Ειδική ομάδα αστυνομικών έχει συσταθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να εντοπίσει ποιοι τελικά «χτύπησαν» την πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων, την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας).
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι δράστες επέλεξαν να εξαπολύσουν την ψηφιακή επίθεση (DDoS) τη δεδομένη χρονική συγκυρία, με στόχο να πλήξουν τη φήμη του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τα θέματα στα οποία θα διαγωνιστούν οι μαθητές.
Σε συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι «επιστήμονες» της ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσουν να βρουν τα ψηφιακά ίχνη των χάκερ. Αρχικά, θα προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν από πόσους υπολογιστές έγιναν τα 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 διαφορετικές χώρες.
Επίσης, ερευνάται εάν δόθηκαν χρήματα στους χάκερ που ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν την επίθεση, όπως και με ποιο τρόπο μπορεί να έγινε η πληρωμή αυτή. Σε περίπτωση που πρόκειται για μία «κατά παραγγελία» κυβερνοεπίθεση, θεωρείται δεδομένο ότι η πληρωμή έγινε μέσω κρυπτονομισμάτων.
Σε περίπτωση που η κυβερνοεπίθεση ήταν «έργο» πολλών χάκερ, τότε δεν αποκλείεται να δόθηκαν πολλά ποσά σε διαφορετικούς ανθρώπους, όπως εκτιμούν. Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα δείξει εάν επρόκειτο για «σύμπραξη» χάκερ ή όχι. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται παλαιότερες κυβερνοεπιθέσεις που έγιναν με στόχο ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές δομές κρατικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, προκειμένου να ανιχνευτούν ομοιότητες με την επίθεση στην πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων.
Τέτοιου είδους χάκερ που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μία επίθεση αυτού του βεληνεκούς βρίσκονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, μία γνωστή τέτοια ομάδα έχει «έδρα» τη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση οι χάκερ που είναι σε θέση και διαθέτουν την τεχνογνωσία για να πραγματοποιήσουν μία κυβερνοεπίθεση επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του dark web ή άλλων κρυπτογραφημένων προγραμμάτων και έτσι καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός τους. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και υπηρεσίες ασφαλείας με τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες, σε χώρες όπως η Αμερική και το Ισραήλ, πολλές φορές δεν μπορούν να φτάσουν στα ίχνη χάκερ υψηλοτάτου επιπέδου.
Στην έρευνα εκτός από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., συμμετέχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπως και η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σημειώνεται ότι το Εθνικό CERT της ΕΥΠ, το οποίο είναι αρμόδιο για το ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας του συνόλου των υπουργείων και των κυβερνητικών δομών, διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Μάλιστα, η υπηρεσία αυτή έχει ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό, στο πλαίσιο της παραδοχής ότι τα επόμενα χρόνια οι ηλεκτρονικές απειλές για τα κράτη σε όλο τον κόσμο θα βρεθούν σε ακόμα πιο «περίοπτη» θέση στη λίστα με τις προτεραιότητες των χωρών σε θέματα ασφάλειας.
ieidiseis.gr
PIXABAY
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις