«Xαμός»: H «Mid-Size Bank Coalition of America» ζητάει εγγύηση των καταθέσεών από την FDIC για δύο χρόνια!

41

Φοβούνται το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα!

Στήριξη από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ζήτησε ένας συνασπισμός αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους προκαλώντας νέο οικονομικό «σεισμό» λίγο πριν το άνοιγμα των Χρηματιστηρίων την Δευτέρα.

Mε λίγα λόγια ζητούν επέκταση της κρατικής ασφάλισης της FDIC σε όλες τις καταθέσεις για την επόμενη διετία, τονίζοντας ότι η εγγύηση απαιτείται για να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι Αμερικανοί ξέρουν τι τους περιμένει με το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα.

Το διάστημα των δύο ετών είναι πολύ μεγάλο και από μόνο του δίνει «σήμα» στις αγορές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στις ΗΠΑ…

Η Mid-Size Bank Coalition of America έστειλε επιστολή στις ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη μια προσωρινή αναστολή του ορίου ασφάλισης καταθέσεων της FDIC για να διασφαλιστεί ότι οι μικρότερες τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα τραπεζική κρίση, ανέφερε το Bloomberg .

«Αυτό θα σταματήσει αμέσως την έξοδο των καταθέσεων από μικρότερες τράπεζες, θα σταθεροποιήσει τον τραπεζικό τομέα και θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες περισσότερων τραπεζικών χρεοκοπιών», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ενέκρινε επίσης την ιδέα σε μια ανάρτηση στο Twitter νωρίς το Σάββατο, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για να «σταματήσουν οι τραπεζικές εκκρεμότητες».

Γιατί έχει σημασία: Μετά την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank της Νέας Υόρκης, τα φώτα της δημοσιότητας είναι σε τράπεζες που μπορεί επίσης να είναι ευάλωτες σε μια ξαφνική εκροή καταθέσεων.

Το FDIC ασφαλίζει επί του παρόντος καταθέσεις έως και 250.000 $, αν και η απόφαση του οργανισμού να προστατεύσει τους καταθέτες SVB και Signature υποδηλώνει μια ευρύτερη προθυμία να στηρίξει κεφάλαια πελατών.

Ξεχωριστά, το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ήταν σε επαφή με τον Λευκό Οίκο , ενισχύοντας τις εικασίες ότι θα μπορούσε να παράσχει οικονομική υποστήριξη σε περιφερειακές τράπεζες.

Οι παραλήπτες: Το MBCA έστειλε την επιστολή του στην Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen, την FDIC, και τη Fed, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Σχεδόν 200 «περιφερειακές» τράπεζες ενδέχεται να είναι ευάλωτες στον ίδιο τύπο κινδύνου που κατέστρεψε και τη Silicon Valley Bank αναφέρει μελέτη που δημοσιεύει η WSJ.

Ακόμη και οι υποτιθέμενοι ασφαλισμένοι από την FED καταθέτες – όσοι έχουν δηλαδή 250.000 $ ή λιγότερα σε καταθέσεις – θα μπορούσαν να έχουν προβλήματα να λάβουν τα μετρητά τους εάν αυτά τα ιδρύματα αντιμετωπίσουν το είδος της πορείας που γνώρισε η Silicon Valley πριν από μια εβδομάδα.

Η ανησυχία είναι ότι αυτές οι τράπεζες κατέχουν σημαντικό μέρος του ενεργητικού τους σε ευαίσθητα ως προς τα επιτόκια χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως κρατικά ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια. Η αξία αυτών των παλαιότερων επενδύσεων χαμηλού επιτοκίου μειώθηκε απότομα καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο χρόνο.

Στην περίπτωση της SVB, η τράπεζα  με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια επένδυσε  μεγάλο μέρος των μετρητών της σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά ασφαλή όσον αφορά την απώλεια της αρχικής επένδυσης, αλλά δεν άξιζαν τόσο πολύ όσο όταν τα αγόρασε η SVB , επειδή τα επιτόκια στο μεταξύ είχαν αυξηθεί. .

Η τράπεζα χρειάστηκε να πουλήσει μερικά από αυτά τα ομόλογα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών για αναλήψεις με χαμηλότερο κόστος από αυτό που πλήρωσε για αυτά, με αποτέλεσμα ζημιά σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όταν η SVB αποκάλυψε αυτή τη ζημία, μαζί με ένα σχέδιο συγκέντρωσης επιπλέον 500.000 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Wall Street, πυροδότησε φόβους μεταξύ των επιχειρηματικών συμμετοχών και της βαριάς πελατειακής βάσης νεοσύστατων τεχνολογιών ότι η τράπεζα ήταν αφερέγγυα. Μέσα σε έναν πανικό που τροφοδοτήθηκε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πελάτες έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από την ανησυχία ότι η τράπεζα θα εξαντληθεί με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα κλασικό bank run.

Τώρα, η μελέτη δείχνει ότι πολλές από αυτές τις υπόλοιπες τράπεζες θα μπορούσαν να είναι το ίδιο ευάλωτες σε ανάλογες  εξελίξεις εάν ένα υψηλό ποσοστό θορυβημένων  πελατών αρχίσει να αποσύρει τις καταθέσεις τους.

«Οι υπολογισμοί μας υποδεικνύουν ότι αυτές οι τράπεζες διατρέχουν οπωσδήποτε έναν δυνητικό κίνδυνο κατάρρευτσης, εν μέσω απουσίας άλλης κρατικής παρέμβασης ή ανακεφαλαιοποίησης», έγραψαν οι οικονομολόγοι.

Η μελέτη εξέτασε τα βιβλία περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών σε εθνικό επίπεδο και βρήκε εκτιμώμενη απώλεια 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγοραία αξία τους.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like