Πρωταγωνιστικό ρόλο ως υπέρμαχος της σκληρής τακτικής έναντι των Σκοπίων παίζει αυτό το διάστημα ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Η κόντρα ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με τη Βουλγαρία να απειλεί ευθέως ότι θα μπλοκάρει την πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ. Κάτι που αναμένεται να συζητηθεί τόσο αυτό το μήνα, όσο και τον Δεκέμβριο.

Σύσσωμη η κυβέρνηση Συνασπισμού της Βουλγαρίας εμφανίζεται με κοινή «σκληρή» γραμμή έναντι της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, ειδικά ως προς την -σε υψηλούς τόνους- ρητορική του, διακρίνεται ο Κ. Καρακατσάνοφ, ο οποίος είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Άμυνας και αρχηγός του κόμματος, VMRO, που αποτελεί »συνιστώσα» της »συγκυβέρνησης» στη Βουλγαρία.

Οι τοποθετήσεις του έχουν σημασία αφενός διότι είναι ο επικεφαλής του κόμματος, VMRO («Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση»), το οποίο είναι «αδελφό» κόμμα με το VMRO-DPMNE των Σκοπίων, αφετέρου επειδή το κόμμα του ανέκαθεν ήταν υπέρ του «εκβουλγαρισμού» των πολιτών της γείτονος χώρας.

Σφοδρές ελληνικές αντιδράσεις

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι, προ διετίας, ξαναστήθηκε στο κέντρο της Σόφιας ένα παλαιό –αποσυρθέν- σύμβολο του βουλγαρικού μεγαλοϊδεατισμού, το οποίο καπηλεύτηκε στο έπακρο ο Κ. Καρακατσάνοφ, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Μάλιστα, ήταν αυτός που κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, υπέπεσε σε εθνικιστικό παραλήρημα, προβαίνοντας σε ευθείες αναφορές για σημερινά τμήματα της ελληνικής επικράτειας και άλλων κρατών των Βαλκανίων.

Πρόκειται για τον ονομαζόμενο «Λέοντα του Αγίου Στεφάνου», πάνω στον οποίο είναι χαραγμένος ο χάρτης της «μεγάλης Βουλγαρίας», που περιλαμβάνει την ελληνική Μακεδονία, εδάφη της Σερβίας, της Ρουμανίας, και, βέβαια, τα Σκόπια.

Η κίνηση της βουλγαρικής κυβέρνησης να ξαναβγάλει τα μεγαλοϊδεατικά φαντάσματα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, μόνο καλά μηνύματα δεν έστειλε στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.

Κάτι που η Αθήνα εξέλαβε ως ανοικτή πρόκληση προς την Ελλάδα. Τότε, σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας και της Σερβίας, και »παρασκηνιακές» διαμαρτυρίες της Ρουμανίας.

Από τη μεριά τους, τα Σκόπια, αν και »πικραμένα» για τον χάρτη της »μεγάλης Βουλγαρίας», εποίησαν την ανάγκη φιλότιμο, και έκαναν το θέμα … γαργάρα, για να μην χαλάσουν την »καλή» ατμόσφαιρα στις σχέσεις τους με τη Σόφια.

Στην πραγματικότητα, για να μην χάσουν την »υποσχετική» που τους έχει δώσει η βουλγαρική κυβέρνηση ότι θα προωθήσει την υποψηφιότητά τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Από τη μεριά τους, πάντως, οι Βρυξέλλες και οι Ευρωπαίοι πρέσβεις στη Βουλγαρία μάλλον σφύριζαν αδιάφορα μπροστά στα εθνικιστικά παραληρήματα του Καρακατσάνοφ.

Επίθεση κατά Ελλάδας

Των ελληνικών αντιδράσεων, ακολούθησε μπαράζ εμφανώς στημένων δημοσιευμάτων σε μερίδα του βουλγαρικού Τύπου, με στόχο την Ελλάδα.

Ηταν φανερό ότι ορισμένοι κύκλοι στη Σόφια προσπαθούσαν να αναζωπυρώσουν ανθελληνικά αντανακλαστικά και να ρίξουν λάδι στη φωτιά των βαλκανικών εθνικισμών.

Κι όλα αυτά, όταν οι μνήμες της βουλγαρικής κατοχής στη Βόρειο Ελλάδα είναι ακόμη νωπές. Μιας κατοχής, η οποία θεωρείται το ίδιο σκληρή –ή και παραπάνω- με την γερμανική.

Παρά ταύτα, μερίδα βουλγαρικών ΜΜΕ, με αφορμή την επανατοποθέτηση του «Λέοντος του Αγίου Στεφάνου», εξαπολύοντας υβριστικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας, έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στο Σύνταγμα, υπάρχουν ονομασίες με περιοχές που δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Λες και είναι το ίδιο να υπάρχουν ονομασίες περιοχών όπου έπεσαν Ελληνες στρατιώτες, και το ίδιο να υπάρχουν χάρτες όπου απεικονίζουν τα όρια της »μεγάλης Βουλγαρίας».

Με την τετραπέρατη »λογική» των Βούλγαρων αναλυτάδων, θα’ πρεπε τότε να διεκδικεί η Ελλάδα εδάφη στην Κορέα και στο Ελ Αλαμέϊν. Ονομασίες, άλλωστε, οι οποίες αναγράφονται στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτου.

Η ακροδεξιά στην κυβέρνηση

Το κόμμα του Κ.Καρακατσάνοφ, όπως και ο ίδιος, κατά καιρούς έχουν χαρακτηριστεί ως η «ακροδεξιά συνιστώσα» της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος, πολιτικός ακραίων εθνικιστικών πεποιθήσεων, είχε συμμαχήσει παλαιότερα με το ακροδεξιό NFSB (Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας), καθώς και την άλλοτε φασιστική οργάνωση «Ataka».

Στη Βουλγαρία έγινε γνωστός, όχι μόνον για τις ακροδεξιές θέσεις του, αλλά και για τον αντισημιτισμό του.

Ηταν πρωτεργάτης και πρώτος πρόεδρος της -επανασυσταθείσας στην αρχή της δεκαετίας του 1990- »Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» (VMRO) και του βουλγάρικου Εθνικού Κινήματος (BNM), με το οποίο η πρώτη συγχωνεύθηκε αργότερα.

Το βουλγάρικο VMRO υποτίθεται ότι διεκδικεί την »αυθεντικότητα» και «καθαρότητα», έναντι του «ιμιτασιόν» VMRO των Σκοπίων, του άλλοτε πρωθυπουργού της γείτονος, Νίκολα Γκρουέφσκι.

Είναι, επίσης, γνωστό για τις παλαιότερες (;) θέσεις του ότι τα Σκόπια ανήκουν στην Βουλγαρία.

Να σημειωθεί πως η »συνιστώσα Καρακατσάνοφ» μετείχε στη βουλγάρικη κυβέρνηση με τέσσερις υπουργούς.

Λόγω της συμμετοχής τους, βέβαια, σε κυβερνητικά πόστα, έβαλαν νερό στον ακροδεξιό, αντισημιτικό, εθνικιστικού ακτιβισμό τους, και τώρα καλλιεργούν την εικόνα του … Ευρωπαίου ακροδεξιού (!).

Βέτο

Προ ημερών, ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε να προειδοποιεί τη Βόρειο Μακεδονία με «βέτο», εάν δεν αλλάξει στάση.

«Κάποιοι στα Σκόπια -είπε- νομίζουν ότι η Βουλγαρία θα κάνει υποχωρήσεις λόγω αδελφικών συναισθημάτων και αλληλεγγύης, ενώ υπολογίζουν και σε εξωτερικές πιέσεις. Όμως δεν θα υποχωρήσουμε».

Σύμφωνα με τον Καρακατσάνοφ, η Βουλγαρία δεν ζητά από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας να αρνηθούν την εθνική τους ταυτότητα, αλλά να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια.

«Μέχρι το 1944 η ιστορία μας ήταν κοινή, ήταν ιστορία του ίδιου λαού. Ιστορία μοιραζόμαστε και έχουμε με την Οθωμανική και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αλλά με τους ‘’Μακεδόνες’’ έχουμε κοινή ιστορία», είπε.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις