Στρατηγικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ ανεφοδιάζεται στον αέρα στις 7/4/21 πάνω από το Αιγαίο

Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό επιχείρησε ξανά πάνω από το Αιγαίο, δεύτερη φορά μέσα σε μόλις 6 μέρες, την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην περιοχή. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη (U.S. European Command) αυτή τη Δευτέρα, 12 του μήνα, στρατηγικό (μπορούν να φέρουν πυρηνικά – καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις) βομβαρδιστικό τύπου «B-1B Lancer», που ανήκει στην 7η Πτέρυγα Βομβαρδιστικών, με έδρα την αεροπορική βάση Dyess στο Τέξας, σηκώθηκε από την αεροπορική βάση του Orland της Νορβηγίας, όπου είχε μετασταθμεύσει, και πέταξε – σε αποστολή τύπου «Bomber Task Force» – «στο και γύρω από το Αιγαίο Πέλαγος», όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Προσθέτουν ότι «η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιχειρεί τακτικά σε όλο τον κόσμο για να παραμείνει ευέλικτη και σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίζει συμμάχους και εταίρους και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ».

«Η δέσμευση του ΝΑΤΟ για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι αμετάβλητη», δήλωσε ο πτέραρχος Τζεφ Χάριγκιαν, διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (AirCom) και των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (U.S. Air Forces in Europe – Air Forces Africa).

«Αποστολές σαν αυτή είναι ένα μόνο παράδειγμα της σε ετοιμότητα, θανατηφόρας δύναμης της συμμαχίας που μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε παγκόσμια απειλή αμέσως», πρόσθεσε προκαλώντας ανατριχίλα.

Αλλωστε, και από τη U.S. European Command τονίζεται ότι «οι αποστολές “Bomber Task Force” αποδεικνύουν τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη συλλογική υπεράσπιση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και αποτελούν μια ορατή απόδειξη της ικανότητας των ΗΠΑ για εκτεταμένη αποτροπή».

Σημειωτέον, είναι η δεύτερη έξοδος αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών πάνω από το Αιγαίο σε λιγότερο από μία βδομάδα, καθώς, θυμίζουμε, την Τετάρτη 7 του Απρίλη, άλλα 2 βομβαρδιστικά αεροσκάφη «B-1Β Lancer» των ΗΠΑ σηκώθηκαν από την έδρα τους, την αεροπορική βάση Ellsworth στη Νότια Ντακότα και πραγματοποίησαν αποστολές υπέρπτησης στο πέλαγος, «σε επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας», όπως αναφερόταν και τότε από αρμόδιες αμερικανικές πηγές.

Καθώς μάλιστα σε αυτήν την έξοδό τους κάλυψαν συνολικά 12.000 ναυτικά μίλια, χρειάστηκαν ανεφοδιασμό στο Βόρειο Αιγαίο από ιπτάμενο τάνκερ των Αμερικανών «KC-135T Stratotanker», που απογειώθηκε από τη Βρετανία και την εκεί 100ή Πτέρυγα Εναέριου Ανεφοδιασμού.

Θυμίζουμε, επίσης, πως ακριβώς εκείνη τη μέρα, με απόφαση της κυβέρνησης, αεροσκάφος EMB-145H της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ) σηκώθηκε από τη Λήμνο, διέσχισε τη Βουλγαρία και πέταξε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας – νότια του Μπουργκάς, σε αποστολή Εναέριας Αστυνόμευσης, για να καλύψει, ακριβώς ως ομπρέλα επιτήρησης και προστασίας, την άφιξη των εν λόγω 3 βαρέων αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Βόρειο Αιγαίο.

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο ότι η νέα έξοδος στρατηγικού βομβαρδιστικού των ΗΠΑ στο Αιγαίο τη Δευτέρα «συνέπεσε» με την έναρξη της άσκησης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 21», στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιείται μια τεράστια δύναμη, συνολικά 25 Μοίρες, φέρνοντας πρόσθετες ευρωατλαντικές μάχιμες μονάδες σε επιχειρήσεις μια ανάσα από τα Δαρδανέλια.

rizospastisgr