Όλα τα ονόματα! «Καταπέλτης» στην πρόταση του ο αντιεισαγγελέας Γιώργος Λαΐνης. Το σκάνδαλο των 3.000.000 ευρώ στην ΕΠΟ με την Travel Plan και οι 4 πρωτοκλασάτοι κατηγορούμενοι της ομοσπονδίας που θα καθίσουν στο σκαμνί για 2 κακουργήματα.


Ο αντεισαγγελέας Γιώργος Λαΐνης με πρόταση135 σελίδων προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου δύο πρώην παράγοντες και δύο πρώην μεγαλοστελέχη της ΕΠΟ. Συγκεκριμένα, προτείνει να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών οι εξής: 1) Γεώργιος Γκιρτζίκης (πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ), 2) Χρήστος Καραβασίλης (πρώην ταμίας), 3) Γιάννης Θεοφίλου (πρώην προϊστάμενος λογιστηρίου) και 4) Παυσανίας

Παπανικολάου (πρώην γενικός διευθυντής), προκειμένου να δικαστούν ως υπαίτιοι γιατί: «Στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από 25.1.2015 έως 8.9.2016, με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενεργώντας από κοινού και εν γνώσει τους προκάλεσαν βέβαιη ζημιά στην περιουσία άλλου (σ.σ.: της ΕΠΟ), της οποίας βάσει νόμου και δικαιοπραξίας είχαν τη διαχείριση, η δε συνολική περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000».

Το ιστορικό του σκανδάλου

Το ιστορικό της υπόθεσης είναι το ακόλουθο: «Στις 11.1.2010 καταρτίστηκε μεταξύ της ΕΠΟ και της εταιρείας παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών με την επωνυμία Eurostar ΑΤΕΒΕ και το διακριτικό τίτλο Travel Plan, Μνημόνιο Συνεργασίας και σε συνέχεια αυτού καταρτίστηκε, στις 15.3.2010, Σύμβαση για την Παροχή Ταξιδιωτικών Υπηρεσιών, διάρκειας από 11.2.2010 έως 31.7.2012, με την οποία συμφωνήθηκε ότι η ΕΠΟ θα αναθέτει κατ’ αποκλειστικότητα στην εταιρεία Eurostar ATEBE το σύνολο των ταξιδιωτικών υπηρεσιών που θα είχε ανάγκη. Ταυτόχρονα υπεγράφη και η από 15.3.2010 Σύμβαση Χορηγίας, χρονικού διαστήματος ίσου με την ως άνω Σύμβαση, ήτοι μέχρι 31.7.2012, δυνάμει της οποίας συμφωνήθηκε ότι η εταιρεία Eurostar ΑΤΕΒΕ (Travel Plan) θα κατέβαλε στην ΕΠΟ ως χορηγία το ποσό του 1.200.000 ευρώ».

Τον Μάιο του 2012 η συνεργασία ΕΠΟ – ταξιδιωτικού πρακτορείου επεκτάθηκε έως τον Ιούλιο του 2017. Τόσο στην αρχική από 15.3.2010 σύμβαση παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών όσο και στη δεύτερη από 21.8.2012, στην παράγραφο 9.1 αυτών, προβλεπόταν ότι η Eurostar ΑΤΕΒΕ δεν επιτρεπόταν «χωρίς την προηγούμενη έγγραφη ρητή συγκατάθεση και έγκριση της ΕΠΟ, να μεταβιβάσει ή να εκχωρεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ως σύνολο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτή τη Σύμβαση προς οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Η ισχύς του όρου αυτού είχε ενοχική και μόνο ενέργεια, δηλαδή είχε ισχύ και συνέπειες μόνο μεταξύ των συμβαλλομένων μερών».

Στις 6.4.2012 η εταιρεία Eurostar ΑΤΕΒΕ «αναζητώντας χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της, σύνηψε με την εταιρεία Εθνική Factors ΑΕ την 504/6.4.2012 Σύμβαση Πρακτορείας Επιχειρηματικών Απαιτήσεων (Factoring) με Αναγωγή, δυνάμει δε της συμβάσεως αυτής η πρώτη (Προμηθευτής/εκχωρητής) εκχώρησε στη δεύτερη (Πράκτορα/εκδοχέα) το σύνολο των υφιστάμενων και μελλοντικών απαιτήσεών της κατά της ΕΠΟ (οφειλέτρια), δηλαδή αυτών που προέρχονταν από τις συμβάσεις παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών».

Στη συνέχεια συνέβησαν τα εξής: Στις 7 Νοεμβρίου 2016 η εταιρεία Εθνική Factors AE εξέδωσε δικαστική διαταγή πληρωμής ύψους 3.373.481,43 ευρώ σε βάρος της ΕΠΟ. Η διαταγή πληρωμής αφορούσε οφειλές της ομοσπονδίας, διότι τα χρήματα καταβάλλονταν στο ταξιδιωτικό πρακτορείο αντί της εταιρείας Εθνική Factors AE. Κι αυτό παρότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε ενημερώσει την ΕΠΟ ότι το Travel Plan της είχε εκχωρήσει τα δικαιώματα της σύμβασης που είχε με την ομοσπονδία. Η σχετική ενημέρωση υλοποιήθηκε μέσω 54 γραπτών αναγγελιών-απαιτήσεων (!), οι οποίες είχαν γίνει στην ομοσπονδία από την Travel Plan και από την εταιρεία Εθνική Factors ΑΕ, όπου ρητά αναφερόταν ότι «μόνον η Εθνική Factors AE έχει δικαίωμα έκδοσης εξοφλητικής απόδειξης και μόνον η προς αυτήν καταβολή οδηγεί στην εξόφληση των, έναντι της επιχείρησής σας, εκχωρηθεισών απαιτήσεων».

Η μηνυτήρια αναφορά

Το υπέρογκο ποσό της οφειλής προέκυψε λοιπόν λόγω του γεγονότος ότι η ΕΠΟ αντί να καταβάλει τα οφειλόμενα στην Εθνική Factors ΑΕ, τα κατέβαλε στο ταξιδιωτικό πρακτορείο. Στις 29 Νοεμβρίου 2016 η θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση των εταιρικών λογαριασμών της ΕΠΟ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιεί καμιά απολύτως πληρωμή. Τον Φεβρουάριο του 2017 η τότε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ομοσπονδίας, την οποία διόρισε η FIFA, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητώντας να διερευνηθεί πιθανή διάπραξη των αδικημάτων της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής απάτης για ζημία τουλάχιστον 3,37 εκατ. ευρώ. Και εξίμισι χρόνια μετά ο αντεισαγγελέας Γ. Λαϊνης κατέληξε στα πρόσωπα που κατά την άποψή του πρέπει να λογοδοτήσουν για το σκάνδαλο.

Για την ίδια υπόθεση είχαν κληθεί να καταθέσουν ανωμοτί ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Δημητρίου και ο πρώην διευθυντής του τμήματος μάρκετινγκ. Ο αντεισαγγελέας πρότεινε να μην τους αποδοθεί κατηγορία.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο σκέλος της αθλητικής δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη υπόθεση επιβλήθηκαν ποινές στους Γ. Γκιρτζίκη και Χρ. Καραβασίλη, Π. Παπανικολάου και Γ. Θεοφίλου. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε για τους δύο παράγοντες εξαετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και πρόστιμο 50.000 ευρώ για τον καθένα.

edolio5.blogspot.com

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις