Ευκολότερη η αναζήτηση φοιτητικής στέγης τη φετινή χρονιά, αλλά με αυξητικές τάσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Εξαίρεση στο ράλι των τιμών καταγράφεται στην Ξάνθη, στα Ιωάννινα, στον Πύργο, στη Σητεία – Ιεράπετρα, στη Σπάρτη, στην Καρδίτσα, στην Καβάλα και στη Φλώρινα. Οι τιμές στις άνωθεν περιοχές παραμένουν σταθερές ή και καταγράφουν μικρές απώλειες στην ανώτατη ζητούμενη τιμή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι φοιτητές που θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά κ.ά.), θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αναζητήσουν τα μηνιαία έξοδα της κατοικίας (κοινόχρηστα, έξοδα θέρμανσης) εκτός από το μηνιαίο μίσθωμα. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος π.χ. με δύο υπνοδωμάτια μπορεί να είναι το ίδιο με ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο, αλλά επειδή ο χειμώνας έχει μεγαλύτερη διάρκεια και η θέρμανση μπορεί να μην είναι αυτόνομη αλλά κοινόχρηστη, το μηνιαίο κόστος κοινοχρήστων – θέρμανσης να αγγίξει ακόμη και το 50% του μισθώματος.

Στο Ηράκλειο, οι τιμές καταγράφουν σταθερότητα με απώλειες στην ανώτατη τιμή για την ενοικίαση γκαρσονιέρας και στούντιο, ενώ αύξηση κατά 30€/μήνα καταγράφεται στην ανώτατη τιμή μίσθωσης για δυάρι διαμέρισμα.

Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να συνεχίζουν το ράλι των αυξήσεων, πέρυσι δεν υπήρχαν διαθέσιμα στούντιο για μακροχρόνια μίσθωση διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Φέτος, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης στούντιο είναι στα 270 ευρώ (ανά μήνα). Αύξηση καταγράφεται στην ανώτατη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας κατά +14,4% και στα δυάρια +22,2%.

Στην Καλαμάτα, οι τιμές καταγράφουν αυξήσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια είναι ελάχιστα αγγίζοντας ακόμη και τα 400 ευρώ τον μήνα. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας  κυμαίνεται από 260€-300€ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυμαινόταν από 200€-250€, αύξηση στην κατώτατη τιμή +30% και στην ανώτατη τιμή +20%.

Στην Κέρκυρα το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευτεί, το κόστος ενοικίασης studio αγγίζει τα 380€/μήνα, όταν το 2019 η ανώτατη τιμή ήταν 300€ δλδ +26%. Η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 260€ έως 450€ και το δυάρι κυμαίνεται από 350€ έως 500€, όταν τη περσινή χρονιά το αντίστοιχο κόστος ήταν από 250€ έως 300€ και από 300€ έως 450€.

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στη Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Στη Μυτιλήνη οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση studio κυμαίνεται από 210€ έως 250€, για γκαρσονιέρα από 250€ έως 300€ και για δυάρι από 250€ έως 350€. Οι αντίστοιχες τιμές το 2019 για studio κυμαίνονταν από 150€ έως 180€, για γκαρσονιέρα από 160€ έως 260€ και για δυάρι από 180€ έως 260€.

Θεωρούμε ότι οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, το επόμενο διάστημα μετά το τέλος του καλοκαιριού και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Οκτωβρίου, ιδιαίτερα στις πόλεις που υπήρχε έντονα το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Το μηναίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί – ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών , ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι λίγοι οι γονείς που δεν βιάζονται να μισθώσουν άμεσα φοιτητική κατοικία για τον νέο φοιτητή, επικοινωνούν με μεσιτικά γραφεία με στόχο την έρευνα των τιμών μίσθωσης, κρατούν ουσιαστικά στάση αναμονής για τυχόν νέα δεδομένα (τηλεκπαίδευση – εξ αποστάσεως εκπαίδευση) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ενώ, αρκετοί γονείς προσπαθούν να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν, δηλαδή, οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν να προβούν σε μίσθωση της φοιτητικής στέγης μετά τις εγγραφές των φοιτητών στις σχολές και στις αρχές – έναρξης των μαθημάτων, δηλαδή τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

Στοχεύουν να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια, αλλά και να φύγει το πρώτο μεγάλο κύμα αναζήτησης που συνήθως πληρώνουν και τα μεγαλύτερα ενοίκια. Τη φετινή χρονιά, η διαθεσιμότητα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα όταν οι ιδιοκτήτες δουν ότι τα ακίνητα τους παραμένουν ξενοίκιαστα, θα προβούν σε σχετικές μειώσεις της αρχικής ζητούμενης τιμής.

Οι εναλλακτικές περιοχές στην Αθήνα που οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν γκαρσονιέρες έως 300€ και διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια κατάλληλα για συγκατοίκηση έως 500 ευρώ. Δεν θα είναι λίγοι οι πρωτοετείς φοιτητές που θα αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους αλλά κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.

Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών, όταν εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσω να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί. Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητα του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγξει στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη, την διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή τους, μη ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα και οικονομικά μπορείς να μετακινηθείς.

Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν στάση του μετρό. Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών ( Λ.Καβάλας ), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν  τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω , διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα  και στην Ηλιούπολη. Μη ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες.  Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως  σε στάση του μετρό.

Όσοι φοιτητές που θα επιλέξουν να διαμείνουν στο κέντρο, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε  πολλές οικονομικές περιοχές που διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα του μετρό και του ηλεκτρικού. Γενικότερα οι φοιτητές θα πρέπει να επιλέγουν για λόγους ασφάλειας ακίνητα άνω του 1ου ορόφου.

Νέα τάση προερχόμενη από το εξωτερικό κερδίζει συνεχώς έδαφος και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών:

Οι λέξεις student flats ή student studios, είναι πλέον σίγουρα  γνώριμες στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο Εξωτερικό. Πλέον, πολλοί είναι οι νέοι εγχώριοι φοιτητές που σίγουρα θα την έχουν συναντήσει κατά την επίσκεψη τους σε φοιτητικές ιστοσελίδες. Στην Ελλάδα και κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων  Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν student flats – student studios. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαμονής του φοιτητή, διότι το μόνο που έχει να μεταφέρει, είναι τα ρούχα του. Τα student flats, διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδμητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τα κάνει ξεχωριστά.

Διαθέτουν πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Το σημαντικό όμως για τους γονείς, που τους καλύπτουν τα student flats – student studios, είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνο διαμονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισμού,  24ωρο σύστημα ασφαλείας, αλλά όλα αυτά με ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος.

Πηγή : E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, ακίνητα άνω του 1ου ορόφου. Οι τιμές αφορούν τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα.

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις