Ο πρωθυπουργός θα «βάλει» το καλό του χαμόγελο και ο Ν. Χαρδαλιάς το… αυστηρό του ύψος

Το δεύτερο lockdown αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερο από ότι το πρώτο και αυτό αφενός διότι οι πολίτες είναι πλέον «μαθημένοι» και άρα αρκετά πιο απείθαρχοι και αφετέρου η πορεία προς τα Χριστούγεννα κάνει το οικονομικό τοπίο εξαιρετικά δύσκολο και δυσοίωνο.

Με αυτές τις σκέψεις οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου αποδεικνύονται πρόχειρες και άτοπες με αποτέλεσμα τώρα να αναγκάζονται (κυβέρνηση και επιστήμονες) να τα μαζέψουν και να δηλώνουν «παράταση» ακόμα και μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Η Παρασκευή 27 Νοεμβρίου είναι καθοριστική μια και αφενός ο πρωθυπουργός θα εμφανισθεί στους δέκτες μας για ένα ακόμα –γεμάτο συναίσθημα- διάγγελμα, ώστε να μας χρυσώσει το χάπι της παράτασης ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς για μια ακόμα φορά –αυστηρός και απόλυτος- θα εξειδικεύσει τα νέα δεδομένα στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18.00

Τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι τα παρακάτω:

  1. Άνοιγμα παιδικών σταθμών και δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο των αρμόδιων αρχών προβλέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά rapid τεστ σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα αφού ανοίξουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή θα επιστρέψουν στις τάξεις τους από τους μικρούς μαθητές των παιδικών σταθμών έως και το Λύκειο.
    Την ίδια μέρα θα ανοίξουν επίσης τα καταστήματα παιχνιδιών αλλά και τα καταστήματα με εποχικά είδη (Χριστουγεννιάτικα)
  2. Άνοιγμα του λιανεμπορίου στης 14 Δεκεμβρίου αλλά με εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας, ειδικά στα πολυκαταστήματα τύπου mall μια και παραδοσιακά οι μέρες πριν από την άφιξη του νέου έτους είναι εξαιρετικά δημοφιλή και ο συνωστισμός τεράστιος.

Οι τρεις «βόμβες» στα χέρια του πρωθυπουργού

Τρία είναι τα «αγκάθια» που θα πρέπει να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός τόσο στο διάγγελμά του, όσο και στις επόμενες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα

  • Το άνοιγμα της εστίασης: Όλοι «ονειρεύονται» επαναλειτουργία στις 7/12 αλλά μια ρεαλιστική ημερομηνία είναι η 19η Δεκεμβρίου και για πολύ επιλεγμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια και ίσως κάποια απογευματινά μπαρ) με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και σίγουρα χωρίς ορθίους.
    Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι μπαρ, πίστες και οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης στον χώρο της διασκέδασης με ζωντανή μουσική δεν θα ανοίξει εντός των εορτών.
    εστιαση εστιατοριο
  • Οι Χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μαζώξεις: Εδώ η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη… Και αυτό διότι αφενός θα πρέπει να αρθεί το απαγορευτικό κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και αφετέρου θα πρέπει να περιοριστούν τα «ρεβεγιόν» με δεκάδες παρευρισκόμενους όπως συνηθίζεται κάθε εορταστικές περιόδους.
    Έτσι η σκέψη είναι να επιτραπούν συνεστιάσεις αλλά μόνο για συγγενείς 1ου βαθμού ή στην καλύτερη περίπτωση σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο έως 9-10 άτομα ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι ακόμα και μέσα σε σπίτια που εντοπίζονται πάρτι σε εξέλιξη.
  • Η τρίτη «βόμβα» είναι η μετακίνηση εκτός νομού: Οι χειμερινή προορισμοί τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ακουμπάει το 80% αφενός διότι οι Ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί είναι σε καθεστώς καραντίνας και αφετέρου οι ελληνικοί προορισμοί είναι κατά κάποιον τρόπο ασφαλείς και εξαιρετικά οικονομικοί.
    Η μέχρι τώρα επιδημιολογικοί κατάσταση δεν επιτρέπει (ούτε δείχνει να επιτρέψει) τις μετακινήσεις εκτός νομού κάτι που θα είναι ένα ακόμα χτύπημα τόσο στην οικονομία όσο και στον τρόπο διαχείρισής της από την κυβέρνηση.
    Τέλος θα παραμείνουν κλειστά χειμερινά τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός καλείται την Παρασκευή να «φορέσει» το καλό του χαμόγελο για μια ακόμα φορά και να μας ανακοινώσει τα νέα δεδομένα με τα οποία θα αποχαιρετήσουμε το –να φύγει και να μην ξανάρθει- 2020!

Ο Υπουργός που «έστρωσε το χαλί»

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (και που δίνει… πάσα στον Πρωθυπουργό) μετά τη συνάντησή του Απόστολο Τζιτζικώστα, που ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλει την παράταση του lockdown:

«Ό,τι χρειάζεται, ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει. Έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι και να προκύψει. Η συνδρομή των τοπικών αρχών είναι περισσότερο από απαραίτητη.  Ο άμεσος στόχος είναι να δώσουμε 10 μέρες καιρό στο σύστημα Υγείας. Εμείς έξω, εσείς στο σπίτι. Στο σπίτι πολύ προσεκτικά. Από γιορτές, η Κατερίνα κι ο Αντρέας να γιορτάσουν απ’ το τηλέφωνο.

Στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις: στα ψώνια, στον δρόμο, στη δουλειά, παντού με μάσκα. Το ξαναλέω, ειδικά με τη δουλειά, όλοι με μάσκα. Εμείς θα ελέγχουμε κάθε σημείο συνάθροισης και θα βοηθάμε όπου ζητηθεί. Θα πάμε νομό νομό και πόλη πόλη, θα πάμε όπου χρειάζεται για να μηδενίσουμε τις εστίες μετάδοσης. Το ζήτημα δεν είναι να κόβουμε πρόστιμα, πρέπει, όλοι μαζί, να κόψουμε τον δρόμο στον ιό».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις