Βουτιά 70% – Μπαράζ φορολογικών ελέγχων φέρνει το 2021

Σε «καραντίνα» βρέθηκε και ο φοροελεγκτικός μηχανισμός το 2020.

Η πανδημία ανέτρεψε το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα να διενεργηθούν λιγότεροι έλεγχοι και να μπουν λιγότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ο αριθμός των φορολογικών ελέγχων που είχαν διενεργηθεί μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου ήταν μειωμένος κατά 34% σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, οι φόροι που βεβαιώθηκαν μετά τους ελέγχους είναι μειωμένοι κατά 45,5% ενώ βουτιά 70% σημειώνουν οι φόροι που μπήκαν στα ταμεία από τους φορολογικούς ελέγχους.

Αντίθετα, οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές πήγαν καλά παρά το φρένο που μπήκε μόλις ξέσπασε η πανδημία στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς ενώ και στο μέτωπο του ΦΠΑ οι εισπράξεις δεκαμήνου έχουν ξεπεράσει τον ετήσιο αναθεωρημένο στόχο αποκαλύπτοντας τη συμβολή της χρήσης πλαστικού χρήματος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε ετήσια βάση ο αναθεωρημένος στόχος εισπράξεων ΦΠΑ για το 2020 ήταν 12,579 δις ευρώ και στο δεκάμηνο είχαν ήδη εισπραχθεί 12,664 δις ευρώ, παρά τους περιορισμούς στη λειτουργία της αγοράς και την πτώση της κατανάλωσης. Αρχικά βέβαια, ο προϋπολογισμός ανέφερε ετήσιες προσδοκώμενες εισπράξεις ΦΠΑ πάνω από 18 δις ευρώ.

Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα το επιχειρησιακό σχέδιο του 2020 στο οποίο καταγράφονται ετήσιοι στόχοι και πεπραγμένα δεκαμήνου.

Αναλυτικά από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει:

  1. Φορολογικοί έλεγχοι. Σε ετήσια βάση είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι και στο δεκάμηνο είχαν γίνει 16.734 (-34% σε σχέση με τον ετήσιο στόχο).
  2. Βεβαίωση εσόδων κατόπιν ελέγχων. Στα 1,8 δις. ευρώ ο ετήσιος στόχος, στα 981,08 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο.
  3. Εισπράξεις. Ο στόχος αφορούσε εισπράξεις 450 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Στο δεκάμηνο είχαν εισπραχθεί μόλις 133,950 εκατ. ευρώ με βουτιά 70%.
  4. Επιτόπιοι έλεγχοι. Σχεδιάζονταν 67.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, έγιναν 52.144 στο δεκάμηνο.
  5. Εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα. 3,574 δισ. ευρώ ήταν ο ετήσιος στόχος, στο δεκάμηνο μπήκαν στο ταμείο 3,327 δις ευρώ.
  6. Έσοδα. Προ πανδημίας, τα έσοδα τα οποία στόχευε να εισπράξει η ΑΑΔΕ ήταν 53,122 δις ευρώ αλλά μέχρι τον Οκτώβριο είχαν εισπραχθεί 36,054 δις ευρώ.

Οι στόχοι του 2021

Φέτος, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προγραμματίζουν περισσότερους από 25.000 φορολογικούς ελέγχους.  Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον (75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Παράλληλα, θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις