Σε απόγνωση βρίσκονται οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, οι οποίοι βλέπουν το χρόνο να περνάει και η αποκατάσταση των ζημιών να είναι αργή και το μέλλον αβέβαιο. Μάλιστα η κατάσταση γίνεται οξύτερη από το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος, σε περιοχές όπως το Πήλιο είναι κυρίως 12μηνης διάρκειας με την μεγαλύτερη έμφαση στο χειμερινή σεζόν.

Μάλιστα τα θέματα που έχουν ενσκήψει συζητήθηκαν, μέσω τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες του τουρισμού και της πολιτικής ηγεσίας. Αρχικά πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον σύμβουλο της Υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Ζήκο μαζί με τον πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε., Αλέξανδρο Βασιλικό, τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ξ., Γρηγόρη Τάσιο και τον Γιάννη Κουρούπα, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων.

Την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας εκπροσώπησε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και ο πρόεδρός της, Γιώργος Ζαφείρης, ως εκπρόσωπος της Θεσσαλίας στο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, αναφέρθηκε σε πολλά θέματα των ξενοδόχων της Θεσσαλίας, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοινά.

Αναστολή για τους εργαζόμενους και κονδύλια για τις επιχειρήσεις

Επιτακτικά τέθηκαν όλα τα άμεσα αιτήματα, όπως η αναστολή εργασίας χωρίς προϋποθέσεις ή βεβαιωμένες ζημιές, καθότι και οι ζημιές από τις ακυρώσεις που ακολούθησαν την καταστροφή είναι στο 100% όχι μόνον για τις μέρες που ακολουθούν αλλά και για τους επόμενους μήνες. Επίσης, τέθηκε ως επείγον αίτημα το αυτονόητο πρόβλημα της παροχής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά το μοντέλο Covid.

Να σημειωθεί ότι έχει τεθεί το βασικό περίγραμμα των αιτημάτων που περιγράφεται στα παρακάτω:

Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, μεταξύ άλλων, ζητά αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 6 μήνες τουλάχιστον καθώς και υποχρεώσεων προς τους δήμους, να τεθούν σε αναστολή εργασίας οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κατά βούληση χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν αυτές οι επιχειρήσεις σε ένα πλαίσιο αφού σε πάρα πολλά ξενοδοχεία δεν υπάρχει πια οδική πρόσβαση και σε όλα τα ξενοδοχεία υπάρχουν στο 100% ακυρώσεις».

Ζητείται ακόμη να γίνει:

 • Άμεση παρέμβαση για αποκατάσταση των ζημιών σε όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί, χωρίς να υπάρχουν γραφειοκρατικές προϋποθέσεις, όπως βεβαίωση άντλησης από την Πυροσβεστική κ.τ.λ.
 • Εφάπαξ κι άμεση ενίσχυση, με τη μορφή επιχορήγησης στις επιχειρήσεις χωρίς περαιτέρω κριτήρια, όπως ήταν το μοντέλο του Covid.
 • Άμεση προβολή των περιοχών προς αποκατάσταση της φήμης και την πρόσκληση επισκεπτών το ταχύτερο δυνατό.
 • Αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων χωρίς προϋποθέσεις.
 • Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των επιχειρήσεων.
 • Χρηματοδότηση των ενοικίων μέχρι την επαναφορά πλήρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 • Ειδική πρόβλεψη για τον Κοινωνικό Τουρισμό και τον Τουρισμό για όλους.
 • Ειδική ρύθμιση για το ΕΣΠΑ.
 • Απαλλαγή από την περαιτέρω καταβολή επιστρεπτέων.
 • Άρση της κατάσχεσης των λογαριασμών των επιχειρήσεων.
 • Παράταση για ένα έτος της αστεροποίησης των ξενοδοχείων.
 • Άμεση εξόφληση από τους δήμους και τις περιφέρειες των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις.

Αμεση παρέμβαση της Πολιτείας

Όπως τόνισαν παράγοντες της τοπικής αγοράς στις απανωτές συσκέψεις, πολλά καταλύματα είναι εποχικής λειτουργίας, τα οποία στην ουσία χάνουν τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά και τα συνεχούς λειτουργίας θα χάσουν δυστυχώς τη χειμερινή σεζόν. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης της εικόνας της περιοχής που είναι πλέον αποκαρδιωτική όπως παρουσιάζεται στα μέσα.

Αποφασίστηκε σαν πρώτη κίνηση γι’ αυτό να αποσταλεί επιστολή και οι βουλευτές να πιέσουν την αναπληρώτρια υπουργό υγείας ώστε να υπάρξουν πλέον μετρήσεις των υδάτων για κάθε ξεχωριστό δημοτικό διαμέρισμα όλης της Θεσσαλίας.

Ο Χρ. Μπουκώρος αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει ήδη κάνει ως πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τις επερωτήσεις που έκανε στη Βουλή και τις επιστολές που έστειλε στους υπουργούς. Οι ξενοδόχοι ζήτησαν άμεση επαφή του υπουργείου με τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν πτήσεις στο αεροδρόμιο της κεντρικής Ελλάδος και παρέμβαση, ώστε αυτές οι πτήσεις να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. Έντονος είναι ο φόβος ότι μετά την Easy Jet θα ακολουθήσουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες και αυτό θα είναι ολέθριο για την περιοχή, όπως επισημάνθηκε.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων της Μαγνησίας πρόσθεσαν στα αιτήματα τους το θέμα της μείωσης φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αέριο και φυσικό αέριο. Ειδική μνεία έγινε για την αναστολή των δόσεων των δανείων στις τράπεζες, την αναστολής των κατασχέσεων, πλειστηριασμών, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, τα οποία προανήγγειλε ο υπουργός κος Χατζηδάκης και τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της αποδέσμευσης των λογαριασμών των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί συντηρητικές κατασχέσεις για υποθέσεις που εκκρεμούν.

imerisia.gr

Eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις