Επί σειρά όμως μηνών ήταν ο βασικός πυλώνας κατευνασμού της Τουρκίας εντός της Ε.Ε.

Αν και επί σειρά πολλών μηνών, η Γερμανία αποτελούσε -και εξακολουθεί, ως όλα δείχνουν, να αποτελεί- τον βασικό πυλώνα κατευνασμού της Τουρκίας εντός της ΕΕ, τώρα, μετά τις «εξαγγελίες» Ερντογάν για το άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου, ουσιαστικά τον «τρίτο Αττίλα», το Βερολίνο ανησυχεί (!).

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, ανέφερε ειδικότερα πως «τους τελευταίους μήνες η γερμανική κυβέρνηση έκανε επανειλημμένες προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι τα αμφισβητούμενα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μόνον με εποικοδομητικό διάλογο».

Ετσι, πρόσθεσε, άκουσε «με ιδιαίτερη ανησυχία τις δηλώσεις για τα Βαρώσια», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «το status quo των Βαρωσίων έχει να κάνει με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Καλούμε -κατέληξε- την Τουρκία να σεβαστεί όλες αυτές τις αποφάσεις και να αποδώσει τον έλεγχο της περιοχής στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας δεν βοηθούν κατά την άποψη μας και θέτουν σε κίνδυνο τα θετικά βήματα των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την επίλυση του Κυπριακού».