Η κατάσταση βλάπτει πρώτιστα τις εθνικές κυβερνήσεις ενώ τα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία είναι γνωστά για την αντίθεσή τους στις πολιτικές της ΕΕ, αυξάνουν τα ποσοστά τους και καταλαμβάνουν θέσεις κυβερνητικών εταίρων.

Ένα από τα χρόνια προβλήματα που προσπαθεί να λύσει η ΕΕ, είναι να πετύχει την πολιτική ολοκλήρωση κάτι που θα είναι μοναδικό επίτευγμα στον κόσμο. Για να το επιτύχει αυτό χρειάζεται τη νομιμοποίηση από τους πολίτες της ΕΕ, όμως αυτό που προσλαμβάνουν είναι η αδιαφορία τους για τις πολιτικές της Ένωσης, ενώ οι απανωτές κρίσεις που χτύπησαν την Ευρώπη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό για το μέλλον του εγχειρήματος.

Από την χρηματοπιστωτική κρίση στην παγκόσμια αγορά το 2008, πέρασε σχεδόν μια δεκαετία για να συνέλθει η οικονομία της Ένωσης, καθώς η οικονομία λειτουργεί ως ο συνεκτικός κρίκος μεταξύ των κρατών και είναι ο πιο σημαντικός τομέας που κρατάει την ΕΕ όρθια.

Η υγειονομική κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού και οι λανθασμένοι χειρισμοί που επακολούθησαν για την επίλυση της, αλλά και η ενεργειακή κρίση που αναμένεται να φέρει βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει σε μια όλο και πιο αυξανόμενη αντίδραση των πολιτών της ΕΕ, με το μέλλον να φαντάζει εφιαλτικό για πολλούς από αυτούς.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατάσταση αυτή βλάπτει πρώτιστα τις εθνικές κυβερνήσεις ενώ τα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία είναι γνωστά για την αντίθεσή τους στις πολιτικές της ΕΕ, αυξάνουν τα ποσοστά τους και καταλαμβάνουν θέσεις κυβερνητικών εταίρων, όπως συνέβη πρόσφατα στη Σουηδία και την Ιταλία.

Όμως μαζί αμφισβητούνται και οι ικανότητες της ΕΕ να ανταπεξέλθει στο ρόλο της απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες και στο όραμα των ιδρυτών της.

Στην Ευρώπη μετά το 2000, οι κρίσεις είναι ατελείωτες. Η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε την πιο σοβαρή οικονομική ζημιά κάνοντας την Ευρώπη να ξεχάσει την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η μακροχρόνια διακοπή της παραγωγής, η αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού είχαν σοβαρές επιπτώσεις στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν σε τέτοιο βαθμό οι επιπτώσεις που η Άνγκελα Μέρκελ, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, χαρακτήρισε την κρίση αυτή ως τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε η ΕΕ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενώ η διαδικασία αυτή συνεχίζεται, τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού του 2022 που προκάλεσαν ξηρασία και ελλείψεις τροφίμων όσο και η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο δεν δίνουν πολλές ελπίδες για τις επόμενες ημέρες.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία μετά τη Ρωσική εισβολή και η ευθεία αντιπαράθεση της ΕΕ με την Ρωσία μέσω κυρώσεων, έχει προκαλέσει προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της γηραιάς ηπείρου και αύξηση στις τιμές της ενέργειας.
Το κόστος των τιμών της ενέργειας αναμένεται να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους λαούς της Ευρώπης, που ήδη πιέζονται ακόμα από την πανδημία. Η δημόσια κριτική των κυβερνήσεων γίνεται όλο και πιο έντονη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε διάφορες εκστρατείες κατά των κυβερνήσεων σε πολλές χώρες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλο και περισσότεροι πολίτες συμμετέχουν στην εκστρατεία «Μην πληρώνεις» που οργανώθηκε για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη Νορβηγία, οι διαμαρτυρίες που διοργάνωσε η ομάδα «εμείς που θέλουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα» σε 12 πόλεις είχαν αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο.

Στη Γερμανία, μια ομάδα διοργάνωσε διαδήλωση μπροστά από το κτίριο του κόμματος των Πρασίνων, εταίρου της κυβέρνησης, και αντέδρασε με πανό και συνθήματα στις πολιτικές της κυβέρνησης που προκάλεσαν την αύξηση του οικονομικού βάρους των γερμανικών νοικοκυριών λόγω του πολέμου. Περίπου 800 άτομα συγκεντρώθηκαν με το σύνθημα «Φτάνει πια – διαμαρτυρηθείτε αντί να παγώνετε» και ζήτησαν να θεσπιστεί νόμιμο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, να καταργηθεί ο φόρος στο φυσικό αέριο και να κοινωνικοποιηθεί ο τομέας της ενέργειας.

«Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να ντυθούμε ζεστά, αλλά οι άνθρωποι της κυβέρνησης που μας λένε να παγώσουμε λόγω των λανθασμένων πολιτικών τους», φώναζαν κάποιοι από αυτούς. Ως κύρια αιτήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι αποφάσισαν να διαμαρτύρονται κάθε Παρασκευή, ανακοινώθηκαν η ενεργειακή επιδότηση 1000 ευρώ για όλους τους πολίτες, η επαναφορά του εισιτηρίου των 9 ευρώ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η αύξηση των μισθών και η θέσπιση ανώτατης τιμής για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Το πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ που αποφάσισε η Γερμανική Κυβέρνηση έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ και διχασμό σε μια προσπάθεια για ενιαία πολιτική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που πλέον έχει γίνει και οικονομική.

Στην Ιταλία, ακτιβιστές που οργάνωσαν παρόμοιες διαμαρτυρίες δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους ότι οι γιγαντιαίες ενεργειακές εταιρείες στην Ιταλία έχουν πρόσφατα αποκομίσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα κέρδη και ότι η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας που ασκεί την εκ περιτροπής 6μηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και απαίτησαν τον τερματισμό των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς βλάπτουν τον τσεχικό λαό και την οικονομία. Παρόμοιες διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της φιλελεύθερης συναίνεσης που προέκυψε στη μεταπολεμική περίοδο απέκλιναν σε μεγάλο βαθμό από τον στόχο της απομόνωσης των περιθωριοποιημένων δυνάμεων, του περιορισμού του ακραίου εθνικισμού, της καθιέρωσης κοινών πολιτικών σε πολλούς τομείς και της αύξησης της αλληλεγγύης.

Η ανακοίνωση ότι πολλές χώρες θα σταματήσουν τις εξαγωγές ενέργειας (ηλεκτρισμού), λειτουργώντας με εσωστρέφεια στην ενεργειακή κρίση, έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες ότι «θα ξεκινήσει ο ενεργειακός εθνικισμός» σε όλη την Ευρώπη.

Η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων από τα όργανα της Ένωσης, η νέα εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα των ΗΠΑ, ως αντίδοτο στην απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και η μεταφορά των προβλημάτων στους πολίτες, είτε σε κόστος είτε σε ενεργειακή απώλεια, καθιστά αναπόφευκτο το γεγονός ότι οι φασιστικοί και εθνικιστικοί άνεμοι θα αρχίσουν να πνέουν ξανά στην Ευρώπη πριν ακόμη έρθει ο χειμώνας.

Σπύρος Σιδέρης

Ο Σπύρος Σιδέρης είναι δημοσιογράφος

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις