Το timing της κρίσης – έντασης με την Τουρκία μετά από 40 ήμερες όπως έχει διαμορφωθεί από πλευράς διπλωματικής και επιχειρησιακής κατάστασης, δίνει στην χώρα μας μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα για μελλοντική διαχείριση και εκμετάλλευση των εθνικών μας συμφερόντων.
Για τον λόγο αυτό η επιχειρησιακή σχεδίαση του ΥΕΘΑ – ΓΕΕΘΑ στο επιχειρησιακό περιβάλλον του ΝΑ Αιγαίου κρίνεται επιβεβλημένη να αναπροσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί την συγκεκριμένη περίοδο της κρίσης – έντασης και να συμβαδίσει – εναρμονισθεί με τις πρόσφατες επιτυχημένες διπλωματικές διμερής αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας με άλλες συμμαχικές χώρες.
Οι λόγοι είναι προφανείς:
1. Η επιχειρησιακή σχεδίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης από το ΥΕΘΑ -ΓΕΕΘΑ αποδείχθηκε εξαιρετική και η χώρα μας αντέταξε ισχυρή στρατιωτική ισχύ. Και το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία σε τακτικό επίπεδο παρεμπόδισαν τις Τουρκικές αντίστοιχες δυνάμεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και έδειξαν υπεροχή σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως ο εγκλωβισμός του Τουρκικού υποβρυχίου από ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο, ο εμβολισμός της φρεγάτας, οι πτήσεις των έξι F 16 στην Κύπρο και οι σκληρές αερομαχίες σε όλο το Αιγαίο. Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αξίζουν συγχαρητήρια για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα που έχουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα καθώς και στην εξαιρετική διαχείριση της κατάστασης σε τακτικό επίπεδο.
2. Η ενδεχόμενη συμφωνία εξοπλισμών της χώρας μας ύψους 7 δισεκ. ευρώ με την Γαλλία για αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, την απόκτηση νέων φρεγατών, τον πλήρη εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την αγορά τορπιλών δημιουργεί στην Τουρκία ανησυχία και προβληματισμό για την πορεία των σεισμικών ερευνών της για ενεργειακά κοιτάσματα. Οι πρόσφατες κατηγορίες του Τούρκου Προέδρου προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γάλλο Πρόεδρο ‘’ως άπληστους και ανίκανους’’ δηλώνει την αλλαγή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της γείτονας χώρας.
3. Η γείτονα χώρα ασφυκτιά από την διεθνή συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Ισραήλ – Γαλλίας και πιέζεται με τέτοιο τρόπο ώστε σύντομα θα προσπαθήσει να βρει πρόφαση – δικαιολογία να αποδράσει από τις σεισμικές έρευνες στην ΝΑ Μεσόγειο. Προσποιείται ότι τηρεί σκληρή στάση να συνεχίζει τις έρευνες της στη Μεσόγειο μόνο για λόγους γοήτρου.
4. Η σχέση της Τουρκίας ακόμα και με την Ρωσία που τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν μία βελτίωση με την κατασκευή των νέων αγωγών φυσικού αερίου Turkish Stream και Blue Stream, την αγορά των S-400 και την τεράστια πυρηνική εγκατάσταση ανατολικά της Αττάλειας, παρουσιάζουν μεγάλη κρίση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα (Λιβύη, Συρία , Αρμενία) που η Ρωσία έχει συμφέροντα ως μεγάλος γεωπολιτικός πρωταγωνιστής.
5. Ο Σύνδεσμος των Αραβικών χωρών είναι εναντίον της Τουρκίας πλέον έμπρακτα. Ακόμα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν δυνάμεις για συνέργεια στην αποτροπή της κρίσης της χώρας μας (μόνο το Κατάρ υποστηρίζει την Τουρκία και το οποίο έχει απομονωθεί από τον Αραβικό κόσμο μετά από την κρίση του 2017 όταν κατηγορήθηκε ότι υποστήριζε το Ιράν και εξτρεμιστικές ομάδες)
6. Το Ισραήλ και ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή όταν συναντήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος με 2 ηγετικά στελέχη της Χαμάς χορηγώντας 12 διαβατήρια σε μέλη της τα οποία θεωρούνται ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ – Ισραήλ και ΕΕ.
7. Η ισοτιμία του Τουρκικού νομίσματος έχει πέσει χαμηλά σε σχέση με το δολάριο – 7,34$ με την 31 Αυγ 2020. Η τρέχουσα ισοτιμία είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που κατρακύλησε η λίρα τον Αύγουστο του 2018 όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους ως αντίποινα για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα.
8. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 είναι μεγαλύτερο από το 2019, 2017, 2016 και 2015. Ο ρυθμός επιδείνωσης από το 2019 είναι ένας από τους ταχύτερους που έχει καταγραφεί ποτέ για την Τουρκία. Αιτία φυσικά η πανδημία και η άρνηση πολλών Ευρωπαϊκών εμπορικών εταίρων της να εισάγουν προϊόντα.
9. Η Γερμανία – ως παραδοσιακός εταίρος της Τουρκίας – έχοντας την Προεδρία της ΕΕ δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τις ενέργειες του Τούρκου Προέδρου ο οποίος έχει ξεφύγει πιστεύοντας σε μία νέα Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Γερμανία γνωρίζει ότι φθίνει η ισχύς της εντός της ΕΕ και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την προεδρεία της αυτή την περίοδο στην ΕΕ.
10. Το AKP κόμμα του ιδρυτή της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει έδαφος στην υποστήριξη από διάφορες ομάδες ψηφοφόρων, ιδιαίτερα τους νέους συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς εθνικιστές, την ώρα που πολλοί ψηφοφόροι αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές στη 18ετή διακυβέρνηση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν χάνει έδαφος για πρώτη φορά εδώ και χρόνια και η εξέλιξη αυτή ωθεί τον Τούρκο πρόεδρο «σε επιθετικότερες κινήσεις στο εξωτερικό» για να μεγαλώσει τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του.
11. Η προθεσμία των ενδεχόμενων κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία που θα συζητηθεί την 24 – 25 Σεπτεμβρίου στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποτελεί για την Τουρκία πραγματική θηλιά. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία στήριξαν πλήρως την Ελλάδα, ενώ περισσότερο επιφυλακτικές εμφανίστηκαν η Γερμανία και η Μάλτα. Οι ενδεχόμενες κυρώσεις αφορούν περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων ερευνών – γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο, πωλήσεις – προμήθειες – εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, απαγόρευση του δανεισμού στη Τουρκία από κρατικές τράπεζες και μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι πιθανές κυρώσεις αυτές βάζουν στην Τουρκία ένα τεράστιο δίλημμα εν μέσω οικονομικής κρίσης.
12. Η πρόοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα 2 τελευταία χρόνια σε σχέση με τις Αμερικανικές εκλογές του Ιανουαρίου 2021και η απομάκρυνση της Τουρκίας από το στρατηγικό τρίγωνο της περιοχής (ΗΠΑ-Τουρκία-Ισραήλ) αποτελούν την καλύτερη συγκυρία για την χώρα μας.
Η χώρα μας καλό θα είναι να μην παρασυρθεί σε συζητήσεις με την Τουρκία υπό την Γερμανική πίεση ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ. Αντίθετα η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει πιστή στην αρχή της ότι μόνο το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να λύσει τα θέματα της υφαλοκρηπίδας – με δεδομένο ότι τα μικρά και μεγάλα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα – αρκεί να εκμεταλλευτεί το timing της τεράστιας διεθνούς πίεσης για μία εκτεταμένη – ισχυρή αποτροπή σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Η Τουρκία βρίσκεται διπλωματικά και οικονομικά στο χειρότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας από το 2003 που ανέλαβε την κυβέρνηση ο Ερντογάν. Θα πρέπει να γίνει εκμετάλλευση των συνθηκών όπως έχουν διαμορφωθεί ώστε να πιέσουν δραστικά την Τουρκία να αναδιπλωθεί και να μην επιχειρήσει ξανά προσπάθειες έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ
Αντιστράτηγου εα
πηγή:livemedianews

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις