«Ο Ερντογάν προτείνει σύνοδο κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα, τόνισε πως υπάρχει διαφορά απόψεων για το Αιγαίο, ενώ ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να αποφευχθούν τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις. Συζητήσαμε τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην συνέντευξη Τύπου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «υφίσταται διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου» και ανέφερε ότι ο Ερντογάν πρότεινε την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε: «Οι χερσαίες μεταφορές είναι σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις. Τόσο στη συνάντηση με Ερντογάν, όσο και μεταξύ μας συζητήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα. Ως προς την παράνομη μετανάστευση, πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να γίνει χωρίς ανταγωνισμό.

Μια θετική προσέγγιση θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές. Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη.

Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση.

Ως προς τη βελτίωση των σχέσεων μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας».

newsbeast.gr