Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά για τον τρόπο κάλυψης της πανδημίας από τα Μέσα  Ενημέρωσης – Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Επίθεση σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ εξαπέλυσε το σύνολο της αντιπολίτευσης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά την ακρόαση του προέδρου του ΕΣΡ Αθανάσιου Κουτρουμάνου υποστηρίζοντας ότι την περίοδο της πανδημίας προβάλλονται σχεδόν μονομερώς οι θέσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και αποσιωπούνται οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων.

Η αντιπολίτευση κάλεσε δε την Ανεξάρτητη Αρχή να διασφαλίσει τους όρους της πολιτικής πολυφωνίας επιβάλλοντας ακόμα και αυστηρά πρόστιμα.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνος εξήγησε ότι η πολιτική πολυφωνία δεν μπορεί να διαταχθεί με κρατική επιβολή κυρώσεων και πρόσθεσε ότι σχεδόν όλα τα πρόστιμα που επέβαλλε το ΕΣΡ για ζητήματα πολιτικής πολυφωνίας κατέπεσαν στο ΣτΕ.

«Η χρυσή τομή της πολιτικής πολυφωνίας και της δημοσιογραφικής ελευθερίας θα έπρεπε να είναι παράδοση και όχι ζητούμενο. Για να εφαρμοστεί ένας νόμος θα πρέπει και οι διατάξεις του να είναι εφαρμόσιμες. Δεν υποστηρίζω ότι οι διατάξεις για την πολυφωνία είναι παντελώς ανεφάρμοστες. Έχω όμως την γνώμη ότι αν η εφαρμογή των διατάξεων επιβληθεί με κρατική παρέμβαση θα υπάρξουν δυσχέρειες και σοβαρά νομικά εμπόδια. Η πιο σοβαρή νομική δυσκολία συνδέεται με το γεγονός ότι η συνταγματική κατοχύρωση της πολυφωνίας συμπλέκεται και είναι σε αντίφαση με άλλες επίσης συνταγματικές αρχές όπως είναι η αρχή της ελευθερίας του Δημοσιογράφου. Επίσης πολλές διατάξεις επιδέχονται πολλές ερμηνείες» είπε ο πρόεδρος της Αρχής για να προσθέσει: «Το καθήκον της ερμηνείας ανατέθηκε από το Σύνταγμα στο ΕΣΡ το οποίο στο παρελθόν επέβαλλε διοικητικές κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας. Εξίσου αληθές είναι ότι σχεδόν καμία από τις αποφάσεις αυτές δεν επιβίωσε του δικαστικού ελέγχου που ακολούθησε γιατί το ΣτΕ ακύρωσε σχεδόν όλες τις αποφάσεις αυτές με σχεδόν ίδιο σκεπτικό και επαναλαμβανόμενο κατέστη πάγια νομολογία. Βεβαίως η νομολογία δεν είναι πηγή δικαίου. Όμως κανείς δεν μπορεί αβλαβώς και ακινδύνως να παραγνωρίζει ή αγνοεί πάγια νομολογία του ανωτάτου δικαστηρίου».

Ο κ. Κουτρουμάνος επισήμανε ότι με βάση τη νομολογία του ΣτΕ κάθε Μέσο έχει την ελευθερία να κρίνει τι θα μεταδώσει. Παράλληλα, ο ίδιος εξήγησε ότι η Αρχή στερείται προσωπικού προκειμένου να παρακολουθεί την ροή ειδήσεων από τα ΜΜΕ ενώ επανέλαβε «Όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ θέτουν ένα θέμα υπαρκτό, σοβαρό και σωστό ότι θα πρέπει το ΕΣΡ για να επιβάλλει πρόστιμο σε ένα κανάλι να κάνει και ποιοτική κριτική στις ειδήσεις. Ε τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει».

Θέμα πλουραλισμού έθεσε ο Νίκος Βούτσης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε «έχει ανακύψει σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας και ενημέρωσης της κοινωνίας με πολιτικό πλουραλισμό. Ο ρόλος των ΜΜΕ υπήρξε και πρέπει να είναι σημαντικός κατά τις ανάγκες πολιτών κάτω από τις συνθήκες περιορισμού που βρεθήκαμε. Επαναλαμβάνω ότι το ΕΣΡ και κατά το νόμο και κατά το Σύνταγμα έχει ευθύνη διασφάλισης της αντικειμενικής με ίσους όρους μετάδοσης των ειδήσεων. Έχει ευθύνη να το πράξει με συστάσεις και οδηγίες πριν υπάρξουν δημόσιες καταγγελίες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε επιστολή με αναλυτικά στοιχεία που καταγράψαμε από τα δελτία ειδήσεων. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και καταδεικνύουν ότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικού πλουραλισμού. Δεν υπήρξε καμία παρουσίαση για τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Είναι σκάνδαλο».

Για την ενίσχυση των ΜΜΕ ανέφερε: «Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει την λίστα με τα ποσά που έλαβαν ΜΜΕ ως ενισχύσεις Είναι σαφές ότι αλλού δεν δόθηκαν καθόλου χρήματα και αλλού δίνεται η μερίδα του λέοντος. Ο σύνδεσμος περιφερειακών ραδιοφώνων διαμαρτύρονται καθώς δεν θα ενισχυθούν καθόλου. Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει πλήρη σιωπή στο πλαίσιο χειραγώγησης των ΜΜΕ ώστε να υπάρχει μονοφωνία».

Απευθυνόμενος τέλος στα μέλη του ΕΣΡ είπε: «Αλίμονο αν από αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ βγει το συμπέρασμα ότι είμαστε ανοχύρωτοι . Αλίμονο αν το ΕΣΡ δια των αποφάσεων του ΣτΕ σηκώνει ψηλά τα χέρια και δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους ή συστάσεις ή οδηγίες. Δεν μιλάμε για χειραγώγηση και ποδηγέτηση. Αυτά γίνονται από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης».

Τι υποστήριξε ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε: «Το ΕΣΡ νουθετεί δεν διατάσσει. Έχει τα εργαλεία όταν διαπιστώνει ευθεία παραβίαση του νόμου να ρίχνει και τον πέλεκυ» και πρόσθεσε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Κουτρουμάνου: «Μιλήσατε για την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και την πολιτική πολυφωνία. Όμως το πρόβλημα δεν εστιάζεται στον δημοσιογράφο αλλά στο Μέσο και πρέπει να δούμε πως θα συγχρονιστεί το Μέσο με τον συνταγματικό του ρόλο. Δεν μπορεί να υποδειχθεί στον δημοσιογράφο με ποιο θέμα θα ασχοληθεί.

Συζητήθηκε νομοσχέδιο για το περιβάλλον πολύ σημαντικό στην Βουλή. Αν ρωτήσετε τι έγινε στην Βουλή με την συζήτηση του νομοσχεδίου θα σας πουν ότι η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο για επενδύσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε κάνοντας φασαρία για την διαδικασία. Για τις προτάσεις και τις θέσεις των άλλων κομμάτων δεν θα ακούσετε τίποτα. Οι δημοσιογράφοι ασχολούνται μόνο με τα πιασάρικα και τα παραπολιτικά».

Κριτική από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡα25

Ο κ. Γιάννης Δελλής από το ΚΚΕ ανέφερε ότι εκτός από τον λαό μπήκε σε καραντίνα και η ενημέρωση.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΕΣΡ λέγοντας «ήρθατε εδώ να δώσετε εξηγήσεις. Δεν είστε υπεράνω της Βουλής. Αν νομίζετε ότι εκφράζετε την Δημοκρατία τότε ζούμε σε άλλο πλανήτη. Είπατε ότι δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του το ΕΣΡ» ενώ διαμαρτυρήθηκε καθώς όπως είπε το ΕΣΡ δεν κάλεσε για εξηγήσεις τον κ. Κ. Βελόπουλο πριν του επιβάλλει πρόστιμο για την διαφήμιση αμφιλεγόμενων προϊόντων ως «θαυματουργά» για την θωράκιση από την πανδημία.

Αναφορικά με την πολιτική πολυφωνία είπε «έχει μπουκωθεί το σύμπαν με χρήμα. Όσα μας είπε ο κ. Κουτρουμάνος για το ΣτΕ είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Εδώ είναι Βουλή και εγώ έχω θέσει την παραίτησή μου στην διάθεση του προέδρου μου αν δεν λυθεί το ζήτημα της πολυφωνίας».

Αντίστοιχη κριτική για μη αναλογική προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ έκανε και η εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα ενώ επέκτεινε την κριτική και στην ενημέρωση για την πανδημία υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει ενημέρωση για τα λίγα τεστ που έχουν γίνει για τον κορωνοϊό».

Επίσης, ο κ. Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) είπε «αν ρωτήσετε τους πολίτες, 9 στους 10 θα σας πουν ότι τα ΜΜΕ λιβανίζουν την κυβέρνηση από το πρωί έως το βράδυ» ενώ η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου ζήτησε εξηγήσεις για την έλλειψη πολυφωνίας από την κυβέρνηση.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου που είπε «ο πυρήνας της διαπλοκής ήταν το τρίγωνο ΜΜΕ – Τραπεζών και Κυβέρνησης. Μετά την κατάρρευση αυτού του συστήματος οι ολιγάρχες πήγαν απευθείας στην χειραγώγηση των ΜΜΕ». Ωστόσο, η αναδιάταξη του τηλεοπτικού τοπίου έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον νόμο Παππά.

Από την ΝΔ ο κ. Σπήλιος Λιβανός αναρωτήθηκε αν η κριτική της αντιπολίτευσης περί υπερπροβολής της κυβέρνησης αφορά την συνέντευξη τύπου του καθηγητή Σ. Τσιόδρα. Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των fake news και «της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης του δημοσιογράφου σε σχέση με τον εργοδότη του. Δεν είναι δυνατόν ένα ΜΜΕ να υπηρετεί μια είδηση ως αν να ήταν κόμμα».

Τέλος ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης είπε «η αντιπολίτευση έχει πληθώρα μέσων. Δεν έχει την Αυγή ο ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά θα ενοχληθεί αν το Πρώτο Θέμα πουλά 50 φορές περισσότερα φύλλα. Ο κόσμος το επιλέγει. Ο δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως είναι πιο έντονος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ενοχλεί είναι οι τηλεθεάσεις των καναλιών. Δηλαδή αν ο ΣΚΑΪ έχει τηλεθέαση θα επιχειρήσουμε να μην του δώσουμε άδεια όπως επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση;».

Χρήστος Μπόκας
πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις