Κοινή πεποίθηση είναι ότι για μια ακόμη φορά το Κάιρο ακολουθεί μια προσεκτική τακτική αποστάσεων

Σε πανηγυρικούς τόνους εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην προκήρυξη του διαγωνισμού που εξήγγειλε η Αίγυπτος για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσια «οικόπεδα», εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, λίγο κοντά στα όρια της θαλάσσιας περιοχής που η Τουρκία θεωρεί … δικά της. Δηλαδή, στη μέση της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ του 28ου και 32ου Μεσημβρινών, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, στο ύψος της γραμμής της ΑΟΖ Αιγύπτου – Κύπρου.

Τους πανηγυρισμούς της Αγκυρας για την αιγυπτιακή κίνηση έχει επισημάνει το Law and Order. Ο Μ.Τσαβούσογλου, πάντως, δεν παρέλειψε να καλέσει την Αίγυπτο να οριοθετήσουν την τουρκο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Παρά ταύτα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν υπερβολικούς τους πανηγυρισμούς. Τουλάχιστον, προς το παρόν. Κοινή πεποίθηση είναι, όμως, ότι για μια ακόμη φορά το Κάϊρο ακολουθεί μια προσεκτική τακτική αποστάσεων έναντι της Τουρκίας και της Ελλάδας. Κι’ αυτό, παρά τις τεταμένες σχέσεις του με την Άγκυρα.

Ελληνο-αιγυπτιακή μερική οριοθέτηση

Αναφερόμενος, λοιπόν, στο θέμα, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι και «όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα, τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας συγκεκριμένα, σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, τα οποία επίσης καταγράψαμε στον ΟΗΕ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού».

Τώρα, πρόσθεσε, η Αίγυπτος «συνεχίζει τις δραστηριότητές της, όπως τις σεισμικές έρευνες ή την αδειοδότηση εντός της υφαλοκρηπίδας της, χωρίς να εισέρχεται στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει να σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας. Το εκλαμβάνουμε θετικά».

Τουρκία και Αίγυπτος, συμπλήρωσε ο Μ.Τσαβούσογλου, «δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σε μήκος σύνορα και εδάφη στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαπραγματευτούμε αύριο το ζήτημα των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο και να υπογράψουμε στο μέλλον μια συμφωνία μεταξύ μας».

Ανταλλάγματα από την ΕΕ

Ο Μ. Τσαβούσογλου, επίσης, δεν παρέλειψε να «πουλήσει» το «Σχέδιο Δράσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που ανακοίνωσε εσχάτως ο Τ. Ερντογάν, ως το… μεγάλο άλμα της Τουρκίας προς την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γείτονα.

Έναντι αυτού, όπως συνηθίζεται στο ανατολίτικο παζάρι, ζήτησε από την ΕΕ να ανοίξει ενταξιακά κεφάλαια και, βέβαια, να ικανοποιήσει το «αίτημα» της Αγκυρας για είσοδο των Τούρκων πολιτών σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς βίζα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, τη στιγμή που οι τουρκικές φυλακές είναι γεμάτες από πολιτικούς κρατούμενους, με πλέον γνωστό τον επικεφαλής του χαρακτηριζόμενου ως φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, Σελαχετίν Ντεμιρτάς, και χιλιάδες προσπαθούν να αποδράσουν από την Τουρκία μέσω Ελλάδος στην Ευρώπη (πρόσφατα ο τουρκικός Τύπος έκανε λόγο για 20.000 άτομα), η Αγκυρα ζητάει λευκή επιταγή από τις Βρυξέλλες.

Βέβαια, και ο ίδιος ο Μ. Τσαβούσογλου, στη συνέχεια, αναγκάστηκε να βάλει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας ότι το «Σχέδιο Δράσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ναι μεν είναι αρκετό για την Τουρκία, αλλά όχι για την ΕΕ.

«Επαρκεί τόσο στο ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων όσο και στην αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας;», διερωτήθη. Και απάντησε: «Για εμάς επαρκούν. Όχι όμως για την ΕΕ».

Και συμπλήρωσε: «Απαιτείται πολιτική βούληση. Θέλουμε να δούμε ειλικρίνεια και πολιτική βούληση από την ΕΕ».

Μολονότι, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, «πληρούμε τα κριτήρια, τα κεφάλαια (σ.σ. για την ένταξη) είναι μπλοκαρισμένα. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία πολιτικών αποφάσεων όχι μόνο επιβραδύνθηκε, αλλά εσχάτως σταμάτησε». Ως γνωστόν, γι’ αυτό η Αγκυρα μονίμως κατηγορεί τη Λευκωσία.

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική κυβέρνηση «θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο χάριν της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και επειδή χρειάζονται». Πρόσθεσε, δε, ότι ο Τ.Ερντογάν «θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τη μεταρρύθμιση στην οικονομία».

Κατά τον Μ.Τσαβούσογλου, «στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι η επέκταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων όσον αφορά την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποσκοπεί στην περαιτέρω εδραίωση της δικαστικής ανεξαρτησίας και του κράτους δικαίου».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις