο Κ. Στάρμερ. Έχουν συλληφθεί σχεδόν 600 άτομα μέχρι στιγμής, αλλά αυτός και η αστυνομία λένε ότι θα εντοπίσουν και άλλους που γνωρίζουν ότι συμμετείχαν στις ταραχές και στην υποκίνηση μίσους διαδικτυακά – και θα τους συλλάβουν.
Μιλώντας μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας,  με κυβερνητικούς υπουργούς, εκπροσώπους της αστυνομίας, δημόσιους υπαλλήλους και εκπροσώπους από την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία μιας δύναμης εξειδικευμένων αστυνομικών για να αντιμετωπίζουν ταραχές που θα είναι μοιρασμένη σε όλη την χώρα.

 

«Αυτό δεν είναι διαμαρτυρία, είναι καθαρή βία και δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις σε τζαμιά ή στις μουσουλμανικές μας κοινότητες», είπε και συνέχισε:  «Ο νόμος θα επιβληθεί στο μέγιστο βαθμό σε αυτούς που έχουν αναγνωριστεί ότι συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες.»

 

Υποστήριξη, πλην του «Μr Brexit»

Οι κυρίαρχοι πολιτικοί – ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν ότι η παράνομη μετανάστευση είναι μείζον πρόβλημα – έχουν παραμείνει ενωμένοι και καταδικάζουν την βία, με πολλά μέλη της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης να εκφράζουν αμέριστη υποστήριξη για μια σταθερή απάντηση στις ταραχές. Ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ηγέτης των Συντηρητικών, που προώθησε το «περίφημο» σχέδιο για την αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, καταδίκασε την: «βίαιη, εγκληματική συμπεριφορά που δεν έχει θέση στην κοινωνία μας».

Η Πρίτι Πατέλ, πρώην υπουργός Εσωτερικών των Συντηρητικών που εισήγαγε μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους της χώρας για τους αιτούντες άσυλο, δήλωσε σε επιστολή της προς τον τρέχοντα υπουργό Εσωτερικών ότι «τώρα είναι η στιγμή για εθνική προβληματισμό και αλληλεγγύη – να αποσυρθούμε από το κύμα βίας που έχουμε δει, να το αποκαλέσουμε για αυτό που είναι» και «για το Κοινοβούλιο να μιλήσει με μία φωνή στην καταδίκη του.»
Ακόμη και οι ταμπλόιντ εφημερίδες (οι γνωστές ως «κίτρινος Τύπος» που συνήθως επικρίνουν την κυβέρνηση) επικεντρώθηκαν περισσότερο στο χάος και σχεδόν καθόλου στην πολιτική.

Ωστόσο, κατά το μεγαλύτερο μέρος, οποιαδήποτε κριτική ήταν έμμεση και ήπια, εκτός από λίγους επικριτές όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος Reform UK. Την περασμένη εβδομάδα ο Ν. Φάρατζ, που μόλις εξελέγη στο Κοινοβούλιο, δημοσίευσε ένα βίντεο που αμφισβητούσε τις επίσημες πληροφορίες για τον δράστη, πράξη για την οποία αρκετοί πολιτικοί αλλά και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, είπαν ότι έδωσε αέρα στις πεποιθήσεις των ταραξιών. Ο «γνωστός mister Brexit» αναγκάστηκε την Δευτέρα να καταδίκασει τη βία, αλλά στη συνέχεια επέκρινε τις «σπασμωδικές κινήσεις» του κ. Στάρμερ να την αντιμετωπίσει.

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Μακροπρόθεσμα, οι αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί όχι μόνο με την επαναφορά της τάξης και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους αλλόθρησκους Βρετανούς υπηκόους , αλλά και με τον τρόπο προώθησης της κοινωνικής συνοχής σε μια κοινωνία που αισθάνεται όλο και πιο διαιρεμένη.

«Η εστίαση της κυβέρνησης σήμερα, αυτή την εβδομάδα, θα είναι να φανεί έμπρακτα η  αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης με “καθαρούς” δρόμους χωρίς βίαια επεισόδια», είπε ο Σάντερ Κάτβαλα, διευθυντής του British Future, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ερευνά τις δημόσιες στάσεις για τη μετανάστευση και την ταυτότητα. «Και φυσικά (σ.σ η κυβέρνηση) θα χρησιμοποιήσει το δικαστικό σύστημα στο έπακρο για να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε αυτούς που οργάνωσαν τα επεισόδια πως ουδείς υπεράνω του νόμου τιμωρώντας αυστηρά τους συλληφθέντες».

Αλλά είπε ότι η κυβέρνηση αν πρέπει να προχωρήσει και να μειώσει τις διαιρέσεις και την ένταση μεταξύ των κοινοτήτων – που γίνονται εντονότερες – πρέπει στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τις ταραχές ως ευκαιρία.
Και συνέχισε: «Τα τελευταία 25 χρόνια, υπό διαδοχικές διοικήσεις, υπήρξαν συζητήσεις για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την προώθηση της συνοχής και της ενσωμάτωσης στη Βρετανία, είπε, αλλά δυστυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα η εστίαση ήταν σχεδόν αποκλειστικά στην καταπολέμηση του μουσουλμανικού εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία».

Ο Λουκ Τράιλ, διευθυντής του More in Common στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τις πολιτικές τάσεις, είπε ότι είναι σημαντικό να διακρίνουμε μεταξύ μιας πολιτικής διαμαρτυρίας κάποιων Βρετανών οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα κατά της μετανάστευσης και της πρωτοφανούς βίας που εξαπέλυσαν αυτοί οι ταραξίες στις θρησκευτικές κοινότητες.
«Αυτό που βλέπουμε απόψε είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό», είπε ο κ. Τράιλ στο BBC Newsnight το Σάββατο καθώς οι φωτιές έκαιγαν σε πολλές πόλεις.

Πάντως ο βρετανός Πρωθυπουργός αφιέρωσε σημαντικό μέρος της δήλωσής του προς το έθνος την Κυριακή,  προς τις κοινότητες που δέχτηκαν της βίαιες επιθέσεις των ακροδεξιών και των νεοναζιστών.
«Προς όσους αισθάνονται στοχοποιημένοι λόγω του χρώματος του δέρματός σας ή της πίστης σας: Ξέρω πόσο τρομακτικό είναι αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι οι βίαιες συμμορίες δεν αντιπροσωπεύουν τη χώρα.
Λέγοντας με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν είμαστε κράτος χωρίς νόμους. Χωρίς προστασία. Θα τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη».

neostrategy.gr

Πηγή photo: Jonathan Harrison/Unsplash

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις