Ο οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Βουλής Βασίλης Βιλιάρδος παραθέτει τις τρομακτικές εξελίξεις που διαφαίνονται στην αγορά εργασίας, στο φαινόμενο του brain drain, αλλά και στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας:

Το παρακάτω μικρό μέρος πρόσφατης επιστημονικής μελέτης, τεκμηριώνει τη φυγή έως και 748.000 νέων Ελλήνων στο εξωτερικό – λόγω των μνημονίων. Αυτούς τους νέους προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση να αντικαταστήσει με μετανάστες – κάτι που θα προκαλούσε μία σημαντική αλλοίωση της κοινωνίας μας. Η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το έλλειμμα του εργατικού δυναμικού που δημιουργήθηκε στις κεντρικές παραγωγικές ηλικίες 25 έως 44 έτη, ανέρχεται σε 748.000 άτομα, όπως φαίνεται από τον πίνακα (232,8+515) – ενώ είναι η βασική αιτία των περισσότερων ελλείψεων εργατικού δυναμικού που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, σε πολλούς κλάδους και επαγγέλματα, καθώς επίσης πηγή πολλών μελλοντικών δεινών.

Αντίθετα, το εργατικό δυναμικό 45 ετών και άνω, αυξήθηκε κατά 529.000 άτομα – κυρίως λόγω της πολύ μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας (από 60% στο 67%), αλλά και ανδρών.

Όσον αφορά δε τη σταθερή τάση μείωσης του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 24 ετών, που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω της υπογεννητικότητας, δεν έχει μόνο συρρικνώσει το εργατικό δυναμικό κατά 110.000 άτομα μεταξύ 2008 και 2023 – αλλά, ακόμη χειρότερα, μεταφέρεται διαρκώς στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες προϊόντος του χρόνου.

……Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 450.000 άτομα και προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,5 εκατ. τα επόμενα 30 χρόνια – ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζει να γηράσκει με επιταχυνόμενους ρυθμούς» (Μ. Κ).

Με βάση τα παραπάνω, τα προβλήματα στην αγορά εργασίας θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας – ενώ θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των γεννήσεων και την επιστροφή του brain drain (συμπεριλαμβάνει προφανώς πολλές ηλικίες), προτού συνεχιστούν οι τρομακτικές αυτές εξελίξεις και τις επόμενες δεκαετίες.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις