Να στηρίξουν την τροπολογία του ΜέΡΑ25 για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, κάλεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, λέγοντας πως εάν “θέλετε πραγματικά συναίνεση”, “εμείς εδώ είμαστε, ξέρουμε να ρίχνουμε και τους τόνους”.

“Ιδού η ευκαιρία. Έχουμε μία τροπολογία, τρία πραγματάκια: Ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όλων των επικουρικών που έχουν μία ελάχιστη προϋπηρεσία -όχι αυτούς που πήρατε χθες, αλλά αυτούς που είναι τουλάχιστον δώδεκα μήνες-, που έχουν την ειδικότητα και που δίνουν τον αγώνα αυτή τη στιγμή. Εντάξτε τους όλους είτε είναι στη ΜΕΘ είτε δεν είναι στη ΜΕΘ, είτε είναι γιατροί είτε είναι νοσηλευτές. Δεύτερον, το δίκτυο μαζικών τεστ, το οποίο θα μετεξελιχθεί φυσιολογικά σε δίκτυο μαζικών εμβολιασμών, για τους οποίους -υποτίθεται- κόπτεστε. Παράλληλα, επιτάξεις σαν αυτές που είπα. Να φύγουν οι εφημερίες από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πηγαίνοντας σε ιδιωτικές κλινικές, μεγάλες μονάδες, για να αποσυμφορηθούν αυτές οι μονάδες του ΕΣΥ”, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 για να προσθέσει πως “αυτά τα τρία πράγματα εάν εσείς τα κάνετε, εμείς μπορεί να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψετε από το χείλος του συνταγματικού γκρεμού και της εκτροπής”.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε τον φόβο του ότι “δυστυχώς εμβόλιο για το πέμπτο μνημόνιο που είναι δεδομένο -και το έχουμε εξηγήσει εδώ-, δεν θα υπάρξει. Και επειδή δεν θα υπάρξει εμβόλιο για το πέμπτο μνημόνιο, ποιοι ήταν σε αυτή τη Βουλή που από τον Μάρτιο μιλάνε για ελάχιστη ύφεση 10%, η οποία θα καταλήξει στο 15%; Μόνο εμείς του ΜέΡΑ25. Δεν θα υπάρξει εμβόλιο εναντίον αυτών των εξελίξεων. Και επειδή δεν θα υπάρξει εμβόλιο εναντίον αυτής της κατάρρευσης, δεν υπάρχει και εμβόλιο για το ακροδεξιό DNA της Νέας Δημοκρατίας”.

Νωρίτερα στην τοποθέτησή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, λέγοντας πως “το ΜέΡΑ25 δεν έχει καμία αντίρρηση να χειροκροτήσει αν έστω και ένα ευρώ αυξηθεί αυτό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι θα το ψάξουμε το ζήτημα γιατί έχουμε κακή εμπειρία με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν ήταν δική σας ιδέα. Εσείς την εφαρμόσατε. Σας την επέβαλε η τρόικα. Είναι ένας όρος της τρόικας. Ποιος ήταν ο λόγος της τρόικας να φέρει και να επιμείνει στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Ήταν ξεκάθαρο όταν διαπραγματευόμασταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους υπόλοιπους τροϊκανούς γιατί το ήθελαν τόσο διακαώς. Γιατί ήθελαν να μειώσουν την κοινωνική πρόνοια. Ήταν ένας τρόπος να αντικαταστήσουν μια σειρά από επιδόματα με ένα, το οποίο θα το έδιναν πιο εύκολα σε πιο πολλούς, αλλά πάρα πολύ πιο λίγο, έτσι ώστε να συρρικνωθεί το κονδύλι το οποίο πήγαινε στην κοινωνική πρόνοια. Εμείς θα δούμε ακριβώς τι κάνετε και επιφυλασσόμεθα να απαντήσουμε για αυτό. Έχουμε την εμπειρία της χρήσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έτσι ώστε να γίνεται αναδιανομή της εξαθλίωσης μεταξύ των εξαθλιωμένων”.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε και στο βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προβλήθηκε στο κτίριο της Βουλής, κάνοντας λόγο για “μία μεταμοντέρνα έκδοση αυτής της ΥΕΝΕΔοποίησης της Ελλάδας. Ντροπή μας. Το τανκ στον Έβρο, αν θέλετε, να το δω σαν σύμβολο της εθνικής ασφάλειας και της ελευθερίας. Το τανκ στην Πλατεία Συντάγματος προβεβλημένο πάνω στην πρόσοψη της Βουλής είναι μια ντροπή για τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό”.

Μίλησε και για τα όσα συνέβησαν στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, λέγοντας “κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνησή σας δοκίμασε τις δυνάμεις της σε αυτή τη διάβρωση του κοινοβουλευτισμού τις τελευταίες μέρες, εβδομάδες, με κορύφωση την 17 Νοέμβρη. Είδαμε μπούλινγκ σε Βουλευτές. Είδαμε να κάνουν οι ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας καψώνι σε χιλιάδες νέους ένστολους, νέους και νέες, που τους έβαζαν να κυνηγάνε εμάς, επτά Βουλευτές που ήμασταν σε πλήρη απόσταση ο ένας με τον άλλον με τις μάσκες μας. Και είχαν τα παιδιά εκεί, τα ένστολα, το ένα πάνω στο άλλο τι να κάνουν; Να καταστρατηγούν το άρθρο 62 του Συντάγματος. Φτάσαμε στο σημείο να βάζουν την Αστυνομία, μόνο και μόνο για να στηρίξουν και να τσιμεντώσουν τη χαλύβδινη αποφασιστικότητα του κ. Χρυσοχοΐδη να λέει «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και μετά να πηγαίνουμε και σε εισαγγελικές έρευνες, επειδή οι Βουλευτές δεν συμμορφώθηκαν με τας υποδείξεις. Αυτή είναι μια διολίσθηση, την οποία την είχατε σχεδιάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γιατί όπως λέγαμε εμείς στο ΜέΡΑ25 προεκλογικά, πριν από τον Ιούλιο του 2019, η επιβολή νεοφιλελεύθερων πρακτικών στο πλαίσιο του μνημονίου θα απαιτήσει όλο και μεγαλύτερες δόσεις αυταρχισμού. Το είχατε προσχεδιάσει, απλά την ώρα που χάσατε την πανδημία, πατήσατε το γκάζι στον αυταρχισμό και στην «ορμπανοποίηση» της ελληνικής δημοκρατίας. Είχε σκεπτικό ο παραλογισμός σας, δεν λέω. Ο αποπροσανατολισμός από τη μία μεριά και η σταδιακή «γυψοποίηση» της ελληνικής δημοκρατίας. «Βάλατε στον γύψο» το άρθρο 62 του Συντάγματος. Όταν «βάζεις στον γύψο» ένα άρθρο του Συντάγματος, μετά βάζεις και τα υπόλοιπα”.

Αποκάλυψε, δε στη συνέχεια πως “χτες το πρωί νομική σύμβουλος του ΜέΡΑ25 μετέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας να ζητήσει το πόρισμα της Επιτροπής Επιδημιολόγων της Κυβέρνησης, στο οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρθηκε στο πλαίσιο της απόφασης που έβγαλε ως αντίδραση στο δικό μας αίτημα για ακύρωση των απαγορευτικών μέτρων. Πήραμε το χαρτί αυτό. Είναι ντροπή, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Δεν το δημοσιοποιούμε, γιατί σεβόμαστε τη διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στη δίκη του ζητήματος, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση αυτή εργαλειοποιεί τους επιστήμονες τους οποίους επικαλείται. Είναι ξεκάθαρο από το χαρτί που είδαμε δήθεν ότι ήταν η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. Είναι ένα χαρτί το οποίο, αν θα το δείτε εσείς, ιδίως όσοι είστε νομικοί, θα ντραπείτε για αυτό το κατάντημα. Έτσι τι κάνετε; Υπονομεύετε την επιστημοσύνη και το κύρος της Επιτροπής Επιστημόνων που εσείς επικαλείστε. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της «ορμπανοποίησης» της ζωής μας”.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις