Μένει να φανεί ποια θα είναι ατζέντα των ελληνοτουρκικών «διαφορών» που θα διαμορφωθεί

Στο γήπεδο της Άγκυρας βρίσκεται η μπάλα για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που -ως όλα δείχνουν- θα ξεκινήσει με τις ευλογίες του Βερολίνου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, από την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, όπου βρέθηκε σήμερα, δήλωσε γι’ αυτό: «Η τουρκική πλευρά, ο κ. Τσαβούσογλου, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα. Έτσι είναι η σειρά της Τουρκίας να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση. Πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά».

Χτες, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες με κομμένες τις γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκαν στο περιθώριο διεθνούς φόρουμ, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να δώσει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιθώρια έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Από τη μεριά του, ο Μ. Τσαβούσογλου, σε ανάρτησή του στο twitter δεσμεύθηκε ότι οι ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Μετά -και- τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσγλου, ως ήταν αναμενόμενο, το Βερολίνο χειροκρότησε την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Να σημειωθεί ότι, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Γερμανία (προεδρεύουσα της ΕΕ έως το τέλος του έτους), μεσολάβησε, προκειμένου η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.

Μένει, πάντως, να φανεί ποια θα είναι ατζέντα των ελληνοτουρκικών «διαφορών» που θα διαμορφωθεί, δεδομένου ότι για την Ελλάδα, διαχρονικά, υπάρχει μόνο μια διαφορά: Της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.

Στο Κόσσοβο

Στις δηλώσεις του, κατά την επίσκεψή του στο Κόσσοβο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησε:

  • Θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
  • Τον διάλογο Πρίστινας Βελιγραδίου.
  • Τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα.
  • Την επαύξηση των οικονομικών μας συναλλαγών. Ιδίως, ενεργειακά θέματα, δεδομένου ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Βελιγράδι-Πρίστινα-Ιερουσαλήμ

Ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε μια μείζονος σημασίας εξέλιξη. Κατόπιν αμερικανικών πιέσεων, Βελιγράδι και Πρίστινα, συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πολύ περισσότερο, οι δύο χώρες «συμφώνησαν» να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ. Κάτι που, εκτός των ΗΠΑ, έχουν πράξει ελάχιστες χώρες στον κόσμο.

Το «αγκάθι» της αναγνώρισης

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα, όπως επίσης η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία, και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αποφεύγουν να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Ισπανία και η Ρουμανία, εξαιτίας αποσχιστικών κινημάτων που υπάρχουν στις χώρες αυτές. Η Ελλάδα και η Κύπρος, μεταξύ των άλλων, λόγω της τουρκικής κατοχής κυπριακών εδαφών.

Παρά ταύτα, η Αθήνα κρατάει διακριτική στάση απέναντι στην Πρίστινα, αφήνοντας περιθώρια για ένταξη της περιοχής σε δευτερεύουσας σημασίας διεθνείς Οργανισμούς.

Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και από την επίσκεψη του σημερινού υπουργού Εξωτερικών, όπως και άλλων παλαιότερα, προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αμερικανικά σχέδια

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των μεγάλων διαφορών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, που προέκυψαν μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς της Σερβίας, το 1999, και την είσοδο στρατευμάτων του Οργανισμού στο Κόσσοβο.

Μερίδα του αμερικανικού κατεστημένου, μάλιστα, προωθούσε ακόμα και σχέδιο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, με απώτερο στόχο την διευθέτηση της «διαφοράς» και την αναγνώριση του Κοσσόβου ως ανεξάρτητου κράτους.

Ένα σχέδιο, στο οποίο διαφώνησε σημαντική μερίδα τόσο του αμερικανικού κατεστημένου, όσο και ευρωπαϊκών χωρών, με το επιχείρημα ότι, ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων στην «βαλκανική μπαρουταποθήκη», θα σημάνει ντόμινο «ανεπιθύμητων» εξελίξεων.

Την άποψη αυτή φέρεται να υποστήριξε το Βερολίνο, καθώς και μερίδα του Δημοκρατικού κατεστημένου στις ΗΠΑ.

Η Γερμανία, πάντως, προωθεί την -με κάθε τρόπο- αναγνώριση του Κοσσόβου διεθνώς. Στο αντίθετο μήκος κύματος, ωστόσο, κινείται η Ρωσία.

Ως γνωστόν, το Κόσσοβο ήταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, και κατόπιν, μετά τη διάλυσή της στην αρχή της δεκαετίας του 1990, της σερβικής ομοσπονδίας. Αποσχίσθηκε το 1999.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις