Υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Diehl είναι μέρος υβριδικού πολέμου με στόχο να περιορίσει τη ροή των όπλων προς την Ουκρανία

Σε Ρώσους σαμποτέρ που προσπαθούν να διακόψουν τις αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία αποδίδουν δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας τη φωτιά που ξέσπασε τον Μάιο σε εργοστάσιο μετάλλων που ανήκει στον κατασκευαστή αμυντικών προϊόντων Diehl.

Όπως αναφέρει το Politico, οι γερμανικές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, προειδοποιούν όλο και πιο συχνά για απειλές κατασκοπείας και σαμποτάζ από τρίτες χώρες όπως η Ρωσία.

Η εμπρηστική επίθεση στην Diehl θα μπορούσε να είναι το τελευταίο σε μια σειρά τέτοιων περιστατικών, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους ασφαλείας.

«Η Ρωσία δοκιμάζει τα όρια του Άρθρου 5 για να προκαλέσει αβεβαιότητα», δήλωσε στο Politico ο Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, πολιτικός των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, αναφερόμενος στην υποχρέωση κάθε χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ να βοηθά τα άλλα μέλη σε περίπτωση επίθεσης. «Είναι εδώ και καιρό σαφές ότι η Ρωσία διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών, όπως και της Γερμανίας».

Η γερμανική αστυνομία, από την πλευρά της, δηλώνει ότι η έρευνα συνεχίζεται και ότι σε αυτό το στάδιο το αίτιο της φωτιάς θεωρείται ότι ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα. Σε αυτό το συμπέρισμα έχει καταλήξει και η ασφαλιστική εταιρεία.

Παρά ταύτα, η WSJ επισημαίνει ότι πίσω από τη φωτιά κρύβονται έμπειροι επαγγελματίες. Η Ρωσία στρατολογεί ολοένα και περισσότερο πολίτες, κυρίως εγκληματίες, μέσω του Telegram για να πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας. Πληρώνονται με κρυπτονόμισμα και κάποιοι μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι εργάζονται για τη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ και η Bild την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι ξένη υπηρεσία πληροφοριών είχε ενημερώσει τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για συγκεκριμένες ενδείξεις εμπλοκής της Ρωσίας στην πυρκαγιά.

Ωστόσο, οι υποκλοπές επικοινωνιών που παρείχαν στοιχεία για την εμπλοκή της Ρωσίας δεν θα γίνοταν δεκτές στα γερμανικά δικαστήρια, ανέφεραν δύο Γερμανοί αξιωματούχοι στη WSJ, γεγονός που απέτρεψε τις γερμανικές αρχές να αποδώσουν με σαφήνεια την επίθεση και να ασκήσουν ποινικές διώξεις.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις