GPS, πρόστιμα και αμοιβή το τρίπτυχο της ΑΑΔΕ

Βαριές καμπάνες σε όσους κάνουν λαθρεμπόριο φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς προβλέπει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες, εφοδιασμό των οχημάτων με GPS, αλλά και κίνητρα για όσους παράσχουν πληροφορίες στην ΑΑΔΕ για την αποκάλυψη περιπτώσεων λαθρεμπορίας σε καύσιμα, ποτά και καπνικά.

Πλέον δεν θα είναι αρκετά μόνο το τιμολόγιο και το δελτίο παραγγελίας για τη διακίνηση και την εμπορία των υγρών καυσίμων. Θα μπαίνει πρόστιμο από την Εφορία, αν ο μεταφορέας υγρών καυσίμων δεν έχει τοποθετήσει εγκεκριμένο από την ΑΑΔΕ σύστημα GPS.

Τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Αν εντοπιστεί παράβαση στις δεξαμενές, τότε θα σφραγίζονται επί τόπου από 10 έως 90 μέρες.

Αυστηρότατα είναι τα πρόστιμα ακόμα και για κάποιον που αγοράζει καπνικά προϊόντα «μαϊμού», που θα έχει συνέπειες με ποινή φυλάκισης ενός μηνός και έξι για τον διακινητή. Για την παράνομη διακίνηση τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών, εφόσον από τα προϊόντα της διακίνησης το κράτος στερηθεί φόρους και δασμούς αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Όσοι δώσουν πληροφορίες στην ΑΑΔΕ για υποθέσεις λαθρεμπορίας θα πάρουν χρηματική αμοιβή από το κράτος. Τα ποσά που θα καταβάλλονται είναι κατ’ αποκοπή ποσά, ή και ποσοστιαίες έως 20% επί των εισπραχθέντων πολλαπλών τελών, ή του εκπλειστηριάσματος των κατασχεθέντων λαθραίων ειδών.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις