Θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση αν απελευθερώσει πλειστηριασμούς και εγγράψει στο χρέος τις εγγυήσεις προς τα funds, ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι δήλωσε για τον χρόνο εθνικών και δημοτικών εκλογών.

Σαφείς προειδοποιήσεις σε 4 σημεία προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει δώσει από την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, προδιαγράφοντας από τώρα ζητήματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά θα ασκήσει κριτική αλλά θέτει και ζήτημα λογοδοσίας. Αφορούν πρωτίστως το πεδίο της οικονομίας αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2023.

Μην τολμήσετε με τους πλειστηριασμούς

Στο «κλείσιμο» των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το μεσημέρι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να προχωρήσει στην δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς ενώ θα «φορτώσουν» το δημόσιο χρέος. Αναφερόμενος στο θέμα των ανεξόφλητων δανείων που έχουν μεταφερθεί σε funds με κρατικές εγγυήσεις τόνισε ότι ο Κ.Μητσοτάκης για το θέμα αυτό θα λογοδοτήσει. Στην ομιλία του θύμισε πως «η κυβέρνηση και άφηνε μέχρι προχθές ανοιχτό το αν θα φέρει τροπολογία για να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία (σ.σ των μαζικών πλειστηριασμών) την προηγούμενη εβδομάδα. Κάτω από την πίεση, και τη δική μας πίεση, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα φέρει τροπολογία».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «Θέλω σήμερα να δώσουμε μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση. Να μην τολμήσει καν να φέρει στη Βουλή οποιαδήποτε τροπολογία, και κυρίως ν’ αναλάβει τις ευθύνες της σ’ αυτό το τεράστιο κοινωνικό θέμα. Την ερχόμενη Τετάρτη θα μάθουμε, απ’ ό,τι φαίνεται, επίσημα, την εκτίμηση της Eurostat σε σχέση με τις εγγυήσεις των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για το σχέδιο «Ηρακλής», για να γίνεται όλη αυτή ή διαδικασία. Προειδοποιώ τον κ. Μητσοτάκη: Αν οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, αν δηλαδή με τη δική του ατζαμοσύνη ο «άριστος», φεσώσει τον ελληνικό λαό με σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να παίρνουν τα funds κοψοχρονιά τα σπίτια της μεσαίας τάξης που υποτίθεται ότι θα στήριζε, θα πρέπει όχι μόνο να λογοδοτήσει, αλλά να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε διαδικασία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «τα χρήματα του ελληνικού λαού, και μάλιστα αυτά που φορτώνονται στο δημόσιο χρέος, να γίνουν εγγυήσεις όχι για εκποιήσεις ακινήτων, αλλά για ρυθμίσεις με τους ιδιοκτήτες και για κοινωνική κατοικία που σήμερα ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να βρει να νοικιάσει σπίτι».

Η Ελλάδα δεν θα μπεί σε επενδυτική βαθμίδα με την πολιτική Μητσοτάκη

Όμως οι προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία δεν σταμάτησαν στο θέμα των δανείων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε με σαφήνεια την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί δεν πρόκειται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Παρά το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη είναι μία συνεχής όσο και …ανεκπλήρωτη υπόσχεσή της. Αναφερόμενος στο θέμα θύμισε: «Ποιος ήταν ο βασικός στόχος που ο ίδιος ο Μητσοτάκης έθεσε από τις εκλογές του 2019 όταν άφησε τα παραμύθια περί 4ου μνημονίου και περί πιστοληπτικής γραμμής και καταστροφής 100 δισ. που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε 18 μήνες, έλεγε «γιατί είμαι άριστος, ικανός, τεχνοκράτης, έχω διαχειριστική ικανότητα, θα βάλω τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα». 18 μήνες, δηλαδή στο τέλος του ’20». Συνέχισε λέγοντας: «Πέρασαν οι 18 μήνες, είπε «εντάξει, δεν πρόλαβα στο τέλος του ’20, αρχές του ’21 θα μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα». Πέρασε και το ’21. «Το ’22 θα μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα». Περνάει και το ’22, μας είπε αρχές του ’23. Τώρα βλέπει ότι θα πάει στις εκλογές στο τέλος και προφανώς δεν θα έχουμε μπει. Κάποια στιγμή μέσα στο ’23.Να σας πω εγώ ποια είναι η πραγματικότητα; Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σ’ επενδυτική βαθμίδα. Και δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σ’ επενδυτική βαθμίδα, διότι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι μια αποτυχημένη πολιτική».

Οι 4 προειδοποιήσεις Τσίπρα στον Μητσοτάκη
Πρέπει να υπάρχει κράτος που να λειτουργεί με κανόνες σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον χρόνο των εκλογών. EUROKINISSI

Ορίστε τον χρόνο των εκλογών

Εκτός όμως από τα ζητήματα που αφορούν την ευθέως την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου να μην επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει μικροπολιτικά τον χρόνο των εκλογών. Είτε αυτό αφορά τις εθνικές, είτε τις δημοτικές εκλογές.

Για τις δεύτερες ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα διαβάζω στις εφημερίδες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταθέσει το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και θέλω να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα κι ένα σαφές ερώτημα από εδώ, το οποίο πρέπει να μετατραπεί και σε ερώτημα επίσημο, προς τον υπουργό των Εσωτερικών. Δε μπορεί να μεταφέρεις τα goal post όπως εσύ επιθυμείς.Άρα πρέπει να μας πει η κυβέρνηση πότε θα γίνουν οι εκλογές οι αυτοδιοικητικές». Σημείωσε ότι «εδώ πρέπει να υπάρχει ένα κράτος που λειτουργεί με κάποιους κανόνες. Άρα, να μας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών πότε θα γίνουν οι εκλογές οι αυτοδιοικητικές, είναι κρίσιμο».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και για τις εθνικές εκλογές. Σημειώνοντας ότι αυτές δεν μπορούν να γίνουν σε χρόνο που θα πλήξει την οικονομία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιοι σχεδιασμοί της Ν.Δ. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο Κ.Μητσοτάκης θέλει να οδηγήσει την χώρα «σε μια διαδικασία διπλής εκλογικής αναμέτρησης. Και μάλιστα, απ’ ό,τι ακούγεται, μέσα στην καρδιά του καλοκαιρού, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου». Στο σημείο αυτό τόνισε πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και τους καλούς αντιπάλους». Ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε χρονική περίοδο η οποία δεν θα δημιουργεί σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική λειτουργία: «Εμείς λέμε να γίνουν αύριο. Δεν θέλει (σ.σ η κυβέρνηση) να γίνουν αύριο; Να γίνουν σε χρονική περίοδο όχι προφανώς καταμεσής του καλοκαιριού με προφανή στόχο να μη μπορούν να πάνε οι νέοι άνθρωποι που θα είναι στις εποχές εργασίες, μπας και διασωθεί».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις