Η συζήτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση μοιάζει …αέναη. Σε ποιο ακριβώς, όμως, βρίσκονται σήμερα;
Διαβάστε τι σημειώνουν τα «Γράμματα από την Τουρκία» (τα επιμελούνται οι Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη) που θα βρείτε στο συνδρομητικό K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα:
«Με την ποινή ισόβιας κάθειρξης στον μαικήνα, ακτιβιστή και προστάτη της τέχνης Οσμάν Καβάλα (στο κέντρο) και τις νέες εντάσεις που προκαλεί στο εσωτερικό της Τουρκίας το αρμενικό ζήτημα, η χώρα βυθίζεται πάλι σε ένα βαρύ κλίμα πόλωσης. Ο «μήνας του μέλιτος» της Άγκυρας με τη Δύση, με την Τουρκία να προωθεί κλίμα ομαλοποίησης και να εκμεταλλεύεται το ουκρανικό, τελειώνει μάλλον άδοξα. Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμα πολύ σοβαρά εμπόδια στην Τουρκία για έναν δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το πως η Ουάσιγκτον και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα «διαβάσουν» την Τουρκία την επόμενη περίοδο.
Ρίξτε μια ματιά σε ένα αποκαλυπτικό διάγραμμα για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη της χώρας:
Τον Μάρτιο του 2022, μόλις το 49,4% των Τούρκων στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ενώ τον Μάρτιο του 2005 ήταν 75,9%. Επίσης για την εισβολή στην Ουκρανία, τον Μάρτιο 2022, το 48,3% των Τούρκων θεωρεί ότι υπεύθυνοι για τα όσα γίνονται στην Ουκρανία είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και μόλις 33,7% θεωρούν ότι υπεύθυνη είναι η Ρωσία.
Καταδίκες: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και σήμερα η Μεράλ Ακσενέρ καταδίκασαν απερίφραστα την απόφαση της δικαιοσύνης για τον Οσμάν Καβάλα.
Η δικαστική Οδύσσεια: Το 2017 Ο Οσμάν Καβάλα συνελήφθη με την κατηγορία της οργάνωσης των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί (το 2013). Τον Φεβρουάριο του 2020 δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση του αλλά θα συλληφθεί πάλι, λίγες μόλις ώρες μετά την αποφυλάκιση του, με κατηγορίες που τον συνέδεαν και με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Σε 18 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν άλλα 7 άτομα με την κατηγορία ότι βοήθησαν τον Καβάλα.
Η Ουάσιγκτον ζήτησε επισήμως, χτες, να αφεθούν ελεύθεροι και οι 8 καταδικασθέντες.
Το φάντασμα του Αρμενικής Γενοκτονίας
Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας (24 Απριλίου), η Τουρκία βρέθηκε πάλι αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για γενοκτονία,αλλά και με τις εσωτερικές της αγκυλώσεις και τα εθνικιστικά αντανακλαστικά: Αφορμή ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του φίλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Garo Paylan (φωτό) που υπέβαλε πρόταση νόμου στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για την αναγνώριση της γενοκτονίας.
Εθνικιστικές κορώνες: Η πρόταση προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις της κυβέρνησης και των εθνικιστών συμμάχων της αλλά και μια δυσάρεστή έκπληξη από τη Μεράλ Ακσενέρ που, σε μια εθνικιστική αναδίπλωση, χαρακτήρισε την πρόταση νόμου «απόπειρα να χαμηλώσει το κεφάλι του τουρκικού έθνους».
Σχετικά, σημειώστε κι αυτό: Για άλλη μια φορά οι θέσεις ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών του (CHP) διαφέρουν από τις θέσεις του ΙΥΙ της Μεράλ Ακσενέρ, εγείροντας ερωτήματα για το πόσο αρμονική μπορεί να είναι η συνεργασία τους αλλά και πόσο θα μπορέσει να ξεπεράσει τις εθνικιστικές αγκυλώσεις
Χειρονομία Τσαβούσογλου: Με χειρονομία που χρησιμοποιούν οι Γκρίζοι Λύκοι αντέδρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον Αρμένιων διαδηλωτών στην Ουρουγουάη την ημέρα της επετείου της γενοκτονίας. Η χρήση ενός συμβόλου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ακροδεξιό εθνικιστικό κίνημα στην Τουρκία θεωρήθηκε ως ένδειξη υιοθέτησης σκληρού εθνικισμού.
Και δικαστική έρευνα: Ο γνωστός βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Sezgin Tanrikulu, σε ανάρτηση του για τη γενοκτονία των Αρμενίων έγραψε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή δικαιοσύνη αν δεν εξετασθεί η ιστορία αυτή η οποία είναι το σημείο καμπής του κακού. Η τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε δικαστική έρευνα εις βάρος του για την ανάρτηση.
Αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό, τέλος η «ανοιχτή αγκαλιά»
Μια ακόμα μεγάλη στροφή επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, αυτή τη φορά στο προσφυγικό. Σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα πολιτική της «ανοιχτής αγκαλιάς», ο Τούρκος Πρόεδρος και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής επιστροφής των Σύριων προσφύγων στην Συρία. Αλλαγή στάσης κι από τον εθνικιστή σύμμαχο του προέδρου Ερντογάν, Μπαχτσελί(ΜΗΡ), που σε πρόσφατη ομιλία του είπε ότι οι Σύριοι πρόσφυγες που μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα τους, για την γιορτή του τέλους του Ραμαζανιού σε λίγες μέρες, δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Πιέσεις από την Αντιπολίτευση: Η αλλαγή αυτή στο προσφυγικό έρχεται κάτω από αφόρητες πιέσεις της αντιπολίτευσης που έχει υιοθετήσει ένα έντονο αντί-προσφυγικό αφήγημα αλλά και μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης δυσφορίας από τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ και του ΜΗΡ εις βάρος των προσφύγων. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Metropoll, τον Αύγουστο 2021, το 84,5% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ θεωρούσαν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να γυρίσουν στις χώρες τους.
Δικαιοσύνη (και) εναντίον Ιμάμογλου
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του απαγορευτεί να πολιτευτεί, καθώς απειλείται με 4ετή φυλάκιση. Αν καταδικαστεί σε περισσότερους από 12 μήνες δεν θα μπορεί να πολιτευτεί στις επερχόμενεςπροεδρικές εκλογές (2023).
Η κατηγορία: Γιατί; Επειδή το 2019 χαρακτήρισε «ανόητα» τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας, που ακύρωσαν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη μετά τη νίκη του.Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, πιθανός υποψήφιος αντίπαλος του Ερντογάν, δέχεται συνεχώς πυρά από την κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να ανακόψει το ρεύμα του στις δημοσκοπήσεις.
Μνήμες 1999: Το 1999 είχε φυλακιστεί ο Ερντογάν, ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, επειδή οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπάθησαννα ανακόψουν την πορεία του προς την εξουσία. Σήμερα ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στο στόχαστρο για τους ίδιους λόγους.
«Ο μπεχλιβάνης (παλαιστής) που ηττάται, δε χορταίνει να παλεύει», λέει μία τουρκική παροιμία. Ο Ερντογάν, παρότι έχει ήδη ηττηθεί, δις, από τον Ιμάμογλου, συνεχίζει…
Ο Κιλιτσντάρογλου μοιράζεται «τον πόνο του λαού»…
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος αντιδρώντας στις αυξήσεις και κόπηκε η παροχή ρεύματος στο διαμέρισμα όπου κατοικεί με τη σύζυγο του. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι θα μείνει για μια βδομάδα χωρίς ρεύμα ώστε να μοιραστεί τον πόνο του λαού. Η κίνηση αυτή του Κιλιτσντάρογλου θεωρήθηκε από πολλούς Τούρκους συνομιλητές του KReport ως λαϊκισμός και δεν φαίνεται ότι αυξάνει την δημοτικότητα του.
Προσφορά Ακσενέρ: Η Μεράλ Ακσενέρ, σαφώς πιο επικοινωνιακή, δήλωσε ότι αν συμφωνεί ο Κιλιτσντάρογλου θα πληρώσει αυτή τον λογαριασμό του σπιτιού του προσθέτοντας με νόημα ότι θα το κάνει για την σύζυγο του Κιλιτσντάρογλου, την Σελβί Χανίμ. Η Ακσενέρ εμφανίστηκε πολύ καλά προετοιμασμένη από το οικονομικό της επιτελείο και έδωσε στην δημοσιότητα αριθμούς και ποσοστά αυξήσεων του ηλεκτρικού.
Σημειώστε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 100% την τελευταία περίοδο και η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριών στα οποία έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος».
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις