Πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί δημιούργησαν νέες κατηγορίες θυμάτων, αστέγων, ανθρώπων που υπέστησαν οικονομική καταστροφή. Η κυβέρνηση δεν παραδέχτηκε σε καμία από τις καταστροφές αυτές (Εύβοια, Θεσσαλία, Κρήτη, Σάμο, Κεφαλονιά) ότι απέτυχε.

Η πολιτική προστασία έγινε ευρύτερα γνωστή στη χώρα μας εξ αιτίας της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η γύμνια του κρατικού μηχανισμού, τα εγκληματικά λάθη και οι ασυγχώρητες παραλείψεις οδήγησαν σε εκατόμβη θυμάτων.

Έκτοτε πολλά ανακοινώθηκαν, ελάχιστα έγιναν, ενώ η κατάσταση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη. Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να ψηφίσει έναν φιλόδοξο νόμο για την αντιμετώπισή των καταστροφών τον οποίο, όμως, δεν μπόρεσε να εφαρμόσει. Δημιούργησε ένα συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης των μονάδων πολιτικής προστασίας οι οποίες καρκινοβατούν. Χωρίς διοικητική ικανότητα να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν περιφερειακά και τοπικά προγράμματα πολιτικής προστασίας, χρησιμοποιούνται ως άλλοθι στην περίπτωση που ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός- η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- αποτύχει στην διαχείριση μιας καταστροφής. Βεβαίως, το σούπερ όπλο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι, και εδώ, η ατομική ευθύνη που εξαφανίζει την πολιτική και, ιδίως, την κυβερνητική ευθύνη!

Εν τω μεταξύ, πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί δημιούργησαν νέες κατηγορίες θυμάτων, αστέγων, ανθρώπων που υπέστησαν οικονομική καταστροφή. Η κυβέρνηση δεν παραδέχτηκε σε καμία από τις καταστροφές αυτές (Εύβοια, Θεσσαλία, Κρήτη, Σάμο, Κεφαλονιά) ότι απέτυχε. Έχοντας ικανούς κοινοτικούς και εθνικούς πόρους προσπάθησε να κλείσει το θέμα της ένδειας της πολιτικής της μέσω των αποζημιώσεων.

Την ίδια ένδεια έδειξε η κυβέρνηση, ακόμη μια φορά, σήμερα, με την απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης να κλείσει την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Την απόφαση αυτή την έλαβε μόνος του (!) εις πείσμα όλων των υπηρεσιακών παραγόντων ου μην αλλά και του Περιφερειάρχη Αττικής που άλλα σχεδίαζαν. Aπό δύο συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση είχε έτοιμο ένα σχέδιο που θα της επέτρεπε να αντιμετωπίσει τον χιονιά. Κανένας από τους παράγοντες αυτούς δεν ανέφερε ότι στο σχέδιο περιλαμβανόταν το κλείσιμο της κεντρικής συγκοινωνιακής αρτηρίας της χώρας. Έτσι δεν ειδοποιήθηκε κανένας κι όσοι βρέθηκαν στην εθνική, το πρωί, το έμαθαν εκεί.

Το εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης να συντονίσει τις δυνάμεις της δεν μπορεί, όμως, να αποβαίνει σε βάρος των πολιτών και των επαγγελματιών. Ουδείς ειδοποίησε τους πολίτες των πληττόμενων περιοχών η τους επαγγελματίες ότι η εθνική θα κλείσει.

Κανένα «112» δεν υπήρχε να ειδοποιήσει για επικείμενο οικονομικό κίνδυνο ή για την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών.

Επιπλέον του προβλήματος της κυκλοφορίας, έχουμε και τα «συνήθη» προβλήματα της κακοκαιρίας. Η ηλεκτροδότηση σε πολλά σημεία έχει κοπεί και η πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία της επικράτειας είναι αδύνατη ή πολύ δύσκολη. Όλα αυτά επαναλαμβάνονται, με την ίδια ευλάβεια που επαναλαμβάνεται και η κυβερνητική ραστώνη. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι η πρόσβαση σε περιοχές της Β. Εύβοιας είναι δύσκολη αλλά αυτό δεν μεταφράζεται για την ΓΓΠΠ σε προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα χειρότερα.

Ουδείς πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη και να ζητήσει ένα συγγνώμη για την ταλαιπωρία, την έλλειψη σχεδίου, τους αυτοσχεδιασμούς. Ίσως να πιστεύουν, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι αυτό δεν χρειάζεται. Η αλαζονεία, όμως, που δημιουργείται στα κυβερνητικά στελέχη από τον έλεγχο πολλών μέσων ενημέρωσης και από την απόδοση του καλοπληρωμένου στρατού των trolls που σαρώνουν το διαδίκτυο, έχει κοντά ποδάρια.

Η αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών με επιχειρήματα και επίκεντρο την μέριμνα για τους περισσότερο αδύναμους θα αποκαλύψει, στο τέλος, την ένδειά της.

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, είναι Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας στο Κίνημα Αλλαγής

Παναγιώτης Καρκατσούλης

ieidiseis.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις