Ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία, δίνουν τη μάχη ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Οι 5.000 υπογραφές και η σύνθεση των εκλογικών επιτροπών σημείο έντονης αντιπαράθεσης. Η πολιτική βούληση ου απαιτείται για να αποφευχθούν συγκρούσεις. Ποια τα διακυβεύματα.

Την είσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα για την ηγεσία του κόμματος σηματοδοτεί η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, πλην όμως η συνεδρίαση είναι …υψηλού κινδύνου.

Για πρώτη φορά, κατά τα διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, οι υποψήφιοι για την ηγεσία θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω και θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, καθώς μετά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, θα επιλέξουν το χρόνο και θα μιλήσουν και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία θα έχουν έτσι ένα άτυπο ντιμπέιτ, δίνοντας το στίγμα της προεκλογικής τους στρατηγικής, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ομιλίες κορυφαίων στελεχών και βουλευτών, καθώς κάποιοι εξ αυτών θα δώσουν στίγμα για το ποιον στηρίζουν.

Η συνεδρίαση, ωστόσο, διεξάγεται μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, καθώς τα διαδικαστικά για την εκλογή αρχηγού ενέχουν τον κίνδυνο να τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, τα επίδικα σημεία που αποτελούν γόρδιο δεσμό είναι τρία συν ένα και θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική βούληση και αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να μην υπάρξει αδιέξοδο:

Πρώτον, εάν οι υποψήφιοι είναι όντως υποχρεωμένοι να καταθέσουν 5.000 υπογραφές για να εγκριθεί η υποψηφιότητά τους, όπως προβλέπει το Καταστατικό ή εάν θα προτιμηθούν και άλλες λύσεις, όπως πχ η έγκρισή τους από τη συνεδρίαση της ΚΕ. Το θέμα είναι πολύ λεπτό, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Χάρης Καστανίδης δεν διαθέτει τις οργανωτικές δυνατότητες να συγκεντρώσει τις 5.000 υπογραφές και, συνεπώς, δεν θα εγκριθεί η υποψηφιότητά του. Με τη σειρά του, ο πρώην υπουργός, που διαβεβαιώνει ότι μπορεί να διαθέσει πάνω από 5.000, κατηγορεί την ηγεσία ότι δεν υπάρχει Μητρώο Μελών, όπως αυτό προβλέπεται από το Καταστατικό, αλλά ως τέτοιο χρησιμοποιείται το σύνολο όσων ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές για αρχηγό, 140.000 πρόσωπα. «Αν έχουμε 140.000 μέλη, να πάμε στο Σύνταγμα να πάρουμε την κυβέρνηση. Τόσα μέλη μαζί δεν έχουν μαζί η ΝΔ καιο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν χαρακτηριστικά αντίπαλοι της Φώφης Γεννηματά, ενώ στην ίδια γραμμή με τον Χάρη Καστανίδη τάσσεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η τελική στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς οι τρεις που διεκδικούν την πλειοψηφία απέναντι στη Φώφη Γεννηματά, αν ενώσουν δυνάμεις, διαθέτουν στην Κεντρική Επιτροπή την πλειοψηφία έναντι της Φώφης Γεννηματά-αν και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης λέει πως τελικά θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, πριν τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο ή στα άκρα.

Δεύτερον, ποια θα είναι η σύνθεση την νομαρχιακών εκλογικών επιτροπών. Η πρόταση να είναι μέλη ο Γραμματέας της Νομαρχιακής, ο αναπληρωτής Γραμματέας και από ένας εκπρόσωπος του κάθε υποψηφίου, προκαλεί την αντίδραση των αντιπάλων της Φώφης, καθώς ο Γραμματέας και ο αναπληρωτής Γραμματέας είναι διορισμένοι και με δεδομένο ότι σε περίπτωση ισοψηφίας (η επιτροπή είναι εξαμελής) εκτιμάται ότι παντού την πλειοψηφία θα την έχει η νυν ηγεσία. Ενδιαφέρον θα έχει η λύση που θα υπάρχει εδώ.

Τρίτον, εάν το ποσό που θα πληρώσουν όσοι ψηφίσουν θα διευκολύνει ή θα δυσκολεύει τη μαζική συμμετοχή πολιτών στην ψηφοφορία. Η πρόταση είναι όποιος ψηφίσει την πρώτη Κυριακή να καταβάλλει τρία ευρώ και τη δεύτερη ένα, πλην όμως από τους αντιπάλους της προέδρου θεωρείται αποθαρρυντικό για την προσέλευση.

Το τέταρτο σημείο που ενδέχεται να διχάσει είναι ο αριθμός και ο τρόπος που θα γίνουν τα ντιμπέιτ των υποψηφίων, εάν δηλαδή θα μπορεί ο ένας υποψήφιος να κάνει ερωτήσεις στον άλλο.

Επισήμως οι υποψήφιοι θα ανακηρυχτούν στις 15 Οκτωβρίου, πλην όμως όλοι έχουν ριχτεί από τώρα στη μάχη για συγκέντρωση υπογραφών για τη στήριξη της υποψηφιότητάς τους, τόσο από τα μέλη του κόμματος, όσο και από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής! Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα, δεν αποκλείεται να καταθέσει τις υπογραφές στήριξής του ακόμα και σήμερα.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις