Προσφυγή μητέρας, που προχωρεί σε υποβολή μήνυσης και άρχισε διαδικασία μετεγγραφής – «Το σχολείο εφαρμόζει με ακρίβεια την υπουργική απόφαση» απαντά η διευθύντρια

 

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε ειδικό δημοτικό σχολείο της πόλης, όπου εκπαιδευτικοί φέρονται να υποχρέωσαν μαθητές με αναπηρίες στη χρήση μάσκας, μολονότι, όπως υποστηρίζουν γονείς, εξαιρούνται από τον κανόνα της υποχρεωτικής χρήσης στο σχολείο. Γονείς, που δεν γνώριζαν για τις κινήσεις εκπαιδευτικών, που, όπως καταγγέλλουν, «θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές των παιδιών τους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα» προσέφυγαν στην Εισαγγελία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η… αποκάλυψη έγινε όταν μαθητής με αναπηρίες επιστρέφοντας σπίτι κρατούσε στο χέρι του μάσκα μιας χρήσης. Οταν ρωτήθηκε τι κάνει με τη μάσκα, το παιδί εξήγησε στους γονείς του ότι τους βάζει μάσκες η νοσηλεύτρια του ειδικού σχολείου.

Αμεσα η μητέρα διαμαρτυρήθηκε στη διεύθυνση του σχολείου. «Μου ζήτησαν να υπογράψω έγγραφο ότι είμαι αρνήτρια μάσκας. Δεν θα υπογράψω ποτέ ένα τέτοιο χαρτί. Δεν είμαι αρνήτρια μάσκας. Είμαι νοσηλεύτρια και καθημερινά φοράω μάσκα», ανέφερε η μητέρα του παιδιού Ανθούλα – Ειρήνη Μπένου σε έντονο ύφος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Το παιδί μου πάσχει εκ γενετής από εγκεφαλική ατροφία λόγω έλλειψης οξυγόνου. Για αρκετά χρόνια ήταν τετραπληγικό και ακόμη και σήμερα παρουσιάζει άτονα άνω και κάτω άκρα, προβλήματα ψυχιατρικής και νευρολογικής φύσης και βαριά καθυστέρηση 80%. Τον ογκώδη ιατρικό φάκελο του παιδιού μου με όλες τις γνωματεύσεις το σχολείο έχει στη διάθεσή του επί έξι χρόνια. Εξι χρόνια φοιτά στο συγκεκριμένο σχολείο και είχαν το θράσος να με κατηγορήσουν ότι το πήγα σε ειδικό σχολείο, επειδή είμαι αρνήτρια μάσκας», λέει αγανακτισμένη η κ. Μπένου υποστηρίζοντας ότι η χρήση μάσκας θέτει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού της.

Με μηνύσεις απειλεί η αγανακτισμένη μητέρα

Η ίδια απευθύνθηκε προχθές στην Εισαγγελία απ’ όπου δόθηκε εντολή στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου να καλέσει τη διευθύντρια του σχολείου προκειμένου να γίνουν συστάσεις.

Ωστόσο η αγανακτισμένη μητέρα δεν πήγε χθες το παιδί της στο σχολείο. «Εδρασαν πίσω από την πλάτη μου σε βάρος της υγείας του παιδιού μου. Ας με ενημέρωναν τουλάχιστον. Ας με ρωτούσαν», λέει. Κράτησε το παιδί στο σπίτι και έχει ήδη κινήσει διαδικασίες για τη μετεγγραφή του σε άλλο ειδικό σχολείο της πόλης. Παράλληλα ανέθεσε σε δικηγόρο τον χειρισμό της υπόθεσης. «Θα γίνει αναφορά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και θα προχωρήσω στην υποβολή μηνύσεων», αναφέρει κατηγορηματικά.

Στα ειδικά σχολεία συστήνεται η χρήση μάσκας

Ερωτηθείς για το θέμα ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος δήλωσε γνώστης, ωστόσο από τη στιγμή που δεν έχει γίνει επίσημη καταγγελία δεν προβλέπεται όπως ανέφερε να κινήσει διαδικασία. «Η χρήση μάσκας από τους μαθητές στα ειδικά σχολεία συστήνεται στον βαθμό που είναι εφικτό να γίνει και το επιτρέπει το είδος της αναπηρίας», δήλωσε για το ζήτημα.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε και με τη διευθύντρια του σχολείου η οποία απάντησε: «Το σχολείο εφαρμόζει με ακρίβεια ό,τι προβλέπει η υπουργική απόφαση».

Σημειώνεται ότι με βάση την υπουργική απόφαση από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται:

  • Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς.
  • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
  • Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευαισθητοποιημένου δημότη σε θέματα ΑμεΑ, του Ανδρέα Αγγελή, ο οποίος κατήγγειλε μονομερή πρωτοβουλία υπευθύνων ειδικού σχολείου, το οποίο κατονομάζει, υποστηρίζοντας ότι «αντιμετωπίζουν τους μαθητές με αναπηρίες ως πειραματόζωα».

«Δυστυχώς οι υπεύθυνοι του 2ου ειδικού σχολείου Βόλου, πήραν μονομερώς την πρωτοβουλία, παρακάμπτοντας τον νόμο και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, να επιβάλουν σε όλα τα παιδιά του σχολείου τη χρήση μάσκας, ύστερα από απαίτηση ενός από τους γονείς.

Αδιαφορώντας για την υγεία των υπολοίπων παιδιών με αναπηρίες, παρακάμπτοντας όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση προς τους υπόλοιπους γονείς… έκαναν αυτό που θεωρούσαν σωστό», αναφέρει στη δημόσια ανάρτησή του ο κ. Αγγελής.

Η ανάρτηση συνοδεύεται από βίντεο και ακούγεται μητέρα να εξηγεί τον λόγο της προχθεσινής προσφυγής της στην Εισαγγελία Βόλου κατά την είσοδό της στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου: «Βρίσκομαι στα δικαστήρια για να ενημερώσω τον εισαγγελέα για όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τις πλάτες των γονέων στα ειδικά σχολεία. Εκπαιδευτικοί επέβαλαν στα παιδιά μας τη χρήση μάσκας χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς. Δεν σέβονται τα προβλήματα των παιδιών μας. Από δάσκαλοι έγιναν γιατροί και παίρνουν αυθαίρετα αποφάσεις σε βάρος των παιδιών μας».

taxydromos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις