Οσο και αν προσπαθούν ο Πρωθυπουργός και το επικοινωνιακό του επιτελείου οι ευθύνες για την τραγωδία του Τέμπη δεν μπορούν να επιμεριστούν.

Η γραμμή άμυνας του πρωθυπουργού και των υπουργών του απέναντι στην τραγωδία των Τεμπών συνοψίστηκε εξαρχής σε δύο συναφή προπαγανδιστικά συνθήματα. Το πρώτο: «Αναλαμβάνω την ευθύνη εκ μέρους όλου του πολιτικού συστήματος». Και το δεύτερο: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε την ευθύνη στο «παλαιό, αναχρονιστικό κράτος», το οποίο υποσχέθηκε να «ξεριζώσει».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αποτελούν μια συνδυασμένη απόπειρα να διαχυθούν οι ευθύνες σε «όλο το πολιτικό σύστημα» και σε ένα κράτος που «ανήκει σε όλους». Διότι όταν «φταίνε όλοι», στο τέλος δεν φταίει κανένας.

Οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν πλήρη την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη θητεία τους και δεν την μοιράζονται με τους προκατόχους τους. Ας το πούμε με δύο παραδείγματα:

1. Όταν ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 με τους δεκάδες νεκρούς, η ευθύνη καταλογίστηκε στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ (Κώστα Καραμανλή). Ουδείς διανοήθηκε να αποδώσει την ευθύνη ούτε καν στην προηγούμενη κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-Κώστα Σημίτη)

2. Όταν συνέβη η τραγωδία στο Μάτι, η ευθύνη καταλογίστηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας). Και δεν αναζητήθηκαν συνένοχοι στην προηγούμενη κυβέρνηση (Αντώνη Σαμαρά).

Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την κουτοπόνηρη τακτική της διάχυσης και του επιμερισμού των ευθυνών, ώστε να μετριαστεί και εντέλει να εξαφανιστεί η δική της μέσα σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι.

Για την τραγωδία στα Τέμπη φταίει η αμέσως προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι άλλες σε βάθος 20ετίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την κουτοπόνηρη συλλογιστική του Άδωνη Γεωργιάδη, «εμείς έχουμε την ευθύνη για τα τριάμισι χρόνια που κυβερνάμε». Λες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέρχεται από παρθενογένεση, λες και η ΝΔ δεν έχει κυβερνήσει τα μισά χρόνια της Μεταπολίτευσης (πάνω από 20).

Ο κ. Μητσοτάκης ξορκίζει το «παλαιό, αναχρονιστικό κράτος», λες και ο ίδιος και η σημερινή κυβέρνηση είναι το «νέο» και «εκσυγχρονισμένο». Όχι, δεν είναι. Στα Τέμπη κατέρρευσε το (δικό τους και πολυδιαφημισμένο) «επιτελικό κράτος». Το οποίο, σύμφωνα με ένα πετυχημένο ευφυολόγημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερνε να παρακολουθεί τα τηλέφωνα χιλιάδων «υπόπτων», αλλά ήταν ανίκανο να παρακολουθεί την πορεία των τρένων.

Το «κράτος των Τεμπών» είναι δικό τους κράτος:

Διότι, αφού τους αρέσει τόσο πολύ να τα ρίχνουν στην «ατομική ευθύνη», ο μοιραίος σταθμάρχης δικός τους ήταν. Αυτοί τον μετέταξαν, τον εκπαίδευσαν, τον τοποθέτησαν εκεί που δεν έπρεπε.

Διότι οι διοικούντες τον ΟΣΕ δικοί τους ήταν. Αυτοί τους διόρισαν.

Διότι ο υπουργός Μεταφορών και ο αρμόδιος για τα τρένα υφυπουργός δεν προέρχονται από γενικώς από το «πολιτικό σύστημα». Ο κ. Μητσοτάκης τους διόρισε στις θέσεις αυτές, για να κάνουν πράξη το «σύγχρονο κράτος». Και δεν το έκαναν.

Όχι μόνο άφησαν τα τρένα χωρίς «μάτια», αλλά «αγανακτούσαν» κι από πάνω όταν τους προειδοποιούσαν ότι ήταν θέμα χρόνου να γίνει ατύχημα. Πού είναι τώρα ο υπουργός Κώστας Καραμανλής και ο συναρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος να εξηγήσουν γιατί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις;

Αυτό, λοιπόν, το «παλαιό και αναχρονιστικό» κράτος είναι δικό τους. Και τώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα το «ξεριζώσει» είναι πολύ αργά. Οι διακηρύξεις γίνονται και οι υποσχέσεις δίνονται στην αρχή της θητείας των κυβερνήσεων. Ώστε να υλοποιηθούν μέχρι τη λήξη της. Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος της και καμιά εμπιστοσύνη δεν υπάρχει.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ έχουν πάθει αυτό που λέει η ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Μπάλντουιν: «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που λες, επειδή βλέπω αυτό που κάνεις»…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

YOUTUBE

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις