Γερμανικό μήνυμα στο Συμβούλιο ΥΠ.ΕΞ Ε.Ε: Βρείτε τα με την Τουρκία

57

Γερμανικό μήνυμα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ: Βρείτε τα με την Τουρκία – Τα απίστευτα που συνέβησαν στην αποψινή έκτακτη συνεδρίαση

Απίστευτο! Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάϊκο Μάας, προτού καν αρχίσει η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τιτίβιζε, καλώντας μέσω του twitter την Ελλάδα και την Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τα τιτιβίσματα του Χ.Μάας είναι ενδεικτικά του κλίματος, στο οποίο διεξήχθη η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Κι’ όλα αυτά, τη στιγμή που, με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, η Τουρκία έχει “εισβάλει” στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, “μαρκάροντας” την περιοχή που διεκδικεί, σε βάρος μιας χώρας – μέλους της ΕΕ.

Αναρωτιέται κανείς, είναι δυνατόν ενώ η Σύνοδος δεν έχει αρχίσει και δεν έχει καν συζητήσει το φλέγον ελληνοτουρκικό ζήτημα, ο Γερμανός υπουργός να εκθέτει, με τα τιτβίσματά του, τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που επίσης ελάμβανε μέρος στη συνεδρίαση;

Από τη μεριά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, πως είναι δυνατόν να ανέχεται μια τέτοιου είδους στάση εκ μέρους του Γερμανού ομολόγου του, και στη συνέχεια, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, να εμφανίζεται πως όλα να πήγαν καλά στη Σύνοδο, και να υποστηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους της, αφού απέσπασε ένα ακόμα ευχολόγιο – λεκτική υποστήριξη από μερίδα υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ;

Οπως και στις περισσότερες από τις προηγηθείσες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έτσι και τώρα, η Ελλάδα απέσπασε … τσάϊ και συμπάθειο για τις προκλήσεις της Τουρκίας, πλην όμως ουδεμία έμπρακτη δέσμευση για ουσιαστική στήριξη έναντι της επιθετικότητας της γείτονος αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.

Το ζήτημα, πλέον, και πάλι παραπέμπεται στο επόμενο Συμβούλιο, στις 28 Αυγούστου, στο Βερολίνο, όπου δεν αποκλείεται να συζητηθεί και θεμα κυρώσεων. Κάτι, πάντως, που επανειλημμένως έχει ζητηθεί, πλην όμως, παρατηρείται απροθυμία εκ μέρους της ΕΕ.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, στα ίδια τιτιβίσματά του, ετάχθη ανοικτά υπέρ της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, καταδικάζοντας απερίφραστα τον “νεοεκλεγέντα” (και πάλι, με 80% των ψήφων!), πρόεδρο της χώρας, Λουκασένκο.

Είναι εμφανές ότι το Βερολίνο συμπεριφέρεται χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στη μεν περίπτωση των ελληνοτουρκικών, ακολουθεί την τακτική των ίσων αποστάσεων, αποφεύγοντας να καταδικάσει την Τουρκία, ενώ, αντίθετα, στην περίπτωση της Λευκορωσίας, την οποία θεωρεί ζώνη εγγύς συμφερόντων του, παίρνει ανοικτή θέση.

Η ατζέντα του Συμβουλίου

Να σημειωθεί, όπως τόνιζε το Armyvoice, ότι η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, δεν είχε ως ένα και μοναδικό θέμα του τα ελληνοτουρκικά, όπως αντίθετα άφηνε να εννοηθεί η ελληνική κυβέρνηση, όταν έλεγαν αρμόδιοι παράγοντές της ότι το Συμβούλιο συνεκλήθη εκτάκτως κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της ΕΕ, κατά σειρά τα θέματά του ήταν τα εξής: 1 .Λίβανος. 2.Βενεζουέλα. 3.Λευκορωσία. 4.Κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διάλογος τώρα

Στο δεύτερο tweet του, μετά το πρώτο που αφορούσε τη Λευκορωσία, ο Χ.Μάας έγραψε χαρακτηριστικά: “Μιλήσαμε, επίσης, σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας, Κύπρου και της Τουρκίας. Οι προκλήσεις (σ.σ. provocations) πρέπει να σταματήσουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, που σημαίνει απευθείας διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών”.

Αντίθετα, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός για τη Λευκορωσία. “Ως ΕΕ, θέλουμε να αυξήσουμε σημαντικά την πίεση στη Λευκορωσία. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να επανεξεταστεί και οι υπεύθυνοι για κακομεταχείριση ειρηνικών διαδηλωτών πρέπει να τιμωρηθούν”.

Στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών, βέβαια, ούτε καν γίνεται μια τέτοια ρητή και κατηγορηματική δήλωση. Είναι εμφανές ότι το θέμα της Λευκορωσίας ήταν εκείνο που απασχολούσε περισσότερο το Βερολίνο, το οποίο έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, και όχι τα ελληνοτουρκικά.

Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Συμμαχία … απροθύμων

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ιταλία.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα: Εκτός των πέντε χωρών, και πιθανότατα της Κύπρου, συνολικά μαζί με την Ελλάδα επτά, τα υπόλοιπα 20 κράτη – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων σημαντικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία ποια στάση τήρησαν;

Πολύ περισσότερο, οι Βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες, θεωρητικά τουλάχιστον είναι κοντά στην Ελλάδα, και εκπρόσωποι ειδικά της Βουλγαρίας είχαν έλθει στην Ελλάδα για επαφές, ποια τακτική ακολούθησαν; Ασκησε, άραγε, η ελληνική διπλωματία τη δύναμη της “πειθούς” έναντί τους ή αφέθη ανοικτό το πεδίο σε τουρκικές κινήσεις;

Να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε στην επιστολή του προς την ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε επικοινωνήσει πριν τη συνεδρία των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ,

με “μερικούς από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, όπως της Βουλγαρίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, καθώς και τον επικεφαλής Επίτροπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Μπορέλ”.

Παρομοια επιστολή, όπως γράφει ο ίδιος, έστειλε τόσο στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, όσο και στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επίσης, στη συνεδρίαση ο Ν.Δένδιας παρουσίασε ντοκουμέντα από την “επακούμβηση” της ελληνικής φρεγάτας, “Λήμνος”, με τουρκική στην περιοχή που πλέει το “Ορούτς Ρέις”, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση στην Α.Μεσόγειο, αλλά άπαντες να κινηθούν βάσει του διεθνούς δικαίου.

πηγή:armyvoice.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like