Οταν τον Μάρτιο του 2023 η κυβέρνηση διοργάνωνε στο Ζάππειο έκθεση του «καλλιτέχνη Ράμα» (ο Θεός να τον κάνει), και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από κοινού με τον «διοργανωτή» καθ’ ύλην αρμόδιο τότε υπουργό Εξωτερικών (νυν Αμυνας), Νίκο Δένδια, υποδέχονταν μετά βαΐων και κλάδων τον Αλβανό πρωθυπουργό, όλα ήταν … μέλι γάλα. Επρόκειτο για «αναγέννηση» των ελληνο-αλβανικών σχέσεων, όπως έλεγαν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ περιέγραφε τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις ως … μήνα του μέλιτος, με τους ηγέτες των δύο χωρών να τρέχουν ευτυχείς με ξέπλεκες τις πλεξούδες τους στα ανθισμένα χωράφια.

Τον Μάϊο του 2022, μάλιστα, ο Ν. Δένδιας «ενθουσιασμένος», όπως έλεγε, συμφώνησε με τα Τίρανα για «συνυποσχετικό», και ενδεχομένως προσφυγή στη Χάγη, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2023 συνέχισε να ομιλεί για «τεράστια επιτυχία, όχι μόνο δική μας και της Αλβανίας». Αραγε, τι έχει απογίνει αυτό το «συνυποσχετικό» δύο χρόνια μετά; Κυβερνητική σιγή ιχθύος.

Σε αυτό το κλιμα, περασμένη ξεχασμένη έγινε και η «υπόθεση Κατσίφα» (28 – 10 – 2018). Κι’ ας ήταν το ίδιο το κόμμα της ΝΔ που ως αξιωματική αντιπολίτευση, σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο υπερπατριωτικών κορόνων, διερρηγνυε τα ιμάτιά της και κατήγγειλε την τότε ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και ξεπούλημα των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αλβανία.

Και όμως, δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από τη φιέστα για τον Ράμα στο Ζάππειο, και τα πράγματα … ζόρισαν, εξαιτίας της «υπόθεσης Μπελέρη». Του εκλεγέντος Δημάρχου της Χειμάρρας, τον οποίο το «σύστημα Ράμα» έβαλε φυλακή, με την κατηγορία της διαφθοράς, χρηματισμού, κ.ο.κ. Ετσι, τον Μάϊο του 2023, ο Ν. Δένδιας αίφνης άλλαξε τροπάρι και προειδοποιούσε τα Τίρανα ότι «μια τέτοια απόφαση έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της ΕΕ με την Αλβανία».

Το δήθεν βέτο

Ακόμα πιο ψηλά ανέβασε τους τόνους το μέγαρο Μαξίμου τον Δεκέμβριο του 2023, διαρρέοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης σε εκείνη τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα θέσει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην «υπόθεση Μπελέρη». Ακόμα περιμένει η ελληνική κοινή γνώμη το βέτο!

Το αυτί του Ράμα, βέβαια, ουδόλως ίδρωνε -και ούτε τώρα ιδρώνει- δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες και σε σειρά μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών τυγχάνει της στήριξής τους και τα λόγια Μητσοτάκη περί βέτο αποδεικνύονται κενά περιεχομένου, αφού ουδείς πιστεύει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα τολμήσει να «σπάσει αυγά», και για χάρη του Μπελέρη να βάλει βέτο στην Αλβανία.

Απανωτές … κωλοτούμπες

Ολες αυτές οι αλλοπρόσαλλες τακτικές εκ μέρους της κυβέρνησης στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, και οι απανωτές κωλοτούμπες που αναδύουν εικόνα ανερμάτιστης εξωτερικής πολιτικής, δίχως σχέδιο, σημειώθηκαν μέσα σε σχετικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κάτι που δείχνει ότι η Αθήνα είχε μετατραπεί σε έρμαιο και δεν διέθετε σαφή πολιτική.

Τώρα, λοιπόν, αφού απέτυχε ο «φερετζές» του βέτο, χρησιμοποιείται ο «φερετζές» της ευρω-υποψηφιότητας του Μπελέρη. Αφενός μεν για να «τσιμπήσει» η ΝΔ στις ευρωεκλογές ψηφαλάκια που χάνει προς την κατεύθυνση δεξιότερα της Δεξιάς, αφετέρου για να τινάξει από πάνω της το «ενοχλητικό» πρόβλημα Μπελέρη (εάν βέβαια εκλεγεί). Κοντολογίς, αν δεν θέλεις να βάλεις βέτο, τέχνας κατεργάζεσαι!

Το Κοσσυφοπέδιο

Σε όλο αυτό το σκηνικό, ουδόλως υποτιμητέα πρέπει να θεωρείται η κίνηση της αδελφής του πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, να καταθέσει έκθεση για να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εσχάτως (16-4), η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) υποστήριξε το βράδυ της Τρίτης την εισδοχή του Κοσόβου και κάλεσε την Επιτροπή Υπουργών να λάβει την τελική απόφαση (16-17 Μαΐου).

Να σημειωθεί πως η Ν. Μπακογιάννη δεν είναι απλά μία εκ των αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (εξελέγη τον Ιανουάριο του 2021), αλλά και πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής (!).

Τώρα, βέβαια, πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι η κίνηση Μπακογιάννη ήταν μια «προσωπική πρωτοβουλία» της. Ωστόσο, δύσκολα πείθουν ότι για μια τόσο σοβαρή κίνηση το μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν ενήμερο.

Στη σκιά της ΜΑΒΗ

Παρ’ ότι η ελληνική εθνική μειονότητα δέχεται μεγάλες πιέσεις εδώ και χρόνια, με τη «μαφία Ράμα» να θέλει να μοιράσει ολόκληρες περιοχές – φιλέτα και περιουσίες σε ημέτερα διαπλεκόμενα, διεφθαρμένα συμφέροντα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εσκεμμένα κλείνουν τα μάτια.

Την ίδια στιγμή, είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι μόνοι κερδισμένοι από τη χειροτέρευση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, είναι η Τουρκία, καθώς και οι σκληροπυρηνικοί εθνικιστικοί κύκλοι ένθεν κακείθεν των ελληνο-αλβανικών συνόρων, καθώς και τα ανθελληνικά λόμπυ της γείτονος.

Σε αυτό το το τοπίο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παγιδεύτηκε από εκείνους τους κύκλους που -πολλά χρόνια τώρα- δεν θέλουν ούτε καν την άρση του «εμπόλεμου» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία. Κύκλοι και πρόσωπα που βρίσκονται και εντός της ΝΔ. Ναι, ναι, όσο απίστευτο κι’ αν φαίνεται, η Ελλάδα και η Αλβανία είναι σε … «πόλεμο».

Με τις ευλογίες, λοιπόν, των κάθε λογής δήθεν υπερπατριωτών σε Ελλάδα και Αλβανία, η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο που θυμίζει ως έναν βαθμό τη δεκαετία του 1990, οπότε παρακρατικοί κύκλοι τύπου ΜΑΒΗ, με άμεσες διασυνδέσεις με κρατικούς και παρακρατικούς κύκλους στην Αθήνα, διεθνώς και υπερατλαντικά, επιχειρούσαν να γίνουν οι διαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων.

Να σημειωθεί πως και τότε, παρ’ ότι οι ελληνικές Αρχές προέβησαν σε συλλήψεις και δίκες των εμπλεκομένων στη ΜΑΒΗ, οι περισσότεροι εξ’ αυτών έπεσαν στα μαλακά ή έμειναν «ανέγγιχτοι». Ως γνωστόν, τέλος, όπως κατά κόρον έσπευσαν αρκετά ΜΜΕ να θυμίσουν τις τελευταίες ημέρες, ο Μπελέρης ήταν ένας εκ των συλληφθέντων για την «υπόθεση της ΜΑΒΗ».

neostrategy.gr

Πηγή photo: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις