Ζητά την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά

Τον χαρακτηρισμό του θανάτου ή βαριάς αναπηρίας από κορονοϊό των υγειονομικών ως εργατικό ατύχημα για την αποκατάσταση των οικογενειών τους ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς στον υγειονομικό πόλεμο κατά του κορονοϊού ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Παράλληλα ζητά την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός θανάτου συναδέλφων από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Αρχηγοί των κομμάτων,

Σας υποβάλλουμε Σχέδιο Νόμου για τον χαρακτηρισμό του θανάτου ή βαριάς αναπηρίας από κορονοϊό των συναδέλφων των Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων ως εργατικό ατύχημα για την αποκατάσταση των οικογενειών τους ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς στον υγειονομικό πόλεμο κατά του κορονοϊού.

Έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στην πρώτη γραμμή. Μέχρι σήμερα 20 συνάδελφοι έχασαν τη ζωή τους και 13 δίνουν τη μάχη για τη ζωή διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Οι οικογένειές τους είναι σε απόγνωση.
Θα ήταν σημαντικό μήνυμα από την Πολιτεία να θεσμοθετήσει ομόφωνα την εν’ λόγω Διάταξη Νόμου, καθώς επίσης και την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα καθότι η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας από τέλος Νοεμβρίου ολοκλήρωσε το έργο της.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

  1. Στους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας εν γένει, οι οποίοι  νόσησαν ή πάσχουν από βαριά αναπηρία από την νόσο COVID-19, καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος και οι λεπτομέρειες καταβολής της οποίας καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας.
  2. Αποζημίωση δικαιούται, επίσης, η άμεση οικογένεια εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας εν γένει, που έχασαν την ζωή τους λόγω της νόσου COVID-19 ή επιπλοκών αυτής. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης και οι λεπτομέρειες καταβολής αυτής, η οποία εκδίδεται έως 10 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου.
  3. Πέραν της προβλεπόμενης στην παρ. 2 αποζημίωσης, δύναται ένα (1) μέλος της οικογένειας του θανόντος ή του πάσχοντος με βαριά αναπηρία μέχρι πρώτου βαθμού συγγενείας με αυτόν, ή αδελφός ή αδελφή ή σύζυγός να διορίζεται στο Δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα σε οργανική θέση ανάλογη των προσόντων, που διαθέτει ο διοριζόμενος. Η αίτηση διορισμού πρέπει να υποβληθεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ετών από την ημερομηνία του θανάτου ή από τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου ηλικίας για διορισμό ή από την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων. Η αίτηση συνοδεύεται από αμετάκλητη δήλωση παραίτησης των λοιπών δικαιούχων από το δικαίωμα διορισμού.
  4. Στην σύζυγο και στα ανήλικα τέκνα των θανόντων ή των πασχόντων με βαριά αναπηρία καταβάλλεται εφ’ όρου ζωής από τον e-ΕΦΚΑ τιμητική σύνταξη, το ύψος και οι προϋποθέσεις καταβολής της οποίας προσδιορίζονται με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται έως 10 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης, σύνταξης στα μέλη των οικογενειών και διορισμού ενός μέλους της οικογένειας στο Δημόσιο στους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας εν γένει οι οποίο νόσησαν από την νόσο COVID-19 καθώς και στις οικογένειες όσων έχασαν την ζωή τους ή νοσούν με βαριά αναπηρία εξαιτίας της νόσου αυτής. Η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, δεδομένου του γεγονότος, ότι οι εργαζόμενοι στις δομές Υγείας όλης της χώρας συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, λειτουργώντας σε αυτοθυσία και αυταπάρνηση για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις εργαζόμενοι στα Εθνικό Σύστημα Υγείας έχασαν την μάχη με την νόσο ενώ αρκετοί κινδύνεψαν σοβαρά εξαιτίας αυτής. Είναι χρέος της οργανωμένης πολιτείας να αναγνωρίσει την συνεισφορά αυτή και να παρέχει ανακούφιση είτε στους ιδίους είτε στις οικογένειες τους μέσω της καταβολής αποζημίωσης. Την ίδια στιγμή, για όσες οικογένειες απώλεσαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους ή πάσχουν με βαριά αναπηρία, αντιμετωπίζοντας την πανδημία, επιβάλλεται να προβλεφθεί η δυνατότητα διορισμού ενός μέλους της άμεσης οικογένειας τους στο Δημόσιο και χορήγηση εφ’ όρου ζωής σύνταξης στα μέλη των οικογενειών τους, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της ύστατης αυτής θυσίας, την οποία προσέφεραν οι εργαζόμενοι αυτοί.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις