Την ακλόνητη πεποίθηση ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε αρμονία με το περιβάλλον και τον άνθρωπο, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την τόνωση της οικονομίας στη Μαγνησία αλλά και σε όλη τη χώρα, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος με θέμα την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Ο κ. Μαραβέγιας εστίασε την τοποθέτησή του στην τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τόνισε ότι ρυθμίζονται σημαντικά θέματα που αφορούν την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο παράδειγμα της Μαγνησίας, επισήμανε ότι παρατηρείται το τελευταίο διάστημα κατακόρυφη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τέτοιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Ενδεικτικά ανέφερε πως υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο σχεδόν τριακόσιες αιτήσεις, οι οποίες αφορούσαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις γεωργικής γης άνω των δεκατεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων.

Στο σημείο αυτό, δεν παρέλειψε να ενημερώσει το Σώμα για την επένδυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές των Δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου, όπως και για την πρόταση του Δήμου Βόλου σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου φωτοβολταϊκού πάρκου, κόστους 25 εκατομμυρίων ευρώ, με ξένη χρηματοδότηση.

«Τεράστιες αναξιοποίητες περιοχές, τόσο της ηπειρωτικής υπαίθρου όσο και της νησιωτικής Μαγνησίας, μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοιες υποδομές, πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην υπάρχουσα τουριστική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και στηλίτευσε την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία, ιδιαίτερα σε κάθε εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Συνεχίζοντας, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τον κάθε τόπο και τους ανθρώπους του, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην αδειοδότηση αιολικών πάρκων, υπενθύμισε ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί πως θα ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο διαβούλευσης, έτσι ώστε οι δήμοι να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων σε περιοχές αρμοδιότητάς τους.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες πριν από την όποια νέα επένδυση, ο κ. Μαραβέγιας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η πλήρης ενημέρωση των πολιτών είναι ο καλύτερος τρόπος να διασκεδάζονται ανησυχίες, αλλά και να διαψεύδεται η σκόπιμη παραπληροφόρηση που συχνά εμφανίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τέτοια έργα μπορούν να δημιουργήσουν νέες οικονομικές προοπτικές σε όλη τη Μαγνησία και παράλληλα να εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτονομία σε περιοχές που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα σταθερότητας του ηλεκτρικού τους δικτυού», τόνισε και επανέλαβε με έμφαση ότι η δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης για την τοπική οικονομία, δεν μπορεί να μη σχετίζεται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την υπάρχουσα τουριστική ανάπτυξη.

Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως είπε, ήταν εξαιρετικά θετική η διευρυμένη δυνατότητα που δόθηκε από τη Βουλή με την ψήφιση διάταξης για την εγκατάστασή τους σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η ευκαιρία να μπει δυναμικά και η Μαγνησία στο νέο κύκλο εκμετάλλευσης, ο οποίος χρηματοδοτείται και από τον αναπτυξιακό νόμο. Επενδυτικά σχέδια παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προς κάλυψη των αναγκών αγροτικών εκμεταλλεύσεων μπορούν να επιδοτηθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον τρέχοντα κύκλο προτάσεων μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

«Οι κρατικές αυτές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, είναι ουσιαστικά μια μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής που τόσο πολύ ξαφνικά αγάπησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια ακόμα περίπτωση μέτρου που δήθεν θα έπαιρνε, αλλά δεν πρόλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Γι’ αυτό, προφανώς, καλώς σας αντικατέστησε ο ελληνικός λαός με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να κάνει η Νέα Δημοκρατία όλα όσα εσείς δεν προλάβατε και στον τομέα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως και σε τόσους άλλους».

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις