Ως ο αρχηγός μιας από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές ομάδες «μπράβων» στην Αττική περιγράφεται από στελέχη της αστυνομίας ο 50χρονος Γ. Μ., που δέχθηκε ένοπλη επίθεση στη Βούλα, το βράδυ της Δευτέρας.

Το 2015, το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας σχημάτισε εις βάρος του δικογραφία για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης», «εκβίαση» και «ξέπλυμα». Ο «μεγάλος» ή «τρελός», όπως τον αποκαλούσαν οι συνεργοί του, κατηγορείται ότι πουλούσε προστασία σε 71 καφέ-μπαρ στο Κολωνάκι, στο Γκάζι, στο Παγκράτι, καθώς και στα βόρεια και νότια προάστια του νομού (Γλυφάδα, Ελληνικό, Μαρούσι, Κηφισιά κ.α.).

Η δίκη σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση δεν έχει –πέντε χρόνια αργότερα– ολοκληρωθεί. Πάντως, στα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε και παρουσιάζει η «Κ» αναφέρονται τα εξής για τον 50χρονο: «Επισκεπτόταν τα καταστήματα μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης ή και μόνος του, τόσο κατά την πρώτη προσέγγιση όσο και για τις εισπράξεις. Εδινε εντολές στα μέλη της οργάνωσης να πραγματοποιούν “επισκέψεις” και “περιπολίες” από τα καταστήματα που “προστάτευαν”, ειδικά Παρασκευή και Σάββατο. Χρησιμοποιούσε τηλεφωνικούς θαλάμους και  καρτοτηλέφωνα για τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες. Στις διά ζώσης συναντήσεις του λάμβανε μέτρα προφύλαξης, ώστε να σιγουρευτεί ότι στον χώρο δεν υπήρχαν αστυνομικοί».

Είναι ίσως αυτή η καχυποψία του που το βράδυ της Δευτέρας του έσωσε τη ζωή. Ενώ βρισκόταν στο parking του φούρνου «Ηπειρώτισσα», στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου 32, είδε μια μηχανή με δύο επιβάτες να κινούνται ταχέως προς το μέρος του. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο συνεπιβάτης άρχισε να τον πυροβολεί με πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Δύο από τις σφαίρες τον πέτυχαν στο στομάχι, όμως οι υπόλοιπες δεν βρήκαν στόχο, καθώς ο 50χρονος πρόλαβε να καλυφθεί πίσω από το –πιθανόν θωρακισμένο– τζιπ BMW που χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του.  Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν 14 κάλυκες, πιθανόν όσες και οι σφαίρες που χωρούσε το όπλο του δράστη. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας και στη συνέχεια στο Τζάνειο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Αστυνομική πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι ο 50χρονος δεν οπλοφορούσε. Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι στην κατοχή του βρέθηκαν πάνω από 5.000 ευρώ σε μετρητά.

Δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είχε μια προγραμματισμένη συνάντηση στο σημείο, κάτι που, ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθεί από την επίσημη κατάθεσή του στους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών.

 

Ανακατατάξεις

Η εις βάρος του απόπειρα συνδέεται από τους αστυνομικούς με τις ανακατατάξεις που πιθανόν συμβαίνουν στον χώρο της «νύχτας», μετά και τις δολοφονίες του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου (το 2018) και του επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα (το 2019), οι οποίοι φέρονται να είχαν ρυθμιστικό – διαμεσολαβητικό ρόλο σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Δεν λείπουν, πάντως, και τα σενάρια που θέλουν την απόπειρα δολοφονίας του 50χρονου να αποτελεί πράξη αντεκδίκησης για παλαιότερο συμβόλαιο θανάτου εις βάρος «βαρώνου» της νύχτας. Την τελευταία τετραετία, εξάλλου, έχουν σημειωθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 15 ένοπλες επιθέσεις που έχουν συσχετιστεί με τον λεγόμενο «πόλεμο της νύχτας».

Ερευνάται, επίσης, εάν το περιστατικό συνδέεται με τη δράση λαθρεμπόρων τσιγάρων, καθώς, από την ογκώδη δικογραφία του 2015 προκύπτουν επαφές του 50χρονου με άτομο που φέρεται να κατέχει ηγετική θέση στην παράνομη διακίνηση καπνού.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν υπάρξει σαφείς ενδείξεις για κάποιο από τα παραπάνω ενδεχόμενα. Σημειώνεται, τέλος, ότι για συμμετοχή στην ομάδα του είχαν κατηγορηθεί και δύο αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών. Είχαν καταγραφεί τηλεφωνικές επικοινωνίες τους με μπράβους, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι στο τελευταίο στάδιο, η μυστική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. είχε διαρρεύσει στους υπόπτους.  Τελικά, πάντως, οι δύο ένστολοι απαλλάχθηκαν με βούλευμα και δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

πηγή:kathimerini.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις