Με drones και ειδικά μηχανήματα ξεκίνησαν σήμερα οι έλεγχοι σε όλη την περιοχή των Βουτών προκειμένου να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να καταλάβουν οι αρμόδιοι φορείς τα αίτια του ανησυχητικού φαινομένου των ρηγματώσεων που εμφανίστηκαν ξαφνικά στις Βούτες, χωρίς να υπάρχει κάποια σεισμική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, από νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μαζί με ειδικό κλιμάκιο βρέθηκε στην περιοχή και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι.

«Θα γίνουν δύο δράσεις σήμερα. Η πρώτη αφορά την αποτύπωση της περιοχής από αέρος με μεγάλα drone που θα φτάσουν σε δύο ώρες. Την κάναμε σε έναν βαθμό με μικρότερα. Θα επιτρέψει να έχουμε την διάσταση του χώρου σε τρισδιάστατο επίπεδο. Στη συνέχεια μαζί με τους μηχανικούς του δήμου θα αποτυπώσουμε την εικόνα στα κτίρια. Εμείς είδαμε τις διαρρήξεις στο έδαφος και θα γίνουν μετά αναλύσεις ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα αίτια του φαινομένου και την εξέλιξή του. Τα αίτια θα τα ξέρουμε σήμερα αν και λίγο έως πολύ μπορούν να προδιαγραφούν. Είναι οι μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, οι γεωλογική δομή, οι διαρρήξεις στα πετρώματα, το νερό που διεισδύει στο υπέδαφος. Το κρίσιμο είναι να παρατηρούμε συνεχώς ποια είναι η εξέλιξη του φαινομένου και με ποιες διαδικασίες θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, ποια δηλαδή θα είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ενώ παράλληλα επεσήμανε πως «το φαινόμενο που υπάρχει στις Βούτες δεν σχετίζεται με τις βροχοπτώσεις».
Συστάσεις σε κατοίκους να αποφύγουν την διαμονή
Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα κτίσματα τα οποία φαίνεται πως είναι επικίνδυνα.
«Ήδη από χθες που κάναμε την πρώτη μακροσκοπική εκτίμηση υπήρξε η σύσταση σε κάποιους κατοίκους να μην παραμείνουν στα σπίτια τους. Τώρα θα έχουμε μία πιο συγκεκριμένη εικόνα και θα ξέρουμε ακριβώς την κατάσταση των κτισμάτων. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός ο οποίος παράλληλα πρόσθεσε πως κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, με έξι πολιτικούς μηχανικούς, έχουν ξεκινήσει την επισκόπηση στο σχολείο, το νηπιαγωγείο, την εκκλησία, την παιδική χαρά και τις κατοικίες.
Δύο ρήγματα 150 μέτρων
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εντοπιστεί δύο ρήγματα περίπου 150 μέτρων το κάθε ένα στην περιοχή των Βουτών με τον κ. Λέκκα να δηλώνει πως πρόκειται για ένα καθαρά γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη.



«Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε πολλές φορές στον ελληνικό χώρο, που χαρακτηρίζεται από κατολισθητικά φαινόμενα. Είναι ένα φαινόμενο μοναδικό, γιατί έχουμε δύο ρωγμές ουσιαστικά μήκους 150 μ. περίπου. Αυτές οι ρωγμές έχουν διαρρήξει το έδαφος, τεχνικά έργα,κατασκευές, δημόσιους χώρους και την εκκλησία του χωριού. Είναι διαρρήξεις που ουσιαστικά οφείλονται σε κάποια μορφή κατολισθητικού φαινομένου, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε αυτή τη στιγμή πώς λειτουργεί το φαινόμενο», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο MEGA.

Κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους
Μέχρι στιγμής οι έντονες ρηγματώσεις έχουν παρατηρηθεί σε τουλάχιστον δέκα σπίτια στην περιοχή, σε δρόμους, πεζόδρομους κ.ά. ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι κάτοικοι έφυγαν προσωρινά από το σπίτι τους τόσο για την ασφάλειά τους όσο και για να βοηθήσουν τα ειδικά κλιμάκια των τεχνικών και εμπειρογνωμόνων να κάνουν την δουλειά τους.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, όπως ανέφερε και χθες σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους θα προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση αιτήματος – μέσω της Περιφέρειας Κρήτης – προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτατης ανάγκης.

Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται
Τέσσερα φαίνεται να είναι τα βασικά σενάρια που έχουν πέσει στο… τραπέζι σχετικά με το φαινόμενο των ρηγματώσεων.
Το πρώτο, που είναι και το επικρατέστερο, κάνει λόγο για καθίζηση του εδάφους η οποία προκάλεσε τις ρωγμές σε δέκα σπίτια, σε δρόμους πεζοδρόμια και αυλές.

Το δεύτερο σενάριο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον σεισμολόγο, Άκη Τσελέντη, ο οποίος σε ανάρτησή του αναφέρει πως η περιοχή δεν βυθίζεται αλλά ανυψώνεται: «Στην ευρύτερη περιοχή στις Βούτες υπάρχουν αρκετά (μη ενεργά) ρήγματα με διευθύνσεις Β-Ν τα οποία εντοπίσαμε αλλά δεν δώσαμε καμία δημοσιότητα για να μην τρομάξει ο κόσμος. Είχαμε βρει ότι η ευρύτερη περιοχή στις Βούτες ανυψώνεται πολύ λίγο ενώ η περιοχή του λιμανιού πέφτει».
Το τρίτο σενάριο αναφέρει πως οι ρηγματώσεις έγιναν από διαρροή νερού που προκάλεσε την υποχώρηση εδάφους. Αυτό το σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό, ωστόσο εξετάζονται τα πάντα.
Τέταρτο και τελευταίο σενάριο είναι η διαφορική καθίζηση, ένα φαινόμενο στο οποίο το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα.
newsbomb.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις