Η Άγκυρα να δείξει το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου, ζητά ο υπουργός Εξωτερικών

Ναι σε ελληνο-τουρκικό διάλογο, αλλά υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα αποδείξει τον σεβασμό της στο διεθνές Δίκαιο, όχι μόνον άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική» και «σαφών κόκκινων γραμμών», ενώ ζήτησε να θέσει η Αθήνα «ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Η ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών αφορούσε το πρόσφατο ταξίδι του ιδίου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά, ως είναι φυσικό, από τα βασικά θέματα ήταν τα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020.

Ο Ν. Δένδιας, ειδικότερα, ανέφερε στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι «η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Όμως κατέστησα σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο.

Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Επικοινωνία με ΝΑΤΟ

Ενόψει, επίσης, της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ν. Δένδια, όσο και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, κατά τη Σύνοδο, θα παρουσιαστεί ένα αρκετά σημαντικό κείμενο, η ονομαζόμενη «έκθεση των σοφών», στην οποία θα γίνεται αναφορά στο μέλλον του ΝΑΤΟ.

Εκεί, κατά τον ίδιο, περιλαμβάνονται ορισμένες ιδιαίτερα σημαντικές αναφορές, οι οποίες, εμμέσως πλην σαφώς, φωτογραφίζουν την Τουρκία. Μεταξύ των άλλων, στην έκθεση καλούνται «οι συμμαχικές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να σέβονται τις αρχές και τις αξίες της Συμμαχίας. Τέτοιες, όπως τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα», κ.ο.κ.

Επιπλέον, θα καλούνται «να αποφεύγουν να παρεμποδίζουν το έργο της Συμμαχίας για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς».

Να σημειωθεί πως στην «ομάδα των σοφών», η ηγεσία του ΝΑΤΟ αποφάσισε να τοποθετήσει εκπρόσωπο της Τουρκίας, αλλά όχι της Ελλάδας.

Κυπριακό

Με αφορμή, επίσης, τις σημαντικές εξελίξεις ου δρομολογούνται στο Κυπριακό, με τις επαφές που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αθήνα δηλώνει «ανοικτή» σε πενταμερή Διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού.

Να σημειωθεί ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ διερευνά τις προθέσεις των -εμπλεκομένων στο Κυπριακό- πλευρών, προκειμένου να οργανώσει μια νέα διεθνή Διάσκεψη.

Ο Α.Παπαϊωάννου είπε, πάντως, ότι η Αθήνα είναι υπέρ της επίλυσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, ενώ ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Το καλοκαίρι του 2017, στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, έγινε διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς.

Να σημειωθεί πως, παρ’ ότι η Αγκυρα δήλωνε ότι κόπτεται για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μετά το Κραν Μοντανά εμφανώς άλλαξε γραμμή, και σήμερα πλέον κλίνει υπέρ της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών.

Από ελληνικής μεριάς, μετείχε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και από τουρκικής, ο Μ. Τσαβούσογλου. Η μεγάλη επιτυχια τότε της Αθήνας συνίστατο στο κείμενο που συνέταξε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ως βάση για επίλυση του Κυπριακού.

Προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και την καταργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων, το οποίο, ως γνωστόν, άνοιξε το δρόμο στον «Αττίλα».

Αν και αρχικά, ο Μ. Τσαβούσογλου φέρεται να είχε δώσει τη συγκατάθεσή του γι’ αυτό το κείμενο στον Α.Γκουτιέρες, την τελευταία στιγμή έκανε πίσω, τορπιλίζοντας έτσι τη Διάσκεψη.

Συμφωνία με τα Εμιράτα

Οσον αφορά τα δύο «πολύ σημαντικά», όπως τα χαρακτήρισε ο Ν. Δένδιας κείμενα που υπεγράφησαν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), εξήγησε ότι πρόκειται «για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΑΕ»

Ο ίδιος, αφού ανέφερε ότι οι συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των κομμάτων «έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και σε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας», είπε ότι στις συμφωνίες με τα ΗΑΕ «εμπεριέχεται η πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Ρήτρα που υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Κατά τον ίδιον, κάτι τέτοιο «ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», ενώ παράλληλα «ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία».

Ο Ν. Δένδιας, ακόμα, ανέφερε ότι «η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», αλλά «ντίθετα, αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε και:

Συρίγος: Στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα η συμμαχία με ΗΑΕ

Γ. Μαρίνος-ΚΚΕ σε Δένδια: Οι σύμμαχοί μας τροφοδοτούν την τουρκική προκλητικότητα

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις