Σε κατάσταση «πολεμικής οικονομίας», χειρότερη κι’ από το Ισραήλ, έχει οδηγηθεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ειδικά αυτές τις ημέρες, τα νοικοκυριά προβληματίζονται ακόμα και για το Πασχαλινό τραπέζι ή για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους για να φύγουν στην επαρχία. Για να μην μιλήσει κανείς για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Ενώ, λοιπόν, κυβερνητικοί παράγοντες δεν χάνουν την ευκαιρία να εκθειάζουν το Ισραήλ, φτάνοντας στο σημείο να συντάσσονται ευθέως ακόμα και με τους μαζικούς βομβαρδισμούς των αμάχων Παλαιστινίων στη Γάζα, το Ισραήλ, το οποίο ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά για την πολεμική μηχανή του, εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή, παρουσιάζει τους ίδιους ή και καλύτερους δείκτες τιμών από την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ουδέποτε φημιζόταν για τη «φτήνια» του.

Αραγε, οι κυβερνώντες έχουν την ψευδαίσθηση ότι πράγματι πείθουν τους Ελληνες με τις επικοινωνιακές πομφόλυγές τους ότι η ακρίβεια στη χώρα μας οφείλεται στους πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας, και ότι η ίδια τα κάνει όλα καλά, και δίνει μάχες κατά της ακρίβειας με την ασυδοσία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων;

Η βενζίνη

Η περίπτωση του Ισραήλ αποδεικνύει ότι οι «αρμόδιοι» απλώς λένε παραμύθια στην κοινή γνώμη. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή της βενζίνης στο Ισραήλ κινείται στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα. Κοντά στα δύο ευρώ. Αυτές τις ημέρες της εξόδου, μάλιστα, η τιμή της βενζίνης γίνεται ακόμα πιο τσουχτερή στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι, όπως η Ελλάδα, το ίδιο και το Ισραήλ εισάγει καύσιμα.

Εσχάτως (τη Μεγάλη Τρίτη), η τιμή της βενζίνης στο Ισραήλ αυξήθηκε κατά 18 agorot (0,266152 δολάρια ΗΠΑ) ανά λίτρο, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ της χώρας. Ετσι, η μέγιστη τιμή ανά λίτρο αναμένεται να φτάσει στα 7,90 σέκελ (σχεδόν 2 ευρώ). Η τελευταία αύξηση θεωρείται η υψηλότερη τιμή ανά λίτρο για τη βενζίνη από τον Ιούλιο του 2022. Και όμως, στην Ελλάδα -που δεν κάνει πόλεμο- εδώ και πολλούς μήνες η τιμή «παίζει» κοντά στα δύο ευρώ.

Οι όμηροι

Στο μεταξύ, οι φήμες για ενδεχόμενη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς, φαίνεται να είναι μεταξύ των παραγόντων που ενισχύουν το σέκελ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η ισοτιμία σέκελ – δολαρίου ήταν πολύ ασταθής τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της Γάζας, της έκκρυθμης κατάστασης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, και στην ένταση Ισραήλ – Ιραν. Παρά ταύτα, οι δείκτες της χώρας είναι καλύτεροι από της Ελλάδας.

Σε πρόσφατα έρευνα για την ισραηλινή οικονομία, η Bank of America αναφέρει ότι η εμπόλεμη κατάσταση συνεχίζει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας, αλλά, παρά την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος τους τελευταίους μήνες, το έλλειμμα εξακολουθεί να εκτιμάται ότι φέτος να είναι στο 6,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, η Bank of America βλέπει την οικονομία του Ισραήλ να αναπτύσσεται κατά 2,4% φέτος, σε σύγκριση με πρόβλεψη για 2% από την Bank of Israel, 1,6% από το ΔΝΤ και μόλις 0,5% από την S&P. Προβλέπει, επίσης, πληθωρισμό 2,7% για φέτος. Αντίστοιχη εκτίμηση κάνει και η Τράπεζα του Ισραήλ. Ωστόσο, ενώ η Τράπεζα του Ισραήλ προβλέπει ανάπτυξη 5% το 2025, η Bank of America προβλέπει μόλις 3,5%.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις