Με «προειδοποιήσεις» για μελλοντικά «μέτρα» και νέα ευχολόγια, σκοπεύει να ξορκίσει η ηγεσία της ΕΕ το πρόβλημα της Τουρκίας, όπως φαίνεται από το ιδιαίτερα «ήπιο» προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, ήδη εμφανίζεται ανήσυχη για το πώς θα εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στο υπάρχον προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι «δεν είναι ικανοποιητικό».
Αντίθετα, στην Αγκυρα, αν κρίνει κανείς από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, μάλλον φαίνεται να επικρατεί στάση αναμονής.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η Αγκυρα ευελπιστεί ότι για μια ακόμη φορά τα όποια μέτρα σε βάρος της, θα είναι «συμβολικά».
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ως προς το τι συμβαίνει εντός της ΕΕ, και τα «μαγειρέματα» που γίνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ήταν σήμερα αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος ανέφερε: «Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι. Προσπαθούμε να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ των κρατών – μελών στο θέμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα» (!).
Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, παραδέχτηκε ότι οι βασικές αρχές της ΕΕ, και ειδικά της αλληλεγγύης και της προσήλωσης στο διεθνές Δίκαιο, κινδυνεύουν να θυσιαστούν στον βωμό των εθνικών συμφερόντων ορισμένων ισχυρών κρατών – μελών της ΕΕ.
Το προσχέδιο
Το κείμενο του προσχεδίου συμπερασμάτων της αυριανής Συνόδου Κορυφής, εάν παραμείνει ως έχει, δικαιώνει ουσιαστικά την Αγκυρα, αφού θα της δίνει νέα περίοδο χάριτος για να «συμμορφωθεί».
Κάτι που κάνει η ΕΕ εδώ και αρκετούς μήνες, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία, με πολεμικά και ερευνητικά σκάφης της, μπαινοβγαίνει στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, ενώ πράγματοίησε και νέα εισβολή στην Αμμόχωστο.
Μεταξύ των άλλων, στο κείμενο του προσχεδίου, το οποίο αποκάλυψε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), αναφέρεται:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης, καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021».
Πάντως, σήμερα, κατά τη διάρκεια off the record ενημέρωσης που έκανε στα ΜΜΕ αξιωματούχος της ΕΕ, ανέφερε τα εξής: «Υπάρχει ένα προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Επομένως δεν είναι το τελικό κείμενο.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά υπάρχουν όντως δύο θέματα, επί των οποίων θα πρέπει να αποφασίσουν οι ηγέτες: Εάν θα προστεθούν περαιτέρω ονόματα στη λίστα κυρώσεων και εάν θα επεκτείνουμε το εύρος των κυρώσεων».
Ως γνωστόν, προ μηνών, κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας, είχαν μπει στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονταν στις «έρευνες» που έκαναν τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση, εάν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συμφωνεί με την άποψη που φέρεται έχει η Αθήνα ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ.
Θυσία στα «συμφέροντα»
Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να επισημοποιηθεί η «ανεπίσημη λίστα Μπορέλ» (!) που φέρεται να υπάρχει από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο τέλος Αυγούστου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε:
«Σε ό,τι αφορά τη λίστα και τους αριθμούς, δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι. Προσπαθούμε να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ των κρατών – μελών στο θέμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα.
Είναι δύσκολο θέμα. Δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία θέση, αλλά ασφαλώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το πώς πρέπει να είναι αυτή η σχέση.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών – μελών σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου».
Να τα βρουν Ελλάδα και Τουρκία
Κληθείς να σχολιάσει, εάν, δεδομένου του αδιεξόδου που διαφαίνεται, θεωρεί πιθανόν να αναβληθεί για τον Μάρτιο του 2021 η συζήτηση για ενδεχόμενη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, σημείωσε:
«Πρόκειται για μία σχέση που εξελίσσεται σε καθημερινή βάση. Εχουμε δει αρνητικές εξελίξεις και λιγότερο αρνητικές εξελίξεις. Αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε υϊοθετήσει μία σταδιακή προσέγγιση με διαφορετικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Μπορεί να είναι θετική ατζέντα ή και όχι.
Ας μην ξεχνάμε ότι εάν βρεθεί κοινός τόπος για την επίλυση διμερών διαφορών, θα μπορούμε να έχουμε μία πολύ καλύτερη σχέση και να εμπλακούμε σε πιο θετική σχέση».
Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η Ελλάδα και η Τουρκία για να τα βρουν.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κράτος – μέλος της ΕΕ που να μην αναγνωρίζει ότι στο θέμα της Τουρκίας θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να υπάρξουν ατομικές κυρώσεις, ο αξιωματούχος της ΕΕ απάντησε ότι για τα κράτη – μέλη σημασία έχει το συνολικό πακέτο, η ισορροπία του κειμένου, οι διαφορετικές παράγραφοι (!).
Εμπάργκο όπλων
Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ.Βαρβιτσιώτης, σε σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ, στην Αθήνα, έθεσε το θέμα της επιβολής ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Είπε ότι «είναι αδιανόητο οπλισμοί ευρωπαϊκής προέλευσης να στρέφονται κατά της ασφάλειας και της ακεραιότητας κρατών – μελών της ΕΕ».
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως εκφράζονται έντονες αμφιβολίες εάν θα εφαρμοστεί ένα εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, ακόμα κι αν η ηγεσία της ΕΕ έπαιρνε μια τέτοια απόφαση – «κάλεσμα». Κι’ αυτό διότι είναι στην … διακριτική «ευχέρεια» του κάθε κράτους – μέλους να την εφαρμόσει.
Ο Μ.Βαρβιτσιώτης, ο οποίος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έθιξε επίσης το ζήτημα των παραβιάσεων της Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία, μιας συμφωνίας η οποία είναι επωφελής για την τουρκική οικονομία.
Επεσήμανε ότι οι παραβιάσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και η Τελωνειακή Ένωση θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος και των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Τουρκία.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις