Μετά την αιχμηρή, διευκρινιστική ανακοίνωση της ΟΛΒ ΑΕ για τη μη συμμετοχή της στην ερευνητική πρόταση LIFE GreenYourAir και η Περιφέρεια Θεσσαλίας φαίνεται πως πλέον έχει διαχωρίσει τη θέση της από την ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η οποία παρουσίασε μελέτη για την κατάσταση της ατμόσφαιρας στον Βόλο.

Βέβαια στην πρόσκληση συμμετοχής φορέων και της ΑΓΕΤ από τον Αναπληρωτή καθηγητή των Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΘ κ. Γ. Σαχαρίδη στην ερευνητική πρόταση, η αναφορά γίνεται σε πακέτο δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον Βόλο και όχι σε αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης του Βόλου, όπως έγινε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε ιατρικό συνέδριο στο Ξενία Βόλου.

Από την πρόταση του κ. Σαχαρίδη προς την Περιφέρεια, προκύπτει πως ήδη είχαν δηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη μελέτη του ο Δήμος Βόλου, η ΑΓΕΤ, ο Δημόκριτος και το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου ενώ δεν είχαν απαντήσει η ΟΛΒ ΑΕ και η Χαλυβουργία.

Το κόστος συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας προσδιορίστηκε από τον καθηγητή κ. Σαχαρίδη σε 35.000 ευρώ και εάν δίνονταν τα χρήματα από την Περιφέρεια και την ΕΕ, θα χρηματοδοτούσαν 4 ενέργειες, τις οποίες προσδιόριζε και κοστολογούσε η πρόταση προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα αέρα.

Στις 10 Φεβροουαρίου 2020 σε απάντηση επιστολής του καθηγητή κ. Σαχαρίδη, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας τοποθετείται θετικά στην πρόταση αλλά στη συνέχεια, καθώς ενημερώνεται για τη συμμετοχή ελεγχόμενων φορέων στη μελέτη, αποσύρει το ενδιαφέρον της.

“Σε απάντηση του σχετικού εγγράφου, σας ενημερώνουμε ότι είμαστε θετικοί στο να συμμετέχουμε  στο ερευνητικό έργο LIFE GreenYourAir, το οποίο χαρακτηρίζουμε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Θεωρούμε απαραίτητη μια συνάντηση στο Γραφείο μας, προκειμένου να προσδιορίσουμε από κοινού τις δράσεις στις οποίες μπορούμε να συμμετέχουμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας”, απαντούσε στον κ. Σαχαρίδη αρχική η κα Κολυνδρίνη για να λάβει στις 13 Μαίου 2020, την πρόσκληση συμμετοχής ύψους 35.000 ευρώ, η οποία ουδέποτε έγινε αποδεκτή όχι μόνο γιατί συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο ελεγχόμενοι φορείς από την Περιφέρεια αλλά και για λόγους που αφορούν το επίπεδο πιστοποίησης της ομάδας, εάν έχει εξουδιοδοτηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να το εκπροσωπεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως πιστοποιημένος φορέας υλοποίσης προγραμμάτων για το περιβάλλον κ.α.

Σχολιάζει σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης στο fb

Είναι διαφορετική η είδηση ότι δε συμμετέχει η Περιφέρεια σε ένα από το πολλά επιστημονικά προγράμματα και εντελώς διαφορετική η είδηση ότι η Κολυνδρινη είπε όχι . Η Περιφέρεια αφενός επιλέγει, και εγώ ως αντιπεριφερειάρχης σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Kostas Agorastos , τα προγράμματα και τις έρευνες που από κοινού με τους καθ’ ύλην αρμόδιους συναποφασίσουμε (επιθεωρητές περιβάλλοντος ,περιβαντολλογους κτλ) και είμαστε κατά αρχήν πάντα θετικοί σε κάθε αντικείμενο του επιστητού που προάγει τη γνώση ,αφού πρώτα δούμε και εξετάσουμε τις παραμέτρους ,τους όρους ,τους εταίρους κυρίως  ,τις απολαβές του διενεργουντος και κυρίως την εγκυρότητα των εν δυνάμει αποτελεσμάτων , κρίνοντας τόσο από τους όρους της διαδικασίας οσο και από  τους εταίρους .

Επιμένω πως δεν μπορεί να συνυπάρχουν ερευνητές και ερευνουμενοι στο ίδιο πρόγραμμα , τουλάχιστον με βάση τη δική μας λογική .Έτσι αποτελεί διασπορά ψευδους είδησης το “όχι της Κολυνδρινη”, καθώς υπάρχει σχετικό έγγραφο, που στην περίπτωση των έγκυρων ρεπορταζ είναι  γνωστό , με το οποίο συναινούμε σε ποικίλα ερευνητικά προγράμματα που βοηθούν στην έρευνα και στον εντοπισμό προβλημάτων και στη συνέχεια υπογράφουμε προγραμματικές συμβάσεις με εκείνα που κρίνονται ασφαλή και αντικειμενικά εκ προοιμίου χωρίς συμμετοχή βιομηχανιών .

Νομίζω πως λέω το αυτονόητο . Να κάνω επισης κάτι σαφές, υπενθυμίζοντας το άρθρο 191 του ποινικου κώδικα, πως από καιρό πριν έχω δικαιωθεί σε σχεση με αγωγή που είχα καταθέσει εναντίον δημοσιογράφου για παραποίηση και παρερμηνεία της αλήθειας ή και προσπάθεια διαστρέβλωσης της τόσο  με χρηματικό ποσό ουδόλως ευκαταφρονητο που ουδέποτε προς στιγμή διεκδίκησα (!) όσο και με απαγόρευση χρήσης του ονόματος μου με ύφος απαξιωτικό ή προσβλητικό από τον εν λόγω κυριο . Το επισημαίνω μετά από πολύ καιρό για να κάνω σαφές ότι ο πολιτισμός που εξασφαλίζεται ακόμη και με διασταλτικα  όρια αποτελεί προαπαιτούμενο σε ο τι με αφορα . Αλοιμονο αν ο καθείς γράφει οτιδήποτε βολεύει …Τα προσχήματα απαραίτητα πάντα έστω και τύποις για τη διάσωση της  αξιοπρέπειας όλων .

Οι 4 προτάσεις των 35.000 ευρώ για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον Βόλο

Προσδιορίζοντας με την οπτική ενός Μηχανολόγου Μηχανικού τις ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον Βόλο, ο κ. Σαχαρίδης απευθύνει στις 13 Μαϊου 2020 την ακόλουθη επιστολή προς την κα Κολυνδρίνη:

Πρόσκληση συμμετοχής σε ερευνητικό έργο και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο Βόλο

Αξιότιμη κα. Κολονδρίνη,

Με την παρούσα επιστολή, σε συνέχεια του από τις 22/4/2020 σταλθέντος μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας (επισυνάπτεται και στο παρόν email) με θέμα τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου, της από ΑΠ73/10-02-2020 γνωστοποίησης του φορέα σας σχετικά με την πρωτοβουλία της ερευνητικής μας ομάδας για την υποβολή στην ΕΕ πρότασης για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου, με την πιθανή συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας σε συγκεκριμένες δράσεις αυτής, και λαμβάνοντας υπόψη το αρχικό σας ενδιαφέρον για συνεργασία, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τυχόν σχόλια και αλλαγές επί του μνημονίου συνεργασίας που σας έχουμε στείλει με στόχο, αν το επιθυμείτε, την υπογραφή αυτού από πλευρά σας πριν το τέλος του Μαΐου 2020. Καθώς τα χρονικά περιθώρια που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ στενά, θα ήθελα να σας παρακαλέσω ως τις 26/05/2020 να μας έχετε ενημερώσει σχετικά.

Πέραν του μνημονίου συνεργασίας, θα θέλαμε από τον φορέα σας μια επίσημη απόφαση (παρακαλούμε ως τις 12/06/2020) η οποία να μας γνωστοποιεί το ενδιαφέρον σας να συμμετέχετε ή όχι ως φορέας στην ερευνητική πρόταση LIFE GreenYourAir που ετοιμάζουμε για υποβολή στην ΕΕ και αφορά την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Ως ερευνητική ομάδα θεωρούμε ότι η συμμετοχή σας θα ήταν σημαντική και συμπληρωματική των υπολοίπων σομμετεχόντων που ήδη έχουν δηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον τους (Δημόκριτος, Δήμος Βόλου, ΑΓΕΤ-Lafarge, Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου) να συμμετέχουν με πολύ συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιήσουν από κοινού με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Προς ενημέρωση σας, αναμένουμε επίσης επίσημη απάντηση ως 12/06/2020, μετά την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος για συμμετοχή, από την Α’ Β.Ε.ΠΕ. ΒΟΛΟΥ, τον Ο.Λ.Β. και τη Χαλυβουργία Ελλάδος.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, παρακάτω περιγράφονται οι δράσεις που προτείνουμε να συμμετέχει ο φορέας σας, συμπεριλαμβανομένου ενδεικτικού κόστους υλοποίησης αυτών καθώς και του ποσοστού χρηματοδότησης που μπορούμε να αιτηθούμε από την ΕΕ για την κάλυψη υλοποίησης αυτών των δράσεων:

• Δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την πιθανή ρύπανση από ακατάλληλη χρήση υλικών για τη θέρμανση με παραδοσιακούς τρόπους (π.χ. τζάκια σόμπες κτλ.) και από κοινού με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπάθεια υποβολής προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν τους παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης. Συνολικός προϋπολογισμός (δαπάνες προσωπικού και μετακίνησης) της δράσης για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας περίπου 15.000 Ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης από την ΕΕ ίσο με 55%. Το υπόλοιπο 45% μπορεί να καλυφθεί απο την υπάρχουσα μισθοδοσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

  • Μελέτη με στόχο την αύξηση κινήτρων για την χρήση εναλλακτικών καυσίμων και χρήση περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων θέρμανσης. Συνολικός προϋπολογισμός (δαπάνες προσωπικού) της δράσης για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας περίπου 5.000 Ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης από την ΕΕ ίσο με 55%. Το υπόλοιπο 45% μπορεί να καλυφθεί από την υπάρχουσα μισθοδοσία της περιφέρειας. Η επισήμανση σας, κατά τη διάρκεια της συνάντηση μας στο γραφείο σας, για την πιθανή χρηματοδότηση ιδιωτών στο Βόλο για αλλαγή συστημάτων θέρμανσης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά όλων των υπολοίπων κοινών μας δράσεων με σημαντικό περιβαλλοντολογτκό αποτέλεσμα.
  • Από κοινού εκπόνηση μελέτης για την ρύθμιση των φαναριών που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ενότητα Μαγνησίας με στόχο τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους βασικούς άξονες. Συνολικός προϋπολογισμός (δαπάνες προσωπικού) της δράσης για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας περίπου 10.000 Ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης από την ΕΕ ίσο με 55%. Το υπόλοιπο 45% μπορεί να καλυφθεί από την υπάρχουσα μισθοδοσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία ενημερωτικών πινακίδων πόλης οι οποίες θα ενημερώνουν τις ευπαθείς ομάδες και τον γενικό πληθυσμό για την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο καθώς επίσης και για την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε βασικούς άξονες.
  • Συνολικός προϋπολογισμός (δαπάνες προσωπικού και δαπάνες για αγορά πινακίδων) της δράσης για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας περίπου 35.000 Ευρώ (11.000 Ευρώ δαπάνες προσωπικό και 24.000 Ευρώ δαπάνες πινακίδων) με ποσοστό χρηματοδότησης από την ΕΕ ίσο με 55% για τις δαπάνες προσωπικού και 25% για τις δαπάνες των ενημερωτικών πινακίδων. Το υπόλοιπο 45% σε ό,τι αφορά τις δαπάνες προσωπικού μπορεί να καλυφθεί από την υπάρχουσα μισθοδοσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ενώ το υπόλοιπο 75% για τις δαπάνες των πινακίδων θα πρέπει να καλυφθεί από πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.”

Με ερωτηματικά πιθανόν και για την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων ενεργειών, την απουσία περιβαλλοντολόγων, χημικών και άλλων ειδικών επιστημόνων από την ερευνητική ομάδα, τη σύνθεση των συμμετεχόντων και των χρηματοδοτών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη, ενώ αντίθετα είχε χρηματοδοτήσει την επιδημιολογική μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας στον νομό Μαγνησίας στην οποία συνεργάστηκαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου Σκοπός της μελέτης ήταν η καταγραφή της νοσηρότητας και θνησιμότητας των κατοίκων της Θεσσαλίας από τα έτη 1999 έως 2015 μετά από επεξεργασία των στοιχείων που ελήφθησαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, καθώς και από τα αρχεία των Νοσοκομείων Λάρισας και Βόλου.

Τα ευρήματα της μελέτης Σαχαρίδη

Από τα ευρήματα της μελέτης που παρουσιάστηκε στο ΞΕΝΙΑ Βόλου στο πνευμονολογικό συνέδριο πριν λίγες ημέρες, ειδικοί επιστήμονες αλλά και συμπολίτες διερωτήθηκαν γιατί παραμένει μυστική η θέση των 12 μετρητών μέσα στον Βόλο, πως συμβαίνει η υψηλότερη εισαγωγή ρύπων στον Βόλο να γίνεται από τα Δυτικά (όπου λειτουργούν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεργεία κ.α.) και η καθαρότερη περιοχή, την οποία καλύπτει ο μετρητής Νο 9 να βρίσκεται Δυτικά, στο Πεδίο Άρεως, στο κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών.

Όσοι επίσης θεωρούσαν πως η ΑΓΕΤ συμμετέχει στην αέρια ρύπανση με μικροσωματίδια, διαψεύστηκαν καθώς τα δεδομένα των ερευνητών προσδιορίζουν τη συμμετοχή της μόλυνσης από τα Ανατολικά του Βόλου σε ποσοστό 5 έως 9,5% ενώ οι ανατολικές συνοικίες όπως η Νέα Δημητριάδα δεν βρίσκονται στο κόκκινο.

Αναφορικά με τα δεδομένα αυξημένων εισαγωγών στο Νοσοκομείο Νόλου και τη διασύνδεσή τους με τις ημέρες υπερβάσεων των ορίων των μικροσωματιδίων pm 2.5, ενδιαφέρον θα έχει σε ποιά σημεία κατοικούν οι ασθενείς οι οποίοι εισάγονται στο Νοσοκομείο ή απευθύντονται στα Επείγοντα τις ημέρες των υπερβάσεων των ρύπων.

Σε συσχέτιση με τα ανωτέρω και οι βελτιωτικές δράσεις των ερευνητών:

•Βιομηχανική Ζώνη Βόλου: Εγκατάσταση μετρητών PM2.5 για λεπτομερή επιμερισμό πηγών της ρύπανσης που έρχεται από δυτικά & δενδροφύτευση με δέντρα που βελτιώνουν τα επίπεδα των PM2.5.
•Δήμος Βόλου: Ρύθμιση φαναριών για μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, δενδροφύτευση με δέντρα που βελτιώνουν τα επίπεδα των PM2.5, εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων για την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο.
•Εφαρμογή των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών (BATs) προτεινόμενων από την ΕΕ για την βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος στην ΑΓΕΤ.
•Αστικά ΚΤΕΛ Βόλου: Επανασχεδιασμό δικτύου, Δημιουργία συστήματος τηλεματικής σε πραγματικό χρόνο & Διάθεση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για να είναι εφικτή η μετεπιβίβαση με το ίδιο εισιτήριο σε δεύτερο λεωφορείο.
•Εγκατάσταση δικτύου μετρητών σε Αγρία, Άγιο Γεώργιο και Βελεστίνο.

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις