Τραγικά είναι τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την επιστολή – «φωτιά» που έστειλε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ο WWF προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια, σε σχέση με τον τομέα πρόληψης δασικών πυρκαγιών, σε τοπικό επίπεδο. Η 1η φορά κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε νομοθετικές παρεμβασεις το 2000 αλλά… τις άφησε «στα χαρτιά»! Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι επί 3 χρόνια τα αυτοτελή τμήματα Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους παρουσιάζουν μια εικόνα τραγική.
Παράλληλα, φέτος, η κυβέρνηση -για όλο το χρονικό διάστημα του 2023- διέθεσε στις δημοτικές αρχές κατά μέσο όρο μόλις… 75.000 ευρώ στην κάθε μία (!) για την πρόληψη των πυρκαγιών. Και τα δραματικά αποτελέσματα ήταν εμφανή το Καλοκαίρι, όταν τεράστιες περιοχές (όπως στην Αττική, στη Ρόδο, στον Έβρο, κ.λπ.) κάηκαν τεράστιες εκτάσεις, υπήρξαν νεκροί και μεγάλες απώλειες κατοικιών, επιχειρήσεων και περιουσιών.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του WWF, η οποία συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις που διαμόρφωσε ο φορέας μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και της ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis. «βασική προϋπόθεση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδιασμού πρόληψης είναι η στελέχωση των αρμόδιων τμημάτων και η εκπαίδευση του προσωπικού. Παρά τις (ορθές) προβλέψεις του άρθρου 21 του ν. 4662/2020 για τη σύσταση αυτοτελών τμημάτων Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους και στελέχωσης τους με προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης στο αντικείμενο, δυστυχώς η εικόνα που επικρατεί σήμερα είναι απογοητευτική».
WWF: 3 χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα
Συγκεκριμένα, αποτελέσματα έρευνας του WWF δείχνουν ότι τρία χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του ν. 4662/2020 δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση αυτοτελών τμημάτων Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους και στελέχωσης τους με επαρκές και σχετικό με το αντικείμενο προσωπικό! Τα στελέχη πολιτικής προστασίας των Δήμων έχουν ελλιπή εξειδίκευση και εκπαίδευση. Ασκούν στη μεγάλη τους πλειονότητα ποικίλα παράλληλα καθήκοντα, ενώ η συνέχεια και η συνοχή των δράσεων πρόληψης δεν εξασφαλίζεται λόγω του αυξημένου ποσοστού των αιρετών υπαλλήλων που ορίζονται ως υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας.
Αναλυτικότερα, από την έρευνα προέκυψε ότι:
α. To 84% των δήμων εξακολουθεί να απασχολεί το προσωπικό πολιτικής προστασίας σε παράλληλα καθήκοντα κατά παράβαση της παρ. 1, άρθρο 21 του ν. 4662/2020,
β. Το 34% του προσωπικού είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
γ. Το 50% των στελεχών πολιτικής προστασίας έχουν ειδικότητες οι οποίες είναι άσχετες με το αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας ή δεν μπορούν να υποστηρίξουν επιστημονικά τέτοιες δράσεις,
δ. Το 76% των υφιστάμενων σχεδίων (είτε στηρίζονται στον Ιόλαο είτε όχι) δεν διαθέτουν λεπτομερείς χάρτες ανάλυσης κινδύνου πυρκαγιάς με βάση τοπικά γεωχωρικά δεδομένα.
Μεγάλα κενά υπάρχουν και στην κατάρτιση των στελεχών παρά την ίδρυση της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας με την υπ. αριθμ. 16287-14/11/2022 (Β΄5848) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας «Οργάνωση και λειτουργία της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας (Α.Π.Ο.Π.)».
75.000 ευρώ κατά μέσο όρο σε κάθε δήμο το 2023 για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών!
Επίσης, σύμφωνα με την επιστολή, οι πόροι που διατίθενται στους Δήμους για την εφαρμογή μιας δημόσιας πολιτικής, όπως η πρόληψη δασικών πυρκαγιών, δεν επαρκούν. «Τα 25.000.000 ευρώ που διατέθηκαν το 2023 στους Δήμους, ήτοι κατά μέσο όρο 75.000 ευρώ ανά Δήμο, είναι ένα ιδιαίτερα μικρό ποσό» τονίζει ο WWF και υπογραμμίζει ότι «είναι απαραίτητο να καταρτιστούν σαφή κριτήρια κατανομής για τις χρηματοδοτήσεις που διατίθενται ετησίως για γενικούς σκοπούς πυροπροστασίας στους 332 Δήμους της χώρας (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι-ΚΑΠ), όπως και μηχανισμοί ελέγχου και λογοδοσίας, καθώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο χρήματα που δίνονται στους Ο.Τ.Α. για πυροπροστασία να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς». Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία έκθεσης που δημοσίευσε το WWF Ελλάς τον Μάιο 20222 , οι ελάχιστοι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, κατά την περίοδο 2016-2020, αφορούσαν μόνο σε έλεγχο νομιμότητας (εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας) χωρίς εξέταση ή αξιολόγηση της σκοπιμότητας των δαπανών πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών.
antitheto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις