Ξεκινάει σε λίγες ώρες στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στον υπουργό των Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. 

Σε αντίθεση ωστόσο με την πεπατημένη η Ολομέλεια φέτος δεν θα έχει την πνοή και τον παλμό προηγούμενων ετών καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιορίζουν τον μέγιστο αριθμό των βουλευτών που δύναται να παραβρίσκονται στην αίθουσα σε 60.

Παράλληλα, για λόγους αποσυμφόρησης οι βουλευτές δεν θα εγγραφούν με την ηλεκτρονική τους κάρτα αλλά οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων θα παραδώσουν στο προεδρείο λίστα με τον κατάλογο των ομιλητών. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα εγγραφούν λίγοι, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η συζήτηση αυτή καθ’ αυτή θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής, θα συνεχιστεί το Σάββατο και θα κορυφωθεί το απόγευμα της Κυριακής με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Τα μεσάνυχτα (αν και οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν για το απόγευμα) της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ψηφοφορία που θα αφορά την στήριξη ή μη όχι της κυβέρνησης αλλά του υπουργού των Οικονομικών, για τον οποίο έχει κατατεθεί και η πρόταση δυσπιστίας, ενώ τα μέλη της κυβέρνησης θα έχουν δικαίωμα να λάβουν το λόγο όποτε το επιθυμούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Η πλειοψηφία κατά της απόφασης Τσίπρα

Ήδη πάντως τα κόμματα έχουν λάβει θέσεις μάχης με την πλειοψηφία να χαρακτηρίζει ακατανόητη την επιλογή Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας μέσα σε μια τόσο δύσκολη για τη χώρα περίοδο. «Την ώρα που ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και η χώρα έχει ανοιχτά μέτωπα στα εθνικά ζητήματα τι λόγο είχε ο Τσίπρας να καταθέσει τέτοια πρόταση;», αναρωτιούνται πέριξ των διαδρόμων της Βουλής, οι βουλευτές της ΝΔ, υπενθυμίζοντας πως η άρση της προστασίας της Α’ κατοικίας δεν αποτελεί επαρκή λόγο μιας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που την διέκοψε, τον Φλεβάρη του 2019. Σε αυτή τη κατεύθυνση μάλιστα και ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας δεν σταμάτησε να υπενθυμίζει από το βήμα των επιτροπών αλλά και της Ολομέλειας πως επί της προηγούμενης κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 25.000 πλειστηριασμοί.

Στον αντίποδα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επιμένουν πως το νομοσχέδιο είναι καταστροφικό και πως θα πλήξει τουλάχιστον το 40% των κόκκινων δανειοληπτών. Ωστόσο και αυτοί αναγνωρίζουν πως η κίνηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναζωογονητική για το εσωτερικού του κόμματος. «Ανέβηκε κάπως η ψυχολογία των βουλευτών μετά την πρόταση», έλεγε περιχαρής βουλευτής αμέσως μετά τη πρόωρη λήξη της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία στη Βουλή (η τελευταία σχετική πρόταση είχε γίνει πάλι από τον κ. Τσίπρα στον τότε υπουργό των Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα) κορυφώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία. Για να κάνει η Βουλή δεκτή την πρόταση πρέπει η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της (151) να την υπερψηφίσουν. Κάτι τέτοιο προφανώς είναι απίθανο να συμβεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει του Κανονισμού τη συζήτηση ανοίγουν δύο βουλευτές (Αχτσιόγλου, Σκουρλέτης) από αυτούς που έχουν υπογράψει την πρόταση. Από τη ΝΔ αναμένεται να τοποθετηθούν τη Παρασκευή 15 βουλευτές, ο Γραμματέας της ΚΟ, Στ. Καλαφάτης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις