Νέα μείωση, αλλά με πιο σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις εγγραφές νηπίων και μαθητών της Α’ τάξης Δημοτικού που ολοκληρώθηκαν. Παράλληλα αυτό που παρατηρείται φέτος και μάλιστα σε πιο αυξανόμενο βαθμό από άλλες χρονιές, είναι οι αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία από αυτά που αρχικά εγγράφηκαν.
Μάλιστα η κατάσταση αυτή προκαλεί και διαμαρτυρίες των γονέων, καθώς σε άλλο σχολείο στόχευαν να φοιτήσει το παιδί τους βάσει των διοικητικών ορίων και σε άλλο τελικά μπορεί να φοιτήσουν.
Η κατάσταση με τις μετακινήσεις έρχεται και σε αντίθεση με τη δημογραφική συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού.
Υπάρχουν, όμως δύο λόγοι που διατηρούν το φαινόμενο. Πρώτον, είναι οι νέοι νόμοι για τον αριθμό μαθητών σε κάθε τμήμα και δεύτερον, οι ανισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα σε περιοχές εντός πολεοδομικού συγκροτήματος αναφορικά με την ύπαρξη μαθητών.
Φέτος οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως «οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν προχθές και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν και φέτος μια μείωση του μαθητικού πληθυσμού που, όμως βρίσκεται σε πιο σταθεροποιητική τροχιά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Βέβαια την οριστική εικόνα θα έχουμε, όταν μας σταλούν όλα τα στοιχεία».
Παρά, όμως τη μείωση των μαθητών, θα υπάρξουν και φέτος παιδιά που θα μετακινηθούν σε άλλα σχολεία από αυτά που εγγράφηκαν. Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος ανέφερε πως «με τον τελευταίο νόμο έχει αυξηθεί ο αριθμός μαθητών που μπορεί να φοιτήσει σε ένα τμήμα είτε Νηπιαγωγείου είτε Δημοτικού, καθώς ανέρχεται πλέον στα 25 παιδιά. Εμείς βέβαια ως ομοσπονδία δασκάλων ζητάμε να είναι 15 μαθητές στο νηπιαγωγείο και 20 μαθητές στο δημοτικό. Επίσης σε επταθέσια και άνω δημοτικά για να δημιουργηθούν δύο τμήματα σε μια Τάξη, θα πρέπει το κάθε τμήμα να έχει από δεκαπέντε μαθητές και μάλιστα να υφίστανται διαθέσιμος εκπαιδευτικός και αίθουσα. Επομένως, αν σε ένα τμήμα της Α’ Τάξης Δημοτικού, έχουν εγγραφεί 28 μαθητές, δεν μπορεί να «σπάσει» σε δύο τμήματα, αλλά θα πρέπει τρεις μαθητές να αποχωρήσουν προς άλλα σχολεία».
Αυτή η μετακίνησε σε άλλους γονείς είναι αδιάφορη, ειδικά αν πηγαίνει το παιδί τους σε ένα σχολείο που υπάρχουν λιγότερα παιδιά στο τμήμα, οπότε και παιδαγωγικά θα είναι πιο θετικά τα πράγματα, και σε κάποιους άλλους προκαλεί δυσαρέσκεια, ειδικά, όταν βρίσκονται σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το σχολείο που μετακινείται για να φοιτήσει το παιδί τους.
Και ήδη από χθες διευθυντές ενημερώνουν τους γονείς για την προοπτική να εγγραφούν εκ νέου σε άλλο σχολείο τα παιδιά τους. Σημειώνεται πως τις αποφάσεις για τις μετακινήσεις των μαθητών και σε ποια σχολεία θα πάνε, τις λαμβάνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας μετά από εισηγήσεις των διευθυντών σχολείων.
Παράλληλα με το «μπαλάκι» των μαθητών από σχολείο σε σχολείο, υπάρχει και το ζήτημα της ισορροπίας του μαθητικού δυναμικού ανάμεσα στα δημοτικά, καθώς κάποια μπορεί να έχουν 27 εγγραφές στην Α’ Τάξη και άλλα δεκαπέντε.
Τα στοιχεία του συλλόγου διδασκόντων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας δείχνουν ότι στον Δήμο Βόλου από τα 447 τμήματα στα Δημοτικά, τα 321 έχουν μέχρι και 20 μαθητές το καθένα, τα 91 από 20 μέχρι 22 μαθητές και τα 35 τμήματα από 22 μέχρι 25 μαθητές. Σε όλο τον Νομό τα τμήματα με 22-25 μαθητές ανέρχονται στα 45 περίπου.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις