Εδώ και χρόνια, επαναλαμβανόταν η συζήτηση για τον Ναύσταθμο Κρήτης, στα Χανιά, μια ανάσα από τη Σούδα. Συζητήσεις επί συζητήσεων, προτάσεις, εισηγήσεις και στο τέλος… τίποτα. Ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 όταν ο υπογράφων ρώτησε τον τότε Αρχηγό ΓΕΝ σχετικά με την φημολογούμενη μεταφορά μέρους του Στόλου από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στη Σούδα, στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Η απάντηση του Αρχηγού ήταν ότι είναι επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του Ναυστάθμου και η μεταφορά μέρους του Στόλου, ωστόσο αποτελεί μία χρονοβόρα και κοστοβόρο διαδικασία. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, ο Ναύαρχος Νικόλαος Τσούνης αποστρατεύτηκε έχοντας κλείσει τον μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο στον θώκο του Αρχηγού. Και η αλήθεια είναι ότι όσο και να το πάλευε, η προηγούμενη ηγεσία του ΓΕΕΘΑ δεν πίστευε και τόσο στο δόγμα της διακλαδικότητας.
Χρειάστηκε, λοιπόν, να αναλάβει τα ηνία του ΓΕΕΘΑ ένας «στραταίος» για να βάλει το νερό στ’ αυλάκι, για να επικαλεστούμε και την γνωστή λαϊκή ρήση καθ’ υπερβολή επί των τάχιστων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.
Η αλήθεια είναι ότι εν μέσω κρίσης με την Τουρκία, με το πολεμικό κλίμα που καλλιεργήθηκε με την εμφάνιση του Oruc Reis, την μεγαλύτερη από το 1974, στο ΓΕΕΘΑ έγιναν κινήσεις παράλληλα με τα γεγονότα.
Τις προτεραιότητες έθεσε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος από την αρχή ανάληψης των νέων του καθηκόντων. Η δημιουργία «Στόλου Μεσογείου» και η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης βρήκε από την αρχή αντιδράσεις, με ορισμένους να προκρίνουν την Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ) ως επαρκή.
Με υπογραφή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, λοιπόν, δόθηκε διαταγή που μιλάει για εκπόνηση μελέτης και υποβολή σε τρεις μήνες. Ζητήθηκε ακριβής μελέτη για την δημιουργία πλήρους, κανονικού, μεγάλου Ναυστάθμου στην Κρήτη, με νέους προβλήτες επισκευαστικές εγκαταστάσεις, υποστήριξη, δεξαμενές κλπ.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμων για να καταλάβει ότι το όραμα του Αρχηγού δεν είναι απλά η δημιουργία ενός μεγάλου ναυστάθμου αλλά η δημιουργία μίας πλήρους εγκατάστασης που θα «χτυπήσει» τον ναύσταθμο του Ακσάζ, Ανατολικά της Ρόδου, στα μικρασιατικά παράλια και η Τουρκία θα αισθάνεται μία μόνιμη θαλάσσια πίεση.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας της Βουλής ψηφίστηκε η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης στο πλαίσιο της «Νέας Δομής» των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η πρώτη φορά που έγινε παρουσίαση με τεχνοκρατικά κριτήρια, με διαφάνειες Power Point και κοστολογημένες προτάσεις. Κάτι που αναγνωρίστηκε απ’ όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν άμεσα. Κι ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία δύο Στόλων. Αιγαίου και Μεσογείου, με τον πρώτο να έχει έδρα την Σαλαμίνα και τον δεύτερο την Σούδα. Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι να μπορεί να υποδέχεται και πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος, άνω των 10.000 τόνων.
Του Χρήστου Μαζανίτη
πηγή:enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις