Το νομοσχέδιο Βρούτση, οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα και η πανελλαδική απεργία

Ριζικές αλλαγές στον εργασιακό χάρτη προωθεί το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» το οποίο παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Της Γεωργίας Σκιτζή

Σε αυτό δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους έως και 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο και χωρίς πρόσθετη αμοιβή και να εξοφλούν τις ώρες αυτές με μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες αδείας εντός εξαμήνου. Παράλληλα προβλέπεται αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, ενώ προστίθενται επιχειρήσεις και εργασίες στη λίστα που επιτρέπεται η εργασία την Κυριακή. Επίσης, θεσμοθετούνται ως υποχρεωτικές αργίες την 1η Ιανουαρίου και την 28η Οκτωβρίου και καταργείται η διάκριση αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει την θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται. Επιπλέον θεσπίζεται ψηφιακή κάρτα εργασίας για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.

Άδεια τοκετού για τον πατέρα

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θεσπίζει επίσης άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμων ημερών και πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

Επίσης, θεσπίζεται άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.

Άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως. Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κλπ).

Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεϊκές οικογένειες. Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

Τι αλλάζει στον συνδικαλιστικό νόμο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας φέρνει ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο προκειμένου, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, να καταπολεμηθούν «χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος».

Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

α) καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η  απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο,

β) η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν

γ) το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%,

δ) αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη

ε) απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Αντιδράσεις και πανελλαδική απεργία

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς μιλώντας στο newsbeast.gr εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το εργατικό κέντρο αποφάσισε  ομόφωνα και διακομματικά να κηρύξει 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Όπως τόνισε το υπουργείο χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Αντιτίθεται στην κατάργηση του 8ωρου και στη μείωση των μισθών μέσω υπερωριών, στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και στην κατάργηση του ΣΕΠΕ και σύσταση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Εκτός του νομοσχεδίου, τα συνδικάτα ζητούν όσοι απολύθηκαν λίγες ημέρες πριν από το γενικό lockdown και τις αναστολές εργασίας, να θεωρούνται οι απολύσεις τους άκυρες, όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας και να τηρηθούν υγειονομικά μέτρα στους εργασιακούς χώρους.

Για τους λόγους αυτούς την προσεχή Πέμπτη νεκρώνει ο δημόσιος τομέας, καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία, ζητώντας από το κράτος ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια ώρα, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας. Έτσι, στις 26 Νοεμβρίου, δεν θα κινηθούν το ηλεκτρικό, το μετρό και το τραμ. Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλουν το Υπουργείο ότι χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Τι διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία.
  • Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Να δοθεί τώρα παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις