Δεν θα χρειαστούν τρίτες εκλογές, εκτιμά ο υπουργός Εσωτερικών. Επισημαίνει ότι «αν ο ελληνικός λαός όμως δώσει εντολή συνεργασιών, η Ν.Δ. οφείλει να εκτελέσει την εντολή και να εξαντλήσει καλοπροαίρετα κάθε δυνατότητα».

Αποκλείει κυβέρνηση με συμμετοχή της ΝΔ από τις εκλογές με απλή αναλογική ο Μάκης Βορίδης, εκτιμά ότι δεν χρειαστούν τρίτες, ενώ επισημαίνει ότι «αν ο ελληνικός λαός όμως δώσει εντολή συνεργασιών, η Ν.Δ. οφείλει να εκτελέσει την εντολή και να εξαντλήσει καλοπροαίρετα κάθε δυνατότητα συνεργασίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, με τη συνέντευξή του στο iEidiseis, εκπλήσσει με την εκτίμησή του για τη στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη; «Η λύση και η τακτική του ΠΑΣΟΚ είναι απλή και η μόνη δυνατή: αριστερή μετατόπιση, κεντροαριστερή ταυτότητα, αντιδεξιά ρητορική και ταυτόχρονα αξιοποίηση της πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ για να αναδειχθεί στον πόλο που μπορεί να νικήσει την δεξιά. Αυτά όλα βέβαια εύκολα τα λες και δύσκολα τα κάνεις αλλά αυτό είναι που θα προσπαθήσει να κάνει ο κος Ανδρουλάκης».

 

Αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΝΔ από τις εκλογές με απλή αναλογική κ. Υπουργέ;

Αποκλείεται. Όχι γιατί αριθμητικά κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό, αν και δύσκολο, όσο γιατί δεν θα αποτυπώνει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς με τρόπο που να διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα αλλά και γιατί έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εχουμε εμπειρία από συγκυβερνήσεις: δεν θέλουμε ούτε να καθυστερούμε, ούτε να αλλοιώνουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, θέλουμε να κυβερνάμε με ταχύτητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα: αυτά δεν γίνονται όταν πρέπει να διαπραγματεύεσαι κάθε παράγραφο κάθε νομοσχεδίου.

 

Και εφόσον είστε πρώτο κόμμα και δεν επιτυγχάνεται αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, θα προσφύγετε και σε τρίτες εκλογές;

Ερχόμενοι λοιπόν στα όσα είναι πιο πιθανόν να συμβούν, η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με καθαρή διαφορά, δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής και θα οδηγηθούμε στις δεύτερες εκλογές με πλειοψηφικό. Στην πορεία προς αυτές τις δεύτερες εκλογές, δεν θα υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η προοδευτική διακυβέρνηση θα έχει αποτύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία και η Νέα Δημοκρατία ομοίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει ελπίδα να νικήσει στις δεύτερες εκλογές άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ηττημένος, καταπτοημένος και πολιτικά αδιάφορος. Επομένως η μόνη πραγματική πρόταση διακυβέρνησης θα είναι αυτή της αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας. Είναι ο λόγος που ο λαός θα δώσει την αυτοδυναμία. Άρα, όχι δεν θα χρειαστούν τρίτες εκλογές.

 

Με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη αποκλείετε τη συνεργασία; Και θάθελα και ένα γενικότερο σχόλιο: Εκτιμάτε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει στροφή προς τα αριστερά και ετοιμάζεται για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν διάφορα στελέχη σας;

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να ανακάμψει, να αντιστρέψει την πορεία της τελευταίας δεκαετίας και να γίνει η ηγεμονική δύναμη στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό προϋποθέτει επαναπατρισμό των παλαιών ψηφοφόρων του και για να γίνει αυτό θα πρέπει να διαμορφώσει έναν λόγο που απευθύνεται σε έναν ψηφοφόρο με τέτοιες αναφορές. Άρα ναι, θα μετακινηθεί αριστερότερα. Καθώς θα το κάνει αυτό, θα χάσει τους ψηφοφόρους που σε όλη την διάρκεια της κρίσης και ενώ στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και την προσπάθειά του να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και να ξεπεράσει τις συνέπειες της πτώχευσης, έβρισκαν τους λαϊκιστές και τους αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί τους. Από την άλλη, η ενδεχόμενη κυβερνητική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι φονική για το ΠΑΣΟΚ. Θα γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα η λύση και η τακτική του ΠΑΣΟΚ είναι απλή και η μόνη δυνατή: αριστερή μετατόπιση, κεντροαριστερή ταυτότητα, αντιδεξιά ρητορική και ταυτόχρονα αξιοποίηση της πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ για να αναδειχθεί στον πόλο που μπορεί να νικήσει την δεξιά. Αυτά όλα βέβαια εύκολα τα λες και δύσκολα τα κάνεις αλλά αυτό είναι που θα προσπαθήσει να κάνει ο κος Ανδρουλάκης.

 

Με την Ελληνική Λύση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας αν χρειαστεί ή αποκλείεται κατηγορηματικά μια τέτοια πιθανότητα;

Σας είπα: η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη. Αν ο ελληνικός λαός όμως δώσει εντολή συνεργασιών, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να εκτελέσει την εντολή και να εξαντλήσει καλοπροαίρετα κάθε δυνατότητα συνεργασίας. Έχοντας πει αυτό, δεν πρέπει να υποτιμάται η αντικειμενική δυσκολία συνεννόησης με ένα κόμμα λαϊκίστικο, αντιεμβολιαστικό, ρωσόφιλο και κυρίως ένα κόμμα που είναι δύσκολο να το θεωρήσεις αξιόπιστο και σταθερό κυβερνητικό εταίρο. Αλλά ο ελληνικός λαός τα ξέρει όλα αυτά, θα τα συνεκτιμήσει και θα δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

 

Έχετε μια προσέγγιση πόσοι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές; Και πόσοι έχουν εγγραφεί έως τώρα στους εκλογικούς καταλόγους;

Έχουν εγγραφεί γύρω στους 3000, έχουν γίνει δεκτές περίπου οι 2500 αιτήσεις. Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, ο αριθμός θα μεγαλώσει αλλά δεν περιμένω κάτι θεαματικό. Ο συμβιβασμός με την Αριστερά δημιούργησε ένα εξαιρετικά περιοριστικό πλαίσιο που απογοητεύει τους ομογενείς μας. Αλλά δυστυχώς ήταν ή αυτό ή τίποτε!

 

Δεσμεύεστε ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές θα πάμε με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, που περιλαμβάνει και το σταυρό προτίμησης ή συζητάται και την επαναφορά της λίστας;

Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει σχετική συζήτηση στο υπουργείο Εσωτερικών.

 

Η εκλογή Μελόνι αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και τη δημοκρατία στην Ευρώπη;

Δεν το πιστεύω. Η Ευρώπη είναι το σχέδιό μας, η ασπίδα μας, το μέλλον μας. Από την άλλη, είναι και πρέπει να παραμείνει ένα σύνολο εθνικών κρατών. Αλλά η γοητεία του εγχειρήματος είναι αυτή: ότι εμείς οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, όλοι είμαστε οι Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη είναι γεμάτη από αντινομίες: εθνικές, οικονομικές, ενεργειακές, ιδεολογικές. Η σύνθεση των αντινομιών μας είναι η Ευρώπη, είμαστε εμείς. Αυτός είναι ο δυναμισμός της Ευρώπης, Κανένα κόμμα, καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Δημοκρατία που βρίσκεται στην καρδιά του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Ούτε καν να το επιχειρήσει!!! Αλλά ναι φυσικά η Ευρώπη αλλάζει από τον συσχετισμό δυνάμεων αλλά και επηρεάζει το περιεχόμενο και την ταυτότητα των εθνικών πολιτικών. Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συχνά, όπως όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα στη ζωή, πολύ δύσκολη διαλεκτική.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις