Στέλνει δύο ερευνητικά και δύο πλωτά γεωτρύπανα
Η Τουρκία θα στείλει και το νεότευκτο πλωτό γεωτρύπανό της, το «Κανουνί». εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.
Το πρόσφατα αποκτηθέν γεωτρύπανο θα μεταβεί «ανοικτά της Λιβύης» (σ.σ. νότια της Κρήτης) αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του στο λιμάνι της Μερσίνας, αναφέρει το δημοσίευμα, αναφερόμενη στο νέο γεωτρύπανο, το οποίο αποκτήθηκε πριν έξι μήνες από την Βρετανία και τώρα ολοκληρώνει πρόγραμμα αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού του.
«Μετά την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε μια έκταση 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των δισδιάστατων σε μια έκταση 52.0000 τ. χλμ. στην ανατολική Μεσόγειο από τα ερευνητικά σκάφη Οruc Reis και Barbaros καθώς και το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz η Τουρκία θα στείλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» [στα ελληνικά σημαίνει «Νομοθέτης»] νότια της Κρήτης και ανοικτά της Λιβύης», τονίζεται στο άρθρο.
Να θυμίσουμε και την ύπαρξη του γεωτρύπανου «Φατίχ», το οποίο αυτή την στιγμή εκτελεί έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα.
Η Sabah αναφέρει ακόμη ότι η Άγκυρα μελετά το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει από τα κατεχόμενα στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη αποθέματα υδρογονανθράκων από τα κατεχόμενα της Κύπρου.
Την ίδια ώρα σε μια δήλωση που ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει κάνει, λόγω φοβικών συνδρόμων, προχώρησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Κύπρου «Σημερινή».
Ο Κύπριος πρόεδρος είπε «ορθά κοφτά» ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν (σ.σ. θέλοντας να πει ουσιαστικά ότι δεν τολμώ να διανοηθώ το αντίθετο) να δεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην δική της ΑΟΖ και για ατό το λόγο και Ναυτικό διαθέτει και Αεροπορία.
Το ερώτημα είναι βέβαια εάν τις απόψεις του Ν.Αναστασιάδη συμμερίζεται και η Αθήνα.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του.
• «Ταυτοποίηση πλέον των διερχομένων από τα οδοφράγματα, όπως ακριβώς πράττει και η τουρκοκυπριακή πλευρά»
• «Η προκλητικότητα μέσα από τη συμφωνία που πέτυχε η Τουρκία με την Κυβέρνηση της Λιβύης έναντι της Ελλάδος είναι μία, δυστυχώς, απειλή, η οποία ενδεχομένως, εάν προχωρήσουν στην υλοποίηση των όσων εξαγγέλλουν, να οδηγήσει πραγματικά σε μια κρίση στην περιοχή.
Διότι η Ελλάδα και Ναυτικό διαθέτει και Αεροπορία και δεν είναι δυνατόν να ανεχτεί την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη»
• «Σύντομα, πιστεύω, θα οριοθετήσουμε ΑΟΖ και με τη Συρία, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση»
• «Δεν ζούμε στην εποχή του Μεσαίωνα, που ο αυτοκράτορας αποφάσιζε πού να δοθεί το δαχτυλίδι. Συνεπώς, όσοι αναμένουν δαχτυλίδι θα μείνουν τα δάχτυλά τους κενά»
• «Έρχεται νέο πακέτο στήριξης της Οικονομίας, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει φορολογικά, πολεοδομικά ή άλλα κίνητρα»
• «Νομίζω ότι με κάποια καθυστέρηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είχαν συνειδητοποιήσει ότι δεν επρόκειτο για επιδημία, αλλά για πανδημία»
• «Δεν αποφάσισα ακόμα ποιος θα είναι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας. Αλλά οπωσδήποτε θα υπάρξει και Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας»
• «Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ένα διάλογο από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, όχι όμως ενόσω η Τουρκία εισβάλλει στην ΑΟΖ»
πηγή:pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις