Εκτεθειμένοι. Και η «γαλάζια» κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που φαίνεται να βυθίζονται ακόμα βαθύτερα στην σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών.

«Φωτιά στα τόπια» έβαλε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται κατά την παρουσία του στην πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ανέφερε πως ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενημερωμένος από τον ίδιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που είναι σε εξέλιξη.

Μάλιστα, είναι η δεύτερη φορά που το ίδιο πρόσωπο, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος εν μέσω των σοβαρών αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις, λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων. Η πρώτη φορά, υπενθυμίζεται, πως ήταν όταν παρουσιάστηκε στην Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση του και ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως «a priori κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις».

Ανάγκη απαντήσεων

Τα λόγια πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη αντηχούν ακόμα στα αυτιά όσων άκουσαν τα όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής στην πολύ πρόσφατη μονομαχία των πολιτικών αρχηγών. Κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, υποστήριξε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και το ερώτημα είναι πλέον αν γνώριζε την ώρα που διαβεβαίωνε την Ολομέλεια πως δεν γνωρίζει.

Δεν μπορεί να μην καταγραφεί πάντως και ένα ακόμα γεγονός. Σε ευθεία αντιπαράθεση έρχονται, δίνοντας νέα διάσταση στις αποκαλύψεις, τα όσα φέρεται να δήλωσε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ με τα όσα φέρεται να υποστήριξε ο προκάτοχος του στο τιμόνι των μυστικών υπηρεσιών, Παναγιώτης Κοντολέων.

«Ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κοντελέων, επιχειρώντας να θέσει στο απυρόβλητο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές. Ενώ πρόσθεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Τρία «χτυπήματα» για το απόρρητο…

Τρία πρόσωπα πάντως, ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ, ο Κώστας Τζαβάρας της ΝΔ και ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ, «άδειασαν» την «γαλάζια» επίκληση περί απορρήτου. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είπε ότι το απόρρητο στις υποκλοπές δεν μπορεί να προβληθεί ενώπιον της Βουλής. Η πληροφορία αυτή προστίθεται στις πληροφορίες που ήθελαν και τον «γαλάζιο» βουλευτή Κώστα Τζαβάρα να φέρεται να έχει καταθέσει την ίδια άποψη νωρίτερα κατά την διάρκεια την συνεδρίασης. Δηλαδή πως το απόρρητο δεν προβάλλεται έναντι της Επιτροπής. Ενώ και ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να ισχύει το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

… και το «κρυφτό» με το απόρρητο

Ωστόσο, τρία άλλα πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων «οχυρώθηκαν» και επικαλέστηκαν το απόρρητο στις ερωτήσεις που δέχτηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Κατά πληροφορίες το απόρρητο πρόβαλε και η εισαγγελέας αρμόδια για την ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, προκειμένου να μην απαντήσει στα ερωτήματα που της τέθηκαν.

Ενώ νωρίτερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, δεξί χέρι του πρωθυπουργού μέχρι πρότινος, ερωτώμενος για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, αρνήθηκε να απαντήσει και επικαλέστηκε το απόρρητο, ενώ φέρεται να είπε πως «δεσμεύομαι από το απόρρητο. Δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι».

Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε και ο πρόσφατα αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων αρνούμενος να απαντήσει αν καταστράφηκε ο φάκελος της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, επικαλούμενος και αυτός το απόρρητο.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις